Cum a fost la Summer Well 2019: streaming live 4K via 5G, decoruri feerice, tradiţii împletite cu tehnologia

1.234 ori
<b>Cum a fost la Summer Well 2019: streaming live 4K via 5G, decoruri feerice, tradiţii împletite cu tehnologia</b>Greu de crezut că festivalul Summer Well a împlinit 9 ani. Parcă mai ieri era prima ediţie şi parcă mai ieri mergeam prima oară la un Summer Well, în 2014, la Placebo si John Newman. Fast Forward în 2019, la Summer Well 2019, care a îmbinat tradiţia cu

Greu de crezut că festivalul Summer Well a împlinit 9 ani. Parcă mai ieri era prima ediţie şi parcă mai ieri mergeam prima oară la un Summer Well, în 2014, la Placebo si John Newman. Fast Forward în 2019, la Summer Well 2019, care a îmbinat tradiţia cu tehnologia, muzica cu street food şi divertismentul zen în pădure cu gaming-ul. Cum a fost la eveniment aflaţi în rândurile următoare.

Summer Well 2019 s-a desfăşurat la Domeniul Stirbey între 9 şi 11 august şi a adus un lineup destul de modest de artişti. Mă gândesc că în alţi ani veneau John Newman, Chemical Brothers, Placebo sau The XX. The National şi The 1975 din acest an sunt mari în zona indie, dar în mainstream... nu prea. Cert e că a fost parcă mai multă lume ca anul trecut, dar nu prea au stat pe la Main Stage, ci mai mult au mişunat.

S-a creat îmbulzeală la Subcarpaţi, la scena Red Bull şi a fost foarte apreciat proiectul lor trăznit Iarmaroc. Hai să vedem cum am stat fiecare aspect al evenimentului:

Tehnologia

Orange România

La intrare primeai o brăţară care avea un cip contactless pentru plăti şi îl încărcai la punctele de top up. Eu am încărcat via Apple Pay cu un card Revolut de pe iPhone. Apoi a fost prima oară când am avut o zonă dedicată de gaming la Summer Well. Este o secţiune aferentă Bucharest Gaming Week, cu un PC de pe vremuri, cu Counter Strike 1.6, dar şi PC-uri puternice cu harta aniversară la 20 de ani de existenţa CS.

Gaming

Lumea se juca FIFA 19 pe PS4, pe bean bags, Mortal Kombat, Guitar Hero şi Gran Turismo în VR. Merită să intri în zona de gaming fie şi numai pentru că avea aer condiţionat, iar afară era o căldură sufocantă, dar totuşi mai acceptabilă decât în oraşul de beton. Summer Well e în pădure şi temperatura e cu 10 grade mai mică. Am jucat un FIFA 19 şi am pierdut la limită şi am remarcat mulţi puştani curioşi să se joace pe acel PC vechi şi cu perifericele Logitech, care erau vedeta la stand.

Mouse Logitech

Mi-a plăcut şi zona specială pentru persoanele cu probleme de auz, care includea un soi de bile uriaşe roşii cu vibraţii, ce le permiteau să perceapă muzica.

Orange România şi Huawei au avut un cort mare la comun, unde era expus Huawei P30 Pro ca vedetă. Te puteţi poza cu nişte globuri fascinante albastre şi stroboscopice, puteai să te relaxezi la piscină sau pe nişte perne moi portocalii. Cei mici se puteau da pe trambulină la cortul Orange, sau să se joace pe PlayStation VR. Era şi o zonă cu tatuaje hena şi un leagăn cu flori branduit Huawei, tot pentru cei care vor să se pozeze.

Orange a mai montat şi un ecran impresionant, cu diagonală de 16 metri

Orange a mai montat şi un ecran impresionant, cu diagonală de 16 metri, pe care era transmis tot showul de pe Main Stage  la standul său. Transmisiunea era una realizată printr-o dronă cu filmare 4K şi se făcea via conexiune 5G. Încă un festival şi încă un test 5G reuşit după Untold. Zero picaje, zero frame-uri pierdute. Tot Orange a organizat ca şi în anii trecuţi o zonă de relaxare unde puteai vedea filme.

Au montat şi o lună mare şi drăguţă care părea desprinsă din filmele lui George Melies şi pe care au folosit-o toţi, inclusiv eu pentru poze bune de Instagram. Se dădeau filme destul de noi pe ecranul montat în faţa a zeci de perne şi hamace, de la "Spider-Man Into the Spider-Verse" la "Venom".

Au montat şi o lună mare şi drăguţă care părea desprinsă din filmele lui George Melies şi pe care au folosit-o toţi, inclusiv eu pentru poze bune de Instagram. Se dădeau filme destul de noi pe ecranul montat în faţa a zeci de perne şi hamace, de la "Spider-Man Into the Spider-Verse" la "Venom".

Trebuie spus că WiFi-ul Orange din toată zona festivalului zbârnăia şi am făcut upload-uri 4K imediat. Pe de altă parte am avut şi o cartelă Vodafone la mine şi aