China cere ca SUA să scadă limitările la exporturi de bunuri IT de top, sau va cumpăra de la ruşi

Autor:  | Publicat în:  Tehnologie 725 ori
<b>China cere ca SUA să scadă limitările la exporturi de bunuri IT de top, sau va cumpăra de la ruşi</b>Cu c&acirc;teva zile &icirc;n urma aflăm că autorităţile SUA au interzis celor de la Intel să vandă procesoarele Xeon către firmele din China care construiesc supercomputere. Aparent Statele Unite sunt &icirc;ngrijorate că aceste chipuri ar putea...

Cu câteva zile în urma aflăm că autorităţile SUA au interzis celor de la Intel să vandă procesoarele Xeon către firmele din China care construiesc supercomputere. Aparent Statele Unite sunt îngrijorate că aceste chipuri ar putea fi folosite în teste nucleare. China avertizează azi că dacă SUA îşi păstrează limitările la exporturi de bunuri IT de top, vor apela la alte ţări, printre care şi Rusia.

În februarie 4 instituţii care se ocupă cu supercomputerele în China au fost puse pe lista neagră a guvernului SUA, care le interzice să beneficieze de exporturi de produse high tech. Printre ele se numără şi Universitatea Naţională Chineză de Tehnologie a Apărării. China nu are o problemă deosebită cu lipsa de produse Intel, deoarece a început să lucreze la propriile procesoare cu ceva vreme în urmă.

Nu e prima oară când există tensiuni între China şi SUA la capitolul exporturi IT, astfel că în 2012 un comitet al Congresului Statelor Unite a declarat firmele ZTE şi Huawei drept un "risc de securitate naţională", din cauza legăturilor lor cu guvernul chinez. Premierul chinez Pi Keqiang a solicitat în această săptămână autorităţilor de la Washington să renunţe la limitările de exporturi de tehnologie, deşi SUA insistă că anumite componente sunt folosite în teste nucleare.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×