Foxconn ar fi încălcat legile din China pentru a putea produce destule unităţi iPhone 11: muncă peste program, angajati temporari, elevi de liceu

1.281 ori
<b>Foxconn ar fi încălcat legile din China pentru a putea produce destule unităţi iPhone 11: muncă peste program, angajati temporari, elevi de liceu</b>Foxconn îşi freacă mâinile înainte de fiecare lansare iPhone, pentru că urmează o creştere serioasă de profit. Nu totul este atât de roz totuşi când lucrezi cu Apple şi dacă nu îi livrezi câte unităţi îţi cere, poţi pierde parteneriatul

Foxconn îşi freacă mâinile înainte de fiecare lansare iPhone, pentru că urmează o creştere serioasă de profit. Nu totul este atât de roz totuşi când lucrezi cu Apple şi dacă nu îi livrezi câte unităţi îţi cere, poţi pierde parteneriatul şi chiar să dai faliment. Au păţit-o şi alte companii mari... Ei bine pentru a evita situaţiile neplăcute, Foxconn a încălcat legea chineză, pentru a reuşi să producă numărul de unităţi iPhone 11 cerute de Apple.

Grupul Chinez de Protecţie a Muncii a făcut o investigaţie la fabricile Foxconn, semnalând încălcarea legii. Când a aflat despre această problemă, Apple a demarat propria investigaţie şi a descoperit că unele dintre probleme sunt adevărate. Spre exemplu e o problemă faptul că 50% din forţa de muncă de la Foxconn este compusă din angajaţi temporari, cu contract pe perioadă nedeterminată.

Asta în vreme ce legea din China impune ca până la 10% din angajaţi să fie temporari. De asemenea aflăm că Foxconn le-a cerut angajaţilor să muncească peste program pentru a avea unităţile iPhone 11 gata la timp, deşi investigaţia Apple arată că turele peste program sunt voluntare. Totuşi aici e o chichiţă: unii dintre cei care au muncit peste program sunt studenţi şi interni, care nu aveau voie să facă overtime.

Apple insistă că a renunţat la utilizarea internilor studenţi pentru activităţile de după program. Trebuie spus că toate aceste descoperiri au fost făcute prin investigaţii sub acoperire, realizate în luna august. Pentru Foxconn e deja o practică obişnuită să angajeze zeci de mii de angajaţi temporari în plus pentru a face faţă cererii sporite de modele iPhone din toamnă.

O investigaţie Apple de acum 2 ani a descoperit şi că Foxconn folosise elevi de liceu care au lucrat peste program pentru a asambla modele iPhone X. A fost nevoie ca Apple să trimită delegaţi la fabricile Foxconn pentru a se asigura de bunele practici ale companiei. Oricât de rele ar fi lucrurile acum, măcar salariile au crescut, iar angajaţii nu mai sunt munciţi până la epuizare, depresie sau suicid, cum era cu ani în urmă.

Angajaţii temporari sunt totuşi o problemă, pentru că nu au aceleaşi beneficii ca şi cei cu contract full. Nu au concediu medical plătit, concediu plătit de vreun fel şi nici plăti pentru echivalentul chinez al CAS, pensie şi altele de gen. Totuşi salariul de bază este mai mare pentru un angajat temporar, decât pentru unul standard, de aici şi atractia pentru acest job.

Pe de altă parte angajaţii de gen nu sunt contractaţi direct de Foxconn, ci prin terţe părţi. Există şi oportunitatea de a deveni angajat plin după o perioadă de 3 luni petrecută ca angajat temporar. În 2018 Foxconn a trebuit să aduca oameni în plus la liniile de producție pentru că iPhone XS era mai complex de asamblat decât iPhone X. În acest moment ținta Apple şi Foxconn este de a produce 12.000 de unităţi iPhone per tură la fabrica din Zhengzhou.

Majoritatea angajaţilor din fabrică sunt plătiţi cu 562 de dolari pe lună, din care rămân cu 421 de dolari după taxe. E o sumă totuşi peste venitul mediu pe cap de locuitor în China în 2018, care a fost 330 de dolari.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×