Cele mai puternice telefoane inteligente din România Într-un test comparativ extins: HTC Sensation XE vs Motorola RAZR vs Samsung Galaxy Nexus

5.830 ori
<b>Cele mai puternice telefoane inteligente din România Într-un test comparativ extins: HTC Sensation XE vs Motorola RAZR vs Samsung Galaxy Nexus</b>S-au lansat multe telefoane de top la CES Las Vegas 2012 sau la MWC Barcelona 2012, dar abia pe la jumătatokea anului vor fi importate toate și în țara noastră. Telefoanele de care vă vorbesc în acest test sunt cele mai tari în gama companiei care...

S-au lansat multe telefoane de top la CES Las Vegas 2012 sau la MWC Barcelona 2012, dar abia pe la jumătatea anului vor fi importate toate și în țara noastră. Telefoanele de care vă vorbesc în acest test sunt cele mai tari în gama companiei care le produce, în acest moment. Țineți cont că scriu despre cele care le puteți cumpăra de la un magazin online sau de la un operator de telefonie din țara noastră. Nu trebuie decât un drum până la un shop spre a pune mâna pe ele și a vedea ce performanțe oferă.

1. HTC Sensation XE este versiunea îmbunătățită a lui HTC Sensation cu tehnologie audio de la Beats Audio. Ar trebui să primească Android 4.0 Ice Cream Sandwich în viitorul apropiat și mereu am făcut verificare de update, dar mi-a spus că versiunea mea de Sensation XE este la zi. Poate că în zilele următoare va veni Android 4.0 și voi vedea ce schimbări aduce. Cu siguranță nu are rival printre telefoanele HTC disponibile în România.

2. Motorola RAZR ar trebui să reprezinte intrarea puternică a Motorola în zona telefoanelor inteligente de top, pe piața europeană. Au multe modele ce au rămas comercializate doar în SUA. Acum am observat că se extind în China, SUA și timid, foarte timid în Europa. Este subțire, hardware de top, o supriză plăcută, dar mai lat decât mă așteptam.

HTC Sensation XE vs Motorola RAZR vs Samsung Galaxy Nexus

3. Samsung Galaxy Nexus și vorbim de un smartphone pe care-l apreciez foarte mult. A adus două chestii noi pe piața românească: primul smartphone cu rezoluție HD de 1280x720 pixeli și primul cu Android 4.0 ICS din standard. Oferă aceste două atuuri încă din decembrie 2011. îl consider cel mai bun smartphone al momentului. Singurul element ce i se poate imputa este legat de camera foto de 5 Megapixeli. Eu spun că face fotografiile în mod decent, dar nu se poate compara cu senzorul de 8 Megapixeli de pe SGS II. Cred că Samsung nici nu și-a dorit să livreze smartphone-ul suprem și dorește să facă asta cu SGS III - un smartphone care primește câte un leak, zvon sau imagine în fiecare zi, în ultima perioadă.

HTC Sensation XE vs Motorola RAZR vs Samsung Galaxy Nexus

înainte a le analiza pe capitole, zic să parcurgem datele hardware ce animă cele trei telefoane. Toate trei sunt realizate in jurul unor procesoare dual-core.

Smartphone
Date tehnice
HTC Sensation XEMotorola Droid RAZRSamsung Galaxy Nexus
EcranS-LCD de 4.3 inch cu rezoluție 540x960 pixeli și HTC Sense UI 3.0Super AMOLED de 4.3 inch cu rezoluție 540x960 pixeli și protejat de corning gorilla glassSuper AMOLED de 4.65 inch cu rezoluție 1280x720 pixeli și cu suprafața oleofobică
ProcesorQualcomm MSM8260 dual-core la 1.5 GHzTI OMAP 4430 dual-core la 1.2 GHzTI OMAP 4460 dual-core la 1.2 GHz
Memorie768 MB RAM, 4 GB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare
GPUAdreno 220PowerVR SGX540PowerVR SGX540
Sistem de operareAndroid 2.3.4 Gingerbread și update în viitorul apropiat la Android 4.0 Ice Cream SandwichAndroid 2.3.6 Gingerbread și este promis upgrade la Android 4.0 Ice Cream SandwichAndroid 4.0.2 Ice Cream Sandwich
Conectivitate3G cu viteze de download de până la 14.4 Mbps, Wi-Fi b/g/n, DLNA, Wi-Fi hotspot, bluetooth 3.0, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS3G cu viteze de până la 14.4 Mbps, Wi-Fi b/g/n, DLNA, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS3G cu viteze de până la 21 Mbps, Wi-Fi a/b/g/n, DLNA, Wi-Fi hotspot, bluetooth 3.0, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS
Cameră foto și video8 Megapixeli cu autofocus, dual-LED flash, geo-tagging, touch focus, stabilizare de imagine, detectare a feței, captură instantanee, filmează la 1080p, cameră frontală de 0.3 Megapixeli8 Megapixeli, autofocus, LED flash, touch focus, geo-tagging, detectare a feței și stabilizare de imagine, filmează la 1080p, cameră frontală de 1.3 Megapixeli5 Megapixeli , autofocus, LED flash, touch focus, detectare a feței, filmează la 1080p, cameră frontală de 1.3 Megapixeli
Baterie1.730 mAh1.780 mAh1.750 mAh
Greutate151 gr.127 gr.135 gr.
Grosime11.3 mm7.1 mm8.9 mm
Preț1999 lei2270 lei2199 lei

