Firebase Dev Summit 2016: Google anunță extinderea și îmbunătățirea platformei Firebase, dedicată dezvoltatorilor de aplicații mobile

Autor:  | Publicat în:  Evenimente 1.146 ori
<b>Firebase Dev Summit 2016: Google anunță extinderea și îmbunătățirea platformei Firebase, dedicată dezvoltatorilor de aplicații mobile</b>Anul acesta am participat la summit-ul Google Firebase, un eveniment ce adună laolaltă dezvoltatori de aplicații iOS, Android și Web laolaltă. Am decis să vă prezentăm așadar desfășurarea acestei călătorii în Berlin și a noutăților incluse în prezentarea

După cum v-au informat și colegii mei în urmă cu doar câteva zile, pe data de 7 noiembrie am participat la evenimentul Google Firebase susținut în Berlin, summit ce adună laolaltă dezvoltatori de aplicații din întreaga lume care folosesc platforma Google Firebase - aceasta oferind o infrastructură simplă dar foart eficientă în procesul de creare a aplicațiilor mobile (Android și iOS) și a celor web. Firebase oferă servicii de analiză și statistici la nivel foarte detaliat (Firebase Analytics). interogări cu baza de date în timp real (Real Time Database), monetizare eficientă prin intermediul AdMob și multe altele.

Noutățile ce privesc această platformă, dar și parcursul călătoriei mele sunt prezentate în rândurile de mai jos într-o manieră mai specială, cea de tip Jurnal de Bord pe care o regăsiți de cele mai multe ori atunci când participăm la MWC. Așadar Să vedem cum s-au desfășurat aceste zile în Berlin!

Google Firebase

Ei bine, mica noastră excursie a început la aeroportul Liszt Ferenc din Budapesta, așteptând zborul de 1.5 ore la Berlin. Vremea a fost ploioasă în Budapesta și din păcate nici la destinație nu a fost prea diferit. Cu toate acestea am fost plăcut surprins de comportamentul oamenilor pe care i-am întâlnit, începând de la șoferul care m-a dus de la aeroport la hotel și până la developerii străini cu care am avut ocazia să discut. 

Am fost găzduit la hotelul Intercontinental Berlin, locația lui fiind foarte aproape de centrul orașului, la doar 30 minute de Brandenburg Gate. Puțin timp după ce m-am acomodat, l-am contactat pe redactorul Iulian Machi de la revista Connect și am decis să vizităm orașul, prima oprire de pe listă fiind un pub unde am degustat berea locală. 

Ziua următoare între ora 8:00 și 10:00 urma să ne înregistrăm la summit, ulterior primind badge-uri personalizate cu numele și compania noastră. Evenimentul a fost dedicat developerilor ce au venit din toate colțurile lumii și atmosfera a fost foarte prietenoasă, oamenii fiind politicoși și comunicativi. 

Google Firebase

După ce am trecut de procesul de înregistrare, urma să înceapă primul și cel mai important speech al zilei: Keynote-ul. Personajul principal a fost Ben Galbraith, director senior Google, care a subliniat importanța platformei Firebase ca fiind o unealtă de simplicare a dezvoltării de aplicații. Aceasta oferă o infrastructură de bază pentru aplicații, precum flow-ul de autentificare, interogarea cu baza de date în timp real și abilitatea de a extinde Firebase cu alte produse: Firebase Analytics, Admob (monetizare).

Firebase

În continuare acesta a detaliat cazurile în care Firebase este o platformă care merită adoptată și a subliniat importanța folosirii tuturor serviciilor cu care se poate extinde pentru a crea o aplicație cât mai de succes. Am ajuns mai apoi și la sfârșitul evenimentului Keynote, iar după o serie de aplauze am profitat și de prima pauză de 15 minute. Cu puțin timp după, ni s-a comunicat faptul că jurnaliștii pot participa la o sesiune de Q&A cu Ben Galbraith și Francis Ma (Product Manager). 

Pentru început, Ben ne-a explicat în 5 puncte de ce Firebase este important pentru Google și pentru developerii care ar urma să o folosească. Noi de la Mobilissimo am avut o serie de întrebări pentru aceștia, una dintre ele fiind referitoare la numărul de programatori care vor folosi platforma Firebase anul viitor. Din păcate nu am primi un răspuns concret, ci doar afirmația că se așteaptă la o creștere liniară și stabilă.

Firebase Q&A

Având în vedere că în prezent sunt 750.000 clienți activi, pentru anul viitor ne putem aștepta la doborârea unui recor de 1 milion de programatori. O altă întrebare poate mai interesantă, a fost referitoare la procentajele de utilizare Firebase pe cele trei platforme principale: Android, iOS și web. Situația s-a repetat cu încă un răspuns vag și ni s-a comunicat că toate cele trei platforme sunt foarte importante și că nu au în interes de a pune mai multă importanță platformei proprii (Android) în comparație cu iOS. 

După această sesiune de Q&A am avut de vizionat o serie de speech-uri mai detaliate ale echipei Firebase ce a prezentat următoarele secțiuni ale platformei:

  • Firebase Analytics (Steven Ganem)
  • Parteneri Firebase (Alibaba, The Economist)
  • Dezvoltarea aplicațiilor cu Firebase
  • Creșterea numărului de utilizatori ai aplicației prin intermediul analizelor
  • Firebase pentru iOS
  • Firebase pentru jocuri
  • API-uri Firebase

Aceste prezentări au fost direcționate către programatori, punctul de interes fiind integrarea în cod a serviciilor și posibilitățile explicate într-un mod mai amănunțit. Cum prima parte a summit-ului a luat sfârșit, am avut ocazia de a cunoaște echipa Firebase și ceilalți developeri care au participat la eveniment, la un after party ținut în cadrul hotelului. Ne-au așteptat cu bere și vin local, iar atmosfera a fost pe cât se poate de prietenoasă.

Totodată, am avut ocazia de a discuta cu câțiva dintre creatorii Firebase, înainte ca Google să îi cumpere în 2014. Petrecerea a luat sfârșit la ora 22:00 și astfel cu toții ne-am luat la revedere. Ziua următoare am avut ocazia de a mă plimba prin Berlin și pot spune că este un oraș simbol al eficienței germane. Am vizitat mai multe puncte de interes precum faimosul Brandenburg Gate, Berlin Victory Column și catedrala Berlinului. 

Ca o concluzie, pot spune că summit-ul a fost un real succes, reafirmând eficiența și potențialul platformei Firebase pentru dezvoltatorii de aplicații. Berlin a fost cu siguranță un oraș foarte primitor și suntem dornici să luăm parte și la următoarea ediție programată pentru 2017! 

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×