Ce poţi face cu un smartphone sau o tabletă veche?

9.604 ori
<b>Ce poţi face cu un smartphone sau o tabletă veche?</b>Probabil că majoritatea dintre noi avem un vechi smartphone (sau tabletă) care a fost uitat(ă) pe undeva prin sertar după achiziţionarea unui nou device mai performant. Cum apar device-uri noi aproape &icirc;n fiecare zi, cele vechi devin foarte...

Probabil că majoritatea dintre noi avem un vechi smartphone (sau tabletă) care a fost uitat(ă) pe undeva prin sertar după achiziţionarea unui nou device mai performant. Cum apar device-uri noi aproape în fiecare zi, cele vechi devin foarte repede demodate aşa că m-am gândit la câteva lucruri la care aş putea folosi un smartphone trecut de prima tinereţe, dacă pot spune aşa. În cazul meu este vorba de un LG E510, ceea ce înseamnă că mă voi referi în special la Android când vine vorba de aplicaţii dar sunt sigur că sunt aplicaţii similare şi pe celelalte platforme. Să începem:

- Ceas de noapte / birou - O simplă căutare pe Magazinul Play cu termenii “night clock” afişează câteva zeci de aplicaţii, majoritatea gratuite. Eu am testat câteva şi am rămas la AdyClock. Are funcţie de alarmă, opţiune de a ţine display-ul pornit, diferite culori ale cifrelor, etc. Puteţi folosi şi aplicaţia preinstalată “Ceas” dar nu se distinge ora noaptea de la 3-4 metri. Device-ul trebuie să fie mereu conectat la încărcător iar opţiunea de a păstra display-ul pornit în timp ce este la încărcat am găsit-o prin meniul de dezvoltator la android 2.3.

- Media player - În autovehicul sau în casă, este foarte util să ai un device dedicat pentru aşa ceva deoarece nu mai foloseşti celelalte device-uri pe care le foloseşti mai des. Folosesc TuneIn Radio deoarece are o selecţie de staţii radio bogată, ascult în special staţiile de radio locale. Aş putea utiliza radio-ul convenţional pe FM dar calitatea este mai bună şi am mai multe opţiuni. Posibilităţile sunt nelimitate, puteţi asculta muzică locală, folosind servicii precum Soundcloud sau videoclipuri pe Youtube. Cât timp “media player-ul” este conectat la o pereche de boxe distracţia este asigurată.

smartphone vechi ca media player

- Hotspot Wi-Fi  - Puteţi folosi telefonul cu Android ca hotpot pentru a partaja conexiunea de internet cu alte device-uri fără a instala alte aplicaţii. În setări, secţiunea reţele wireless găsim meniul pentru hotspot.  Deşi pentru o perioadă scurtă de timp prefer să folosesc telefonul actual, în anumite situaţii am preferat să folosesc un telefon separat care este mai ieftin decât un hotspot dedicat de cele mai multe ori. Puteţi folosi o cartelă prepay cu opţiune de internet activă sau abonament. Viteza oferită de HSPA+ este suficientă pentru 2-3 device-uri simultan care navighează pe internet. De streaming video la 720p nu poate fi vorba decât cu un singur device. Cu cât viteza conexiunii este mai mare, cu atât este mai bine. Nu cred că au multe persoane un device cu conectivitate 4G pe care nu-l mai folosesc aşa că ne limităm la HSPA+.

smartphone vechi ca hotspot wifi

-GPS- Deşi un GPS dedicat porneşte de la aproximativ 200 de lei, suntem limitaţi la software-ul şi hărţile oferite de producător şi chiar şi cei renumiţi sunt puţin în urmă cu actualizarea hărţilor, mai ales în România care este lăsată mai mereu pe plan secundar când vine vorba de actualizări. Pe smartphone putem folosi aplicaţii diverse, online (Google Maps,Waze) sau offline (Nokia Here, iGo,Sygic,CoPilot, etc). Cele offline salvează hărţile în memoria telefonului în timp ce aplicaţiile online îşi descarcă hărţile/porţiunile necesare de pe internet, implicit o conexiune de date este necesară permanent, ceea ce poate deveni o problemă dacă aveţi de parcurs un traseu care implică trecerea graniţei. Totuşi avantajele unei conexiuni sunt clare, hărţi şi puncte de interes mai complexe dar şi atenţionările în timp real. Mă refer aici la Waze dar şi la Google Maps care integrează o parte din serviciile Waze.

- Cameră de supraveghere - Excluzând vederea pe timp de noapte, un smartphone poate fi cea mai inteligentă cameră de supraveghere. Cu o conexiune la internet, alimentare permanentă şi aplicaţiile necesare dar şi puţină pricepere puteţi configura telefonul să facă streaming live sau să facă fotografii şi să le încarce pe Dropbox atunci când detectează mişcare sau sunetul depăşeşte un anumit nivel de decibeli. Pe Google Play sunt disponibile aplicaţii free dar şi cu plată. Varianta free am testat-o doar pe reţeaua locală, pentru a putea vizualiza live dacă nu suntem conectaţia la reţeaua locală sunt necesare câteva configurări în setările routerului dar nu imposibil.

- Telecomandă pentru Chromecast - Deţin un Chromecast modelul anterior şi telefonul vechi a stat mult timp lângă telecomanda TV-ului din living. Mi s-a părut util doarece dacă folosesc Youtube pe Chromecast telefonul nu mai poate reda clipuri pe Youtube sau atunci când uit sa mă deconectez se opreşte şi clipul din redat. Aşadar, un dispozitiv dedicat pentru Chromecast este foarte util.

- Telefon Skype - Eu nu folosesc Skype atât de intens încât să-mi trebuiască un device dedicat pentru asta tot timpul dar dacă ai rude peste hotare sau chiar tu eşti plecat, un telefon conectat mereu la Skype este o cale foarte bună (şi ieftină) pentru a ţine legatura cu familia şi cei dragi.

smartphone ca telefon skype fix

- Ramă foto - Am lăsat la urmă această opţiune deoarece este de preferat o tabletă sau măcar un smartphone cu display de 5 inch. Este foarte simplu, copiem pozele necesare într-un folder apoi să pornim slideshow-ul. Aplicaţia de galerie Quickpic are această opţiune cu diferite setări precum diferite tranzţii între fotografii, durata afişării unei fotografii, etc.

smartphone vechi ca rama foto

Cam acestea ar fi în mare parte ideile care îmi vin în minte. Posibilităţile sunt însă limitate doar de imaginaţia şi necesităţile voastre. Sper că acest articol v-a fost folositor şi în cazul în care aveaţi un smartphone care nu-şi mai găsea locul prin dulapul cu vechituri acum v-am dat o idee (sau mai multe) să-l folosiţi la ceva. Aştept ideile voastre mai jos în comentarii, sunt sigur că aveţi şi voi unele foarte bune.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×