Design

Vorbim de trei telefoane poziționate în clasa de top a smartphone-urilor inteligente. Sunt gândite diferit și nu se poate spune că s-au copiat din acest punct de vedere. Alegerea unuia dintre ele ține de stil și gusturile fiecăruia. Cel mai bine închegat mi s-a părut Samsung Galaxy Nexus care nici nu zici că are 4.65 inch, pe când Motorola RAZR este mai lat decât rivalul sud-coreean și aproape la fel de lung. M-a uimit pentru că are display de 4.3 inch, dar fiind foarte subțire l-au lățit ca să încadreze toate componentele. Strânse în mână niciunul dintre ele nu scoate vreun sunet ca să zici că unele îmbinări nu sunt puse la punct.

HTC Sensation XE si Motorola Droid Razr

Galaxy Nexus și HTC Sensation XE oferă acces la baterie și trebuie să îndepărtați capacul spre a avea acces la slotul pentru cartela SIM și cel pentru cardul microSD de până la 32 GB in cazul lui HTC Sensation si doar la SIM la Galaxy Nexus. La Motorola RAZR le aveți dispuse pe lateral și trebuie să îndepărați un slot de plastic cauciucat care le protejează de praf. Spatele lui Motorola RAZR este fabricat din fibre de kevlar spre a-i da o rezistență sporită în contextul celor 7.1 mm afișați la grosime.

HTC Sensation merge pe rețeta de design, dacă-mi permiteți exprimarea, de la HTC Sensation. Capacul bateriei este de tip unibody și se îndepărtează ușor. Este cel mai compact dintre cele trei telefoane și deși în cifre are greutatea cea mai mare, stă cel mai bine în mână. Nu dă impresia de telefon supradimensionat. Poate fi operat cel mai ușor cu o singură mână. Față de HTC Sensation au adăugat unele elemente roșii: grila de sus a difuzorului folosit în convorbirile telefonice, însemnele pentru cele patru butoane capacitive de la baza ecranului S-LCD de 4.3 inch, camera foto de 8 Megapixeli este scoasă în evidență de un inel roșu, iar la bază pe capacul bateriei este logo-ul Beats Audio.

Nu se poate da un verdict. Samsung Galaxy Nexus pare a fi cel mai unitar ca și concepție, HTC Sensation XE uimește prin versatilitatea lor și ușurință în manevrare, iar Motorola RAZR este puțin cam pătrățos pentru gustul meu plus că-i prea lat și când îl pui în buzunar zici că ai o mică plăcuță în buzunar prin formele dreptunghiulare ce ies în evidență.

Ecran și sunet

Motorola RAZR și Samsung Galaxy Nexus aduc Super AMOLED - generația a doua a display-ului patentat de către Samsung, iar HTC se mulțumește cu S-LCD. RAZR și Sensation XE au aceeași rezoluție qHD de 540x960 pixeli, iar Nexus te răsfață cu HD sau 1280x720 pixeli. Toate au 16 milioane culori. Nexus se vede cel mai bine și se situează peste concurența taiwaneză și americană. RAZR uimește, nuanța de negru este afișată foarte bine, dar cred că au exagerat un pic. Sensation XE este luminos, dar suferă în lumina directă a razelor solare unde efectul de oglindă este pregnant față de cele RAZR sau Nexus care se descurcă ceva mai bine, dar departe de ceva decent. Te vei chinui să vezi informația în lumină puternică chiar și cu luminozitatea dată la maximă.

Ecran și sunet

Samsung Galaxy Nexus se situează pe primul loc și-l ajută rezoluția HD, RAZR pe 2, iar XE pe trei. S-LCD este ușor depășit și aștept cu interes să văd generația a doua ce va debuta din aprilie pe HTC One X. Am observat că la HTC One S au pus un Super AMOLED și asta înseamnă că au ajuns la un acord cu Samsung după ce au întrerupt colaborarea - HTC Desire avea AMOLED în prima fază și apoi a trecut pe S-LCD după ce Samsung a motivat că are nevoie de toate Super AMOLED-urile pentru smartphone-urile sale. Poate și-au mai făcut o fabrică între timp. Apropo, nu știu dacă stiați, dar și ecranul noului iPad este produs de către Samsung și se zvonește că și la noul iPhone vor fi furnizor pentru Apple.

La capitolul Sunet este unul dintre aceste telefoane ce le surclasează de la mare distanță. HTC a achiziționat Beats by Dr Dre pentru 300 de milioane dolari și unul dintre primele produse lansate a fost HTC Sensation XE. Vine cu o pereche de căști Beats Audio de tip in-ear care se aud excelent. Nu i se poate reproșa nimic din acest punct de vedere. Jack-ul de 3.5 mm este dispus superior, iar boxa este dispusă pe spate, lângă camera foto. Tastele pentru reglarea volumului sunt clar individualizate pe lateral stânga. Se aude tare, clar, fără distorsiuni. Motorola RAZR are jackul de 3.5 mm dispus tot sus, boxa este pe spate lângă camera foto, în zona mai groasă a sa. Se aude ceva mai strident, gălăgios. Tastele pentru volum sunt pe lateral dreapta și nu sunt la fel de intuitiv dispuse ca la XE. Samsung Galaxy Nexus are jack-ul de 3.5 mm dispus la bază, boxa este pe spate, la baza sa. Tasta pentru reglarea volumului este în lateral stânga ca la XE. Se aude decent, nu este gălăgios, dar nici volumul său nu este prea mare, nici după ce s-a făcut update la 4.0.2 nu se impune din acest punct de vedere. Oricum nu mi-aș cumpăra un smartphone ca să-l fac casetofon ad-hoc și cu căști audio de tip in-ear oferă o audiție plăcută. Recapitulez în ce privește sunetul: Sensation XE este no. 1, RAZR pe 2 că se aude tare și Galaxy Nexus pe 3, nu-i prost, dar era loc de mai bine. La Nexus de multe ori când îl vei ține mână vei ajunge a obstrucționa boxa de pe spate, pusă la bază. Lucru care nu se întâmplă la concurență ce a ales să pună boxa de sunet sus, lângă camera foto.

Din lateral

Sistem de operare, aplicații și performanță

Toate trei vor avea la un moment dat Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Avantaj pentru Samsung Galaxy Nexus care-l primește nativ. HTC Sensation XE a început să primească Android 4.0 ICS și în vestul Europei s-a propagat deja via OTA. Update-ul are sub 300 de MB și aduce Android 4.0 și Sense UI 3.6. Motorola a făcut un grafic cu telefoanele care vor primi Android 4.0 ICS. RAZR era printre aceste terminale și până la mijlocul lui 2012 ar trebui să ruleze ICS în dauna lui Android 2.3.6 ce-l are acum.

Sistem de operare, aplicații și performanță

Toate cele trei telefoane se descurcă foarte bine în browsing, rulare aplicațiilor din Google Play. Este o plăcere din acest punct de vedere să lucrezi cu ele. Am făcut și o serie de teste de benchmark, dar mai mult ca idee și nu trebuiesc tratate ad literam. HTC Sensation XE are un GPU - Adreno 220 foarte performant, dar Sense UI consumă din resurse și unele rezultate sunt viciate din acest punct de vedere. Samsung Galaxy Nexus și Motorola RAZR se bazează pe un procesor înrudit tactat la aceeași frecvență de 1.2 GHz și cu 1 GB RAM, accelerator grafic identic PowerVR SGX540. în ceea ce privește spațiul de stocare, RAZR se situează pe primul loc 16 GB din stoc plus microSD de până la 32 GB, HTC Sensation cu 4 GB din care doar 1 GB stocare de fișiere, aplicații, etc și microSD de până la 32 GB, iar Galaxy Nexus este codaș cu doar 16 GB care la un moment dat se vor dovedi a fi într-o cantitate prea mică. Unele jocuri din Google Play au peste 1 GB când sunt instalate. Mi s-a întâmplat să fiu avertizat spre a sterge din memorie, a face loc. Puteau să-i pună un slot pentru microSD sau să fi pus 32 GB din start. Știți că se vorbea de o versiune de 32 GB a lui Nexus, dar a fost abandonată din mers de către Samsung. Poate s-au gândit că nu are piață de desfacere și nu ar fi interes prea mare ca să justifice producția sa.

