România face primii paşi spre 5G; A apărut oferta de spectru pentru operatori şi benzile aferente

1.586 ori
<b>România face primii paşi spre 5G; A apărut oferta de spectru pentru operatori şi benzile aferente</b>În ultimele săptămâni operatori precum Orange și Telekom au realizat teste pentru tehnologia 5G, un standard ce va ajunge la nivel comercial abia din 2020. Astăzi am aflat și despre intențiile Digi Mobil în acest sens și acum apar detalii despre

România a fost în avantgarda implementării tehnologiei 4G şi nu vedem nici un motiv pentru care nu am fi parte a valului nou de infrastructură telecom. De altfel Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) şi-a anunţat în această săptămână intenţiile legate de 5G.

Se ţinteşte spre anul 2020 pentru introducerea acestei tehnologii, iar autoritatea a lansat o consultare publică pentru organizarea selecţiei competitive pentru benzile de frecvenţe radio aferente. E vorba despre noi benzi de frecvenţe armonizate la nivel european pentru sisteme de comunicaţii mobile terestre în bandă largă (694 - 790 MHz şi 1452 - 1492 MHz). În plus sunt scoase la bătaie şi subbenzile şi frecvenţele rămase neadjudecate după procedurile de selecţie anterioare.

Adrian Dita, preşedinte ANCOM a declarat că doreşte ca în cel mult 5 ani toate marile oraşe din România să aibă acoperire 5G. România are şanse să fie printre primele ţări din UE care intră în faza de licitaţie de spectru pentru această tehnologie. În zona est europeană cu siguranță suntem primii. Operatorii pot transmite spre ANCOM până pe 26 iulie documente care le atestă interesul pentru achiziţionarea de licenţe pentru benzile respective.

Tehnologia 5G va aduce viteze de transfer de zeci de ori mai mari decât cea 4G şi va sosi în 2020. Pentru început va debuta în medii business şi va fi pusă aplicare în zone ca Internet of Things, proiecte Smart Home, Smart Car şi Smart City. Va coexista cu 4G timp de 10 ani. Marile companii tech implicate în evoluţia spre acest standard sunt Ericsson, Nokia Networks, Huawei, Samsung, plus marii operatori din toată lumea.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×