WWDC 2011: despre iOS 5, Mac OS X Lion și iCloud

2.033 ori
<b>WWDC 2011: despre iOS 5, Mac OS X Lion și iCloud</b>Mult-așteptata conferință din San Francisco, WWDC 2011 a debutat astăzi și a inclus clasicul discurs al lui Steve Jobs, plus o serie de noi produse Apple. Din păcate a fost vorba doar despre produse software și nu hardware, deși după cum afirma...

Mult-așteptata conferință din San Francisco, WWDC 2011 a debutat astăzi și a inclus clasicul discurs al lui Steve Jobs, plus o serie de noi produse Apple. Din păcate a fost vorba doar despre produse software și nu hardware, deși după cum afirma chiar Jobs "hardware-ul este creierul, iar softul sufletul", deci nu trebuie ignorat acest aspect.

Prezentările au debutat cu Mac OS X Lion, care va debuta în iulie la prețul de 29.99 dolari. Noua platforma va fi disponibilă doar prin intermediul lui Mac App Store, sub forma unui pachet software de 4 GB, care se va instala pe Mac-ul utilizatorului. Această versiune de Mac OS aduce peste 250 de funcții noi și 3000 de API-uri pentru dezvoltatori. Ce include nou Lion? Printre altele noi gesturi multitouch, suport pentru aplicații full screen și o modalitate inedită de administrare și control a proceselor de pe Mac - Mission Control.

Mac App Store, magazinul de aplicații pentru Mac OS va fi integrat acum în sistemul de operare, iar lista noutăților prezentate de Steve Jobs și alți oficiali Apple mai include și Launchpad, o secțiune dedicată tuturor aplicațiilor. Printre noile gesturi de control se număra scrolling-ul Momentum, "ciupirea" și swipingul cu ajutorul trackpadului multitouch de pe laptopurile MacBook. în plus, posesorii de Mac-uri desktop pot folosi Apple Magic Trackpad, pentru acest sistem de control.

WWDC 2011

Invitatul special al acestei seri a fost cu siguranță iOS 5, care va sosi probabil împreună cu iPhone 5 în toamnă. Interesant e faptul că această nouă versiune de software este compatibilă și cu iPhone 3GS și modelele ulterioare, deci vești bune pentru posesorii telefonului lansat în 2009. Scott Forstall ne-a vorbit despre cele 200 de milioane de terminale iOS vândute până acum, semn clar al succesului companiei din Cupertino pe piața internațională.

Apoi am aflat în sfârșit că zvonurile erau reale și că sistemul de notificări din iOS se va modifica. Veți avea o secțiune specială pentru acestea, numită Notification Center, care va agrega toate notificările într-un singur meniu care poate fi accesat "trăgându-l în jos" pe ecran, după modelul celui de pe Android. Fiecare notificare va avea un X în dreptul său pentru a putea fi anulată, iar aceste anunțuri de sistem își vor găsi loc și în ecranul de blocare al telefonului și tabletei Apple.

WWDC 2011

iOS 5 vine și cu funcția Newsstand, un soi de iBooks pentru reviste și ziare, care va concentra într-un singur meniu toate publicațiile la care sunteți abonați. Un alt zvon devenit realitate este integrarea lui Twitter în iOS 5, astfel că serviciul de microblogging va avea nevoie de o singură autentificare inițială, fiind apoi disponibil în numeroase aplicații de pe telefon/tabletă. Printre acestea se numără și camera și secțiunea foto, care vă vor permite să postați fotografii pe Twitter.

Safari Reader este o funcție disponibila în browser, care va prezenta strict textul de pe o pagină, fără alte conținuturi de umplutură. A fost îmbunătățit și sistemul de remindere, care va funcționa acum și în funcție locul în care vă aflați. De asemenea, iOS 5 vine cu un buton touch pentru camera plasat în fereastra de blocare a telefonului și apreciem faptul că acum butonul "Volum ridicat" are rolul de a realiza fotografii când vă aflați în aplicația cameră.

Persoanele care au dificultăți cu tastarea pe iPad, vor avea acum la dispoziție o tastatură despărțită în două segmente în iOS 5, utilă chiar și pentru cei cu degete scurte. în sfârșit a fost implementată și sincronizarea wireless over the air pe iOS, astfel că nu va mai fi nevoie de cabluri pentru sincronizarea sau activarea unui terminal iOS.

WWDC 2011

iMessage este un alt nou venit, un serviciu de mesagerie care va anunța când mesajele au fost livrate sau citite și vă va permite să trimiteți text, fotografii, clipuri video sau contacte. în cele din urmă, Steve Jobs și ai lui ne-au prezentat serviciul iCloud, care va stoca în "norul virtual" conținuturile utilizatorului și i le va pune la dispoziție pe orice terminal dorește acesta.

E interesant de menționat că iCloud oferă backup pentru toate cărțile, fotografiile, clipurile video, muzica, aplicațiile și setările din iOS, deci o mare bilă albă pentru cei care își pierd datele. iCloud vine cu funcția Photo Stream, practic o galerie în secțiunea Photos care va exista pe toate gadgeturile iOS, Apple TV, OS X chiar și pe PC-urile cu Windows, toate sincronizate în același cloud.

WWDC 2011

MobileMe dispare de azi și este înlocuit cu iCloud, disponibil gratuit și punându-vă la dispoziție 5 GB spațiu de stocare. în plus, a fost anunțat și serviciul iTunes Match, care costă 25 de dolari pe an și scanează conținuturile din iTunes pe care le aveți, oferindu-vă variante de 256kbps AAC și fără DRM la melodiile stocate deja, fie că sunt piratate sau nu.

Cu toate aceste îmbunătățiri, putem spune cu mâna pe inimă că iOS 5 este un sistem de operare matur și că Windows Phone 7 va trebui să lupte din greu pentru a concura cu acesta. Ne-ar fi plăcut totuși să vedem măcar un scurt preview al lui iPhone 5, dar acum va trebui să așteptăm până la toamnă... Măcar acum știm că Steve Jobs este la cârmă Apple și că lucrurile evoluează într-o direcție bună.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×