Sistem de operare, aplicații și performanță

Să vedem ce aplicații găsim din standard pe aceste telefoane inteligente. Nu o să mai insist pe serviciul de Gmai, Google Maps, Calendar, YouTube, Google Talk, Search, Clock, Gallery, aplicație pentru camera foto & video - ce vin preinstalate pe orice smartphone Android.

HTC Sensation XE aduce:

 • Peep - un client de twitter personalizat;
 • Polaris Office- permite vizualizarea documentelor office;
 • News&Weather - aplicație ce reunește o colecție de știri de actualitate;
 • Task Manager - nu cred că mai rost de o explicație pentru ceea ce face;
 • Reader - permite răsfoirea de cărți în format e-book;
 • SoundHound - identifică o melodie pe care o cântați sau care este redată în acel moment de către telefon sau de către alt difuzor: radio sau tv, un fel de Shazam.

Motorola RAZR punctează prin:

 • MOTOPRINT - permite printarea de pe telefon via wi-fi;
 • Quickoffice - vizualizarea de documente office;
 • Task Manager - să vedeți ce aplicații rulează și să le gestionați după cum credeți de cuviință;
 • StarHub TV - listă cu canale tv
 • GoToMeeting - organizator simplu, un fel de to-do-list.

Samsung Galaxy Nexusrulează Android 4.0 nativ, fără add-on-urile specifice Samsung. Este un Google Phone în cele din urmă și dacă vrei să aduci chestii în plus, trebuie să le instalezi din magazinul de aplicații dedicat.

Am reunit o serie de teste de benchmark și valorile pe care le-au scos le găsiți în tabelul de mai jos. Le-am făcut mai mult pentru cei pasionați de acest capitol. Vorbim de telefoane performante care se descurcă excelent în experiența oferită în browsing sau în rularea aplicațiilor. Mă repet așa că vă las cu tabelul.

Smartphone
Teste de benchmark
HTC Sensation XEMotorola RAZRSamsung Galaxy Nexus
Quadrant Standard1.785 puncte2.209 puncte1.996 puncte
AnTuTu Benchmark4.543 puncte5.257 puncte6.024 puncte
NenaMark147.3 fps55.6 fps51.9 fps
NenaMark227.2 fps27.5 fps24.7 fps
Vellamo1.011 puncte952 puncte1.084 puncte
CPU Benchmark621ms501ms631ms
BrowserMark52.537 puncte79.745 puncte76.897 puncte

Motorola RAZR impresionează în testele de benchmark și ia fața lui Galaxy Nexus, HTC Sensation XE este codaș, dar uneori ecartul este mic. Niciodată să nu luați un smartphone pe baza testelor de benchmark. încercați să le vedeți într-un scurt hands-on înainte, să vedeți care stă mai bine în mână, care se operează cu ușurință, ce feed-back oferă. Această experiență overall face cât 1.000 de teste ale performanței.

Tastatura HTC Sensation XE vs Motorola RAZR vs Samsung Galaxy Nexus

Tastatura portrait HTC Sensation XE vs Motorola RAZR vs Samsung Galaxy Nexus

Aș mai face o referire la tastataura qwerty touch încorporată. Zic un Da pentru XE și Nexus și un Nu pentru RAZR. Te obișnuiești și cu RAZR, dar mai greu și unele comenzi în modul portrait sunt dispuse aiurea, celelalte două sunt mult mai intuitive.

