Ce-i trebuie unui smartphone ca să fie cel mai bun?

Autor:  | Publicat în:  Tutoriale 3.465 ori
<b>Ce-i trebuie unui smartphone ca să fie cel mai bun?</b>îmi place să citesc analizele comparative legate de smartphone-urile de top și nu numai. Există o oarecare încrâncenare între iPhone vs telefoane Android și acum între telefoanele Android de top și în speță: Samsung vs HTC. Galaxy S III și...

îmi place să citesc analizele comparative legate de smartphone-urile de top și nu numai. Există o oarecare încrâncenare între iPhone vs telefoane Android și acum între telefoanele Android de top și în speță: Samsung vs HTC. Galaxy S III și HTC One X monopolizează discuțiile pe twitter sau pe blogurile de specialitate.

Stați să apară și noul iPhone. Sunt sigur că din prima zi în care va fi disponibil în magazine vor apărea pe YouTube o duzină de clipuri ce vor întoarce device-urile pe toate părțile spre a individualiza părțile bune sau rele.

Și apare întrebarea din titlu. Ce ar trebui să aibă un smartphone ca să aibă poziția no. 1 pentru o perioadă scurtă de timp? Mă gândesc la 3 - 4 luni. Rata de refresh și apariția de produse noi mai performante este de-a dreptul incredibilă în universul Android. Gândiți-vă cât de mult a crescut de la Samsung Galaxy S din 2010 până la Samsung Galaxy S III prezentat la începutul lui mai 2012.

Design
Joacă un rol esențial. Nu au mai apărut telefoane care să impresioneze de la iPhone 4. La toate s-a găsit câte un defect. HTC One X pare a fi pe placul multora în versiunea albă, dar pe negru nu-i cine știe ce. Un smartphone de top trebuie să uimească, să aibă materiale de calitate și o finisare ireproșabilă. Toate astea fără să facă compromis de la grosime și greutate. LG Optimus 4X HD promite a fi făcut din sticlă și metal, dar mă îndoiesc că LG a găsit combinația perfectă. Samsung Galaxy S III cu spatele ăla din plastic ce adună amprentele la greu și dă impresia de ieftin nu o să fie pe placul multora. Ei fac un compromis pentru a menține greutatea cât mai mică și grosimea la fel.

Ecran și sunet
Super AMOLED-ul s-ar putea să piardă în favoarea TrueHD IPS cu matrice RGB de la LG. Au pus acest display pe LG Optimus LTEII și urmează a fi instalat și pe LG Optimus 4X HD. Să vedem ce tehnologia va alege Apple pentru următorul iPhone. Galaxy S III nu a impresionat și nici HTC One X. Trebuie ceva nou, un ecran care să se vadă bine și în razele Soarelui.

Beats Audio adus de HTC se comportă exemplar, dar din păcate nu oferă căștile in-ear la toate smartphone-urile vândute și cu acest logo & tehnologie. Apple mereu a adus tablete și telefoane cu un sunet puternic și clar indiferent că era oferit pe boxa integrată sau pe jack-ul de 3.5 mm.

Hardware și sistem de operare
Nokia îți va spune că nu contează procesoarele quad-core și că sunt consumatoare de energie fără a livra o performanță care să le facă de dorit. Ei se leagă de modul în care rulează Windows Phone - fără lag - chiar și pe single core. Cifrele astea de la procesoare vând. Orice s-ar spune. Toată lumea își dorește un laptop cu Intel Core i7, multă memorie RAM sau spațiu de stocare cât mai mare. Așa este și la telefoane. Un quad-core se va vinde mai bine ca un single core care-i mai ieftin cu doar 2 - 300 de lei. Sunt curios cum vor poziționa Nokia Lumia 900 ca preț și dacă va fi prea aproape de Galaxy S III sau HTC One X s-ar putea să rămână pe rafturile magazinelor.

Pentru moment ar fi hit un smartphone cu quad-core la 1.5 GHz - 2 GHz, 2 GB RAM și minim 32 GB spațiu de stocare.

Contează și modul în care rulează sistemul de operare. Un plus mare ar fi dat de o sumă de aplicații care să beneficieze de performanța mare. Cum ar fi ca SGS III să fi fost însoțit de 30 de jocuri noi care să pună Exynos-ul quad-core la lucru.

Conectivitate
Punctează mai toate la acest capitol. România nu are nicio rețea 4G / LTE și merge fără probleme și un 3G cu viteze de download de până la 21 Mbps, Wi-Fi în toate standardele, bluetooth, etc. Mai este câte un nostalgic care dorește HDMI. Să fim serioși. DLNA este suficient și apar multe aplicații pentru smart tv-urile din prezent, de le controlezi prin intermediul lor. Nu-și mai are rostul.

Cameră foto și video
Și aici vinde numărul mai mare de megapixeli, din păcate. Lucrurile nu stau așa. Mă uitam că HTC a pus un senzor de 16 Megapixeli pe HTC Titan II, iar la HTC One X a preferat să aducă un senzor de 8 Megapixeli, iar Sense devine mult mai user friendly pe partea foto & video. O adevărată plăcere să te joci cu camera foto și pe HTC One V cu un senzor foto de 5 Megapixeli. Contează mult acel BSI pentru a scoate fotografii de calitate. Face minuni pe noul iPad, iPhone 4S și pe seria One. La camera foto contează tehnologia din spatele numărului de megapixeli. HTC și Apple au făcut treabă bună. Sunt curios cu și-a făcut temele și Samsung cu Galaxy S III.

Autonomie
O baterie cât mai mare și o optimizare a consumului de energie care să ducă spre două zile ar fi de mare ajutor. Este un deziderat care nu se va realiza așa ușor pe un quad-core și asta indiferent dacă este o arhitectură 4+1 ca la Tegra 3.

Concluzie
Aș zice că trei elemente sunt primordiale: design, hardware și software - sistem de operare și aplicații. iOS și Android au o oarecare maturitate cu un plus pentru primul la simplitate și la Android aș lăuda libertatea care ți-o oferă, deși un custom ROM aduce și surprize negative. Samsung Galaxy S III se apropie cel mai mult de dezideratele de mai sus, HTC One X se situează prin apropiere, iar noul iPhone s-ar putea să răstoarne clasamentele făcute ad-hoc.

Există o opinie conform căreia nu se mai uită nimeni la specificațiile tehnice și cumpără pe baza impulsului dat de design, de echipele de marketing. Nu-i chiar așa simplu. Sunt scoase o serie de atuuri în față. Un early adopter se va uita mereu și la hardware, îl va interesa performanța oferită, cum se descurcă camera foto, cum se vede ecranul, etc. Fără un hardware de top nu poți să vinzi. Până și celebrul iPhone se înclină în fața telefoanele de top lansate în 2012. Apple grăbește noul iPhone și pentru că pe trimestrul în curs va coborî pe la 26 - 28 milioane unități față de 35 în primul trimestru.

Designul și hardware-ul le-aș pune semnul egal în contribuția pe care o au în alegerea unui telefon inteligent.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×