Povestea unui sfârşit aşteptat: câte telefoane mai rulează Windows 10 Mobile şi în ce măsură mai e loc de un viitor?

4.918 ori
<b>Povestea unui sfârşit aşteptat: câte telefoane mai rulează Windows 10 Mobile şi în ce măsură mai e loc de un viitor?</b>O întrebare care poate vă macină, este și cea - Câte telefoane mai rulează sistemul de operare Windows 10 Mobile? Ei bine, astăzi aveți ocazia să aflați și răspunsul, în situația în care cu toții știm faptul că platforma software dezvoltată de către

Pierzând tot mai mulţi parteneri hardware, dar şi încrederea publicului în produsele Windows Phone şi Windows 10 Mobile, Microsoft e parcă etern aproape de a arunca prosopul. Fără vreun flagship veritabil Windows 10 Mobile de multă vreme şi fără perspective de viitor, platforma a ajuns irelevantă în peisajul OS-urilor mobile. Ne confirmă teoriile Steve Litchfield, unul dintre cei mai reputaţi jurnalişti pe segmentul Nokia şi ulterior Nokia Devices sub tutela Microsoft. El a realizat un studiu amplu şi rezultatele sunt catastrofale pentru MS.

Unele surse afirmă că de fapt Microsoft îşi linge rănile şi pregăteşte un super smartphone Surface, dar între timp pierd tot mai mult teren şi cotă de piaţă. După un 2016 fără modele Lumia noi, sau fără ca telefoanele cu Windows să primească o promovare de la operatori sau retaileri, era de aşteptat ca lucrurile să stea rău. Avem şi cifre de vânzare şi ele arăta astfel:

  • 2011: 2 milioane
  • 2012: 13 milioane
  • 2013: 30 milioane
  • 2014: 32 milioane
  • 2015: 27 milioane
  • 2016: 6 milioane

Diferenţa dintre cele 27 de milioane de modele din 2015 şi cele 6 de anul trecut e uriaşă. În total ajungem la aproximativ 110 milioane de telefoane cu Windows, dintr-un total de 2 miliarde de terminale. Din acestea 40 de milioane de unităţi pot rula Windows 10 Mobile, iar dacă luăm în calcul faptul că unele handseturi pur şi simplu nu se mai folosesc, ajungem undeva la 30 de milioane de telefoane.

E vorba despre smartphone-uri ca Lumia 550, Lumia 650, Lumia 950 sau Lumia 950 XL, care vin cu Windows 10 Mobile preinstalat, dar şi foarte multe telefoane ce veneau cu Windows Phone 8.1 şi au fost actualizate (sau poate nu). Având în vedere problemele cu actualizarea şi procedeul de update ceva mai complicat decât la rivali, mulţi utilizatori au schimbat telefonul sau au ales să rămână la Windows Phone.

Steve scrie în materialul său că numărul real de persoane care chiar folosesc handseturi de acest tip e undeva la 7 milioane, ceea ce în continuare reprezintă un public ce nu trebuie ignorat sau dezamăgit mai mult decat e deja. Totuşi lipsa de aplicaţii Google, de exclusivităţi de jocuri şi în general o experienţă software care nu a evoluat consistent în ultimii ani sunt probleme grave aici.

Ne gândim numai la cât timp i-a luat lui Instagram să ajungă pe WP/Win 10 Mobile sau câţi ani aplicaţia Facebook a arătat groaznic pe platformă. Singurul avantaj Microsoft rămâne acea experienţă unitară pe toate terminalele cu Windows 10 şi saltul de la un Office pe mobil la un laptop sau tabletă unde continuăm proiectul pe aceeaşi platformă.

Satya Nadella a afirmat în repetate rânduri că MS nu va abandona zona Mobile, în ciuda tuturor dovezilor ce par să indice acest lucru. Vor rămâne totuși cei 7 milioane doar o amintire că a existat un Windows pe mobil sau începutul unei noi creşteri, după ce pasiuni vor fi stârnite de Surface Phone? 2017 ar trebui să fie un an pivotal în această privinţă şi dacă Microsoft nu mişcă nimic în afară de Redstone 2 în acest an, îi vom pune cruce definitiv lui Windows 10 Mobile.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×