Conectivitate

Modulul 3G de pe Galaxy Nexus permite viteze de până la 21 Mbps, iar RAZR și HTC Sensation XE ating în condiții ideale - 14.4 Mbps. Toate trei aduc: Wi-Fi, bluetooth, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS. Motorola RAZR plusează cu microHDMI, Galaxy Nexus cu NFC. Dispunerea conectorilor este diferită:

HTC Sensation XE - butonul de power cu rol în blocarea/deblocarea display-ului touch este superior, în dreapta. Tot acolo se află și jackul de 3.5 mm, pe lateral stânga dați de tastele supradimensionate pentru reglarea volumului și microUSB pentru încărcător sau pentru conectarea la calculator.

Motorola Droid RAZR - butonul pentru pornire și oprire se află pe lateral dreapta, aici se află și tastele pentru reglarea volumui. Pe laterala de sus au poziționat microUSB, jack-ul de 3.5 mm și microHDMI. în lateral stânga protejate de un plastic cauciucat se află slotul pentru microSIM și pentru cardul microSD.

Samsung Galaxy Nexus - pornește de la o tastă dispusă în partea dreaptă, reglarea volumui se face din stânga, iar microUSB și jack de 3.5 mm pe lateral, la bază. S-a mizat pe simplitate și asta-mi place.

Cameră foto și video 

Cameră foto și video HTC Sensation XE vs Motorola RAZR vs Samsung Galaxy Nexus

Un numitor comun ar fi că toate filmează la 1080p. RAZR și XE au senzor de 8 Megapixeli, Galaxy Nexus este ciuntit cu un senzor de 5 Megapixeli, unul care se descurcă decent. Sensation XE se descurcă cel mai bine, fotografiile sunt captate aproape instantaneu, sunt o sumă de funcții incluse și poți edita fotografia direct. Senzorul este însoțit de un dual LED destul de puternic, își face treaba în spațiile întunecate. Motorola RAZR este mediocru pe partea foto, imaginile sunt prea întunecate. Samsung Galaxy Nexus se descurcă decent, era loc de mai bine. Sensation XE este no. 1 aici, Nexus pe 2 și RAZR pe trei, Google trebuie să le impună performanțe mai bune la acest capitol.

Mostra foto HTC Sensation XE

HTC Sensation XE

Mostra foto Motorola RAZR

Motorola RAZR

Samsung Galaxy Nexus cu bliț

Samsung Galaxy Nexus cu bliț

Autonomie

Bateriile sunt similare - sub 1.800 mAh. O mare surpiză vine de la RAZR care chiar rezistă. Autonomia oferită merge lejer spre două zile, m-a surprins și mai ales că este un smartphone slim. Galaxy Nexus duce spre o zi, iar Sensation XE se clasează ultimul. Țin să precizez că la toate am reglat luminozitatea la maxim, am folosit internetul la maxim, am downloadat și instalat o serie de aplicații din Google Play.

Concluzii

Experiența oferită de toate trei se situează la un nivel înalt. Sunt telefoane inteligente și merită sumele investite în ele, peste 2.000 de lei dacă decideți să le cumpărați la liber. Un tabel ca să vedeți care sunt punctele tari ale fiecăruia. Am dat puncte după regula: 3 p. - locul 1, 2 p. - locul 2, 1 punct - locul 3 la fiecare capitol și rezultatul.

Smartphone
Capitole
HTC Sensation XEMotorola RAZRSamsung Galaxy Nexus
Design213
Ecran123
Sunet321
Teste de benchmark132
Conectivitate213
Cameră foto și video321
Autonomie132
Total13 p.14 p.15 p.

Samsung Galaxy Nexus câștigă la mustață și își adjudecă locul 1. A punctat serios la: Design, Ecran, Conectivitate. Motorola RAZR primește locul 2 și a uimit la: Testele de benchmark, Autonomie. HTC Sensation XE ajunge pe 3, dar la foarte mică distanță de celelalte două smartphone-uri concurente. A ieșit în față la: Sunet și Camera foto&video.

HTC Sensation XE vs Motorola RAZR vs Samsung Galaxy Nexus

Dacă aveți o opinie legată de acest articol vă invit să postați în rubrica de comentarii și promit să răspund fiecăruia dintre voi. La final țin să mulțumesc celor care mi-au oferit telefoanele de test:

HTC Sensation XE - HTC România;
Motorola RAZR - evomag.ro;
Samsung Galaxy Nexus - Vodafone România.

Fotografiile telefoanelor sunt făcute cu Sony SLT-A35 de la Sony România.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×