Distribuţia Android continuă cu probleme: cel mai nou release, Nougat nu e nici pe departe la fel de răspândit pe cât se spera; Are cota de doar 0.4%!

2.322 ori
<b>Distribuţia Android continuă cu probleme: cel mai nou release, Nougat nu e nici pe departe la fel de răspândit pe cât se spera; Are cota de doar 0.4%!</b>Deși este disponibil publicului larg de câteva luni bune, se pare că Android 7.0 Nougat nu este nici pe departe atât de popular pe cât se așteptau cei de la Google. Prin intermediul unui grafic descoperim că acest release se află pe doar 0.4% dintre

Continuă problemele cu distribuţia lui Android şi a celor mai noi versiuni ale sale şi cele mai noi raporturi oficiale indică faptul că Nougat e doar la cota de 0.4%, în condiţiile în care 63% dintre terminalele cu iOS sunt la iOS 10 în acest moment. Problema nu e deloc nouă şi datează încă de când terminalele Android au început să se diversifice şi să se vândă în zeci şi sute de milioane de exemplare.

Distributie Android

La ora actuală, Android 5.0 şi 5.1 domină "plăcinta" de cote, deşi sincer vorbind ne aşteptam că Marshmallow să fie dominant. Android 7.0, care a sosit în august e aproape irelevant şi e sub Android Gingerbread chiar. Nu e prima oară când se întâmplă aşa ceva, pentru că Android 4.4 KitKat, care s-a lansat în octombrie 2013 nu a ajuns nici măcar pe 50% din terminalele de pe piaţă de-a lungul existenţei sale.

Android 5.0 a debutat în noiembrie 2014, urmat de Android 5.1 în martie 2015. Chiar şi combinate, cele două nu sar de 40%. Marshmallow sosea în noiembrie 2015 şi la un an după era pe 25% din terminalele de pe piaţă. Prin comparaţie, Nougat a pornit foarte rău faţă de predecesori. E clar modelul de desfăşurare a actualizărilor aici și a evoluției cotelor.

iOS 10

O versiune începe să "prindă" cu adevărat la aproximativ un an de la lansarea sa, deci Nougat îşi va arăta forţele de abia la finalul verii viitoare. În ce priveşte iOS, atunci când se lansa iOS 8 în septembrie 2014 el ajungea imediat pe 82% dintre modelele iPad şi iPhone. iOS 7 rămânea pe doar 16% dintre unităţi. iOS 9, care avea în spate 4 luni de existenţă în luna ianuarie a acestui an ajungea la o cotă de 75%, iar iOS 8 pica la 17%.

Ei bine, în noiembrie 2016, iOS 10 se află la 63% cota de terminale iOS, deşi are doar 2 luni vechime. În vreme ce Apple accelerează adopţia, Google pare a apăsa pe frâna şi nici măcar nu e vina lor. E vina varietăţii uriaşe de terminale pe care trebuie să ajungă software-ul. Producătorii de telefoane încearcă să se mişte pe cât de repede e posibil, demarează programe beta, cer feedback de la utilizatori, dar pe ultima sută de metri se lovesc de rotiţele lente ale operatorilor, care fac la rândul lor teste separate.

Android

Şi deşi unii poate vor considera sosirea cu întârziere a actualizărilor o problemă nu chiar gravă, ei bine, cei care au versiuni mai vechi de software sunt mereu expuşi la breşe de securitate (in imaginea de mai sus vedeti unde se află 1 milion de conturi sparte Google/Android pe glob). Odată cu actualizarile vin şi acele security fixes, care sunt critice uneori. Mai nou se practică ransomware pe telefoane şi celebrul exploit Stagefright a afectat milioane de aparate până să primească patch.

Android

Oricât de încântătoare e abordarea iOS/Apple, Google nu va putea niciodată să o realizeze, decât dacă extinde gama de modele Nexus/Pixel, dacă readuce la viaţa Android One şi o face cum trebuie şi cooperează mai eficient cu producătorii hardware pentru realizarea de software personalizat pentru fiecare terminal. Au trecut 8 ani de când a debutat Android şi cu o alianţă de producători hardware şi software în spate, plus operatori cumva lucrurile nu se urnesc.

Dar par a se urni mai uşor pentru miliardul de modele iPhone de pe planetă... Parcă mai multe capete se încurcă, decât să se ajute.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×