Google Duplex ar fi trecut testul Turing, ne apropiem de AI real

Autor:  | Publicat în:  Google  Aplicatii 1.217 ori
<b>Google Duplex ar fi trecut testul Turing, ne apropiem de AI real</b>Una dintre cele mai mari lansări de la Google I/O 2018 a fost cea a funcției Google Duplex pentru asistentul vocal Google Assistant. Am văzut cum pe scena de la fața locului s-a folosit Google Duplex pentru rezervarea unei mese la restaurant

De ani buni se încearcă realizarea unei inteligenţe artificiale care să treacă testul Turing, putând deci păcăli un om că e o altă fiinţă umană şi nu un bot. E fascinant să te gândeşti ca un test creat cu 68 de ani în urmă e încă valabil azi şi mai fascinant să afli că a fost trecut în această săptămână, chiar și parţial.

Testul Turing

Ştiţi probabil că Google a prezentat săptămâna trecută la evenimentul I/O 2018 soluţia Google Duplex. Aceasta e capabilă să realizeze apeluri telefonice în numele vostru, Google Assistant comportându-se exact ca un om. Până şi bâlbâieli şi "ummm" erau parte din discurs. Unul dintre directorii Alphabet, John Hennessy afirmă că Google Duplex ar fi trecut testul Turing.

Testul Turing

Trebuie făcută şi o precizare şi anume că e trecut testul doar "în domeniul realizării de rezervări şi programări", conform oficialului. Nu trece tot testul la toate capitolele, dar e un început bun. Au apărut deja multe îngrijorări cu privire la modul în care ar putea fi abuzată această tehnologie, iar prima frână de mână a fost trasă de Google, prin anunţul că Duplex se va identifica atunci când sună pe cineva.

Pentru cei care nu ştiu, testul Turing a fost creat de către criptograful Alan Turing în 1950 şi are rolul de a identifica în ce măsură o maşină/obiect/mecanism este capabil să manifeste inteligenţă umană. Scopul este de a afla dacă poţi confunda un robot/AI cu un om. Un evaluator uman trebuie să analizeze conversaţii în limbaj natural între un om şi o maşină, cu întrebări şi răspunsuri cheie.

Testul Turing este o piatră de căpătâi a filosofiei inteligenţei artificiale. Testul nu se axează doar pe comportament inteligent, precum rezolvarea de probleme, ba chiar are şi capcane care pot prinde maşina că e mult mai deşteaptă decât un om. Intenţionalitatea şi conştiența sinelui sunt determinate de unele dintre întrebările din test, de aceea e teoretic imposibil de trecut în mod complet de un AI.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×