Istoria terminalelor BlackBerry

2.916 ori

Ati dorit vreodata sa aflati cum a debutat brandul BlackBerry pe piata? Sau cum a pornit RIM afacerea sa de succes? Iata ca bbgeeks.com au avut o idee geniala de a reconstitui istoria terminalelor BlackBerry, de la primul handset branduit RIM la modelul...

Ati dorit vreodata sa aflati cum a debutat brandul BlackBerry pe piata? Sau cum a pornit RIM afacerea sa de succes? Iata ca bbgeeks.com au avut o idee geniala de a reconstitui istoria terminalelor BlackBerry, de la primul handset branduit RIM la modelul Curve.

Terminalele BlackBerry existau inca din 1999, dar nu s-au bucurat de o prea mare popularitate pana in secolul XXI. In noiembrie 2004 Research in Motion, producatorul acestor handseturi anunta ca existau 2 milioane de abonati la nivel global. Asta inseamna ca a durat 5 ani ca RIM sa atinga primul milion de clienti si doar 10 luni pentru cel de-al doilea. Cel de-al treilea milion era atins in luna mai a anului 2005, iar la ora actuala RIM are peste 14 milioane de clienti.

BlackBerry 850

Black Berry 850
Ne intoarcem in timp la modelul 850, din imaginea de alaturi, disponibil in era AOL, in 1998. La acea vreme feature-uri ca email, organizer, calendar si Internet wireless erau impresionante pentru un terminal mobil. Interesant este faptul ca modelul 850 functiona pe baza a 2 baterii AA.

BlackBerry 5810

BlackBerry 957
Urmatoarele terminale BlackBerry semanau mai mult cu cele pe care le vedem astazi pe piata, renuntandu-se la designul stil pager si trecandu-se la cel tip PDA. Display-ul devenise de 2 ori mai mare, afisand acum 16 sau 20 de randuri de text, in comparatie cu cele 6 sau 8 ale modelului anterior. Memoria onboard a devenit de 8MB, iar cea SRAM de 512KB a devenit de 1MB, in vreme ce bateria folosita era acum Li-Ion. Urmatorul upgrade a fost modelul 5810, despre care exista contradictii, in ce priveste display-ul sau color.

In vreme ce anumite surse afirma ca acesta a fost primul terminal RIM cu ecran color, exista si site-uri care mentioneaza modelul 7210 drept primul cu display color. Ne apropiem de era actuala, cu terminalele din seria 5000 si 6000, destinate pietei GSM. Avand in vedere faptul ca operatorii Sprint si Verizon deveneau tot mai populari, iar serviciile CDMA cunoasteau o crestere a utilizarii, RIM a lansat modelul BlackBerry 6750, cu suport petru conectivitate CDMA, disponibil prin Verizon Wireless. Terminalul dispunea de 10MB de memorie onboard, o performanta pentru anul 2003.

Lansarile CDMA au continuat cu modelul 7250, lansat prin Sprint si Verizon, acesta fiind primul terminal RIM cu suport Bluetooth. Incepand cu acest handset au existat in paralel, atat modele GSM cat si CDMA, desi cele GSM predominau. Din seria 7200, modelele 7210, 7220, 7230, 7280 si 7290 suportau conectivitate GSM, in vreme ce doar 7250 suporta CDMA.

7270 a fost un terminal WLAN si nu opera intr-o retea traditionala de telefonie, fiind destinat apelurilor VoIP. Tastatura full QWERTY definea deja BlackBerry-urile, dar telefoanele aveau o problema cu designul, fiind considerate prea mari pentru buzunarul utilizatorului. Astfel, RIM a lansat modelul 7100t prin T-Mobile catre finalul lui 2004. Acesta includea o revolutionara tastatura SureType, cu 2 litere pe fiecare tasta.

BlackBerry Pearl 8100

BlackBerry Pearl
O schimbare majora s-a produs si in 2006, odata cu lansarea lui BlackBerry Pearl, care a facut trecerea de la o rotita laterala de scroll la un trackball. Varianta initiala de Pearl era destinata retelelor GSM, dar catre finalul lui 2007, modelul Pearl 8130 a fost lansat, de data aceasta cu suport CDMA. Apoi a urmat varianta cu GPS si WiFi, lansata de AT&T, in vreme ce T-Mobile planuieste sa lanseze o versiune proprie a lui Pearl 8120 in aceasta saptamana.

Nu trebuie totusi sa uitam de seria 8700, lansata in momentul in care smartphone-urile dominau deja piata. RIM a dat replica rivalilor sai prin aceasta serie in 2005, bazata pe 3 modele, unul GSM cu suport EDGE, unul GSM fara suport EDGE si unul CDMA cu suport EVDO. Seria a evoluat pana la modelul 8800, lansat in februarie 2007, acesta fiind primul BlackBerry de mari dimensiuni dotat cu deja celebrul trackball.

BlackBerry Curve 8300

BlackBerry Curve
Problema principala a celor de la RIM a fost intotdeauna lipsa camerei pe telefoanele lor, fapt argumentat prin publicul tinta, constituit din persoane ale caror profesii nu le permit sa foloseasca handseturi cu camera digitala (avocati, oameni de afaceri etc). Producatorul lui BlackBerry si-a rascumparat pacatele in mai 2007, lansand modelul Curve, dotat cu camera, disponibil apoi si cu WiFi prin T-Mobile si in varianta CDMA prin Verizon.

Revenim in prezent si privim catre viitor, asteptand ca RIM sa lanseze o noua serie de terminale, modelele 9000, disponibile conform zvonurilor din luna august a acestui an. Au fost deja dezvaluite patente pentru un slider dotat cu touchscreen si o tastatura unica. Sa fi decis RIM sa nu mai separe clientela formata din oameni de afaceri de publicul de masa? Sau va crea producatorul serii separate pentru fiecare public? Ramane doar sa asteptam ca urmatorul capitol de istorie BlackBerry sa fie scris.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×