MMS-urile, metoda de comunicare umbrită de Facebook și WhatsApp

Autor:  | Publicat în:  Opinii 1.066 ori
<b>MMS-urile, metoda de comunicare umbrită de Facebook și WhatsApp</b>Acum c&acirc;țiva ani buni, ani &icirc;n care nu existau aplicații precum Facebook Messenger sau WhatsApp, oamenii foloseau mesajele multimedia, sau MMS-uri prescurtat, pentru a face schimb de imagini, videoclipuri sau sunete. Mesajele multimedia nu au...

Acum câțiva ani buni, ani în care nu existau aplicații precum Facebook Messenger sau WhatsApp, oamenii foloseau mesajele multimedia, sau MMS-uri prescurtat, pentru a face schimb de imagini, videoclipuri sau sunete.

Mesajele multimedia nu au avut o cotă de piață semnificativă, deși acum majoritatea operatorilor oferă MMS-uri nelimitate în rețea, în “era dinaintea Facebook-ului” acestea erau taxate de 2-3 ori mai mult decât un SMS obișnuit. Atât costul dar și faptul că telefoanele erau destul de greu de configurat pentru a primi sau a trimite MMS-uri a dus la “moartea” acestui tip de comunicare. Probabil că cititorii care au 14-15 ani sau mai puțin au auzit de MMS-uri doar în reclamele operatorilor și foarte puțin probabil să fi trimis sau primit unul până acum.

MMS-urile au apărut în perioada în care telefoanele cu cameră foto au devenit accesibile publicului larg ca răspuns al dorinței oamenilor de a împărți fotografiile / videoclipurile cu alte persoane aflate la distanță. Mărimea unui MMS era foarte mică și era limitată de fiecare device în parte. Se puteau trimite 1-2 fotografii la rezoluție VGA sau un clip video 240p de câteva secunde. Deși MMS-urile au apărut după SMS-uri, acestea din urmă încă sunt folosite de majoritatea dintre noi zilnic pentru a comunica, spre deosebire de MMS-uri.

MMS-urile, metoda de comunicare umbrită de Facebook și WhatsApp

Principalele probleme cu care s-au confruntat dezvoltatorii tehnologiei MMS, OMA (Open Mobile Alliance), au fost cele de compatibilitate a fișierelor trimise, de codare a mesajelor și de compatibilitate a device-urilor. La aceste probleme se adaugă și configurarea dificilă a fiecărui terminal dar aceasta a fost rezolvată atunci când smartphone-urile au devenit populare. Configurararea specifică făcându-se pentru fiecare sistem de operare / versiune a lui în parte, făcând astfel munca operatorilor de telefonie mult mai usoară. Totuși, cu apariția smartphone-urilor MMS-urile intrat în umbra marilor servicii online de mesagerie.

Ca o soluție de rezervă atunci când nu puteai primi un MMS din diferite probleme tehnice, primeai un SMS cu numărul care ți-a trimis MMS-ul și un link de unde puteai viziona sau descărca fișierele primite.

Cu atâtea probleme întâmpinate nici nu mă mir că MMS-urile au fost pierdute în umbra serviciilor de mesagerie precum Facebook sau WhatsApp. Eu nu am mai trimis un MMS de mai bine de 6-7 ani, sunt curios dacă voi vă mai aduceți aminte când ați trimis sau recepționat ultima dată un MMS, aștept răspunsul vostru mai jos în comentarii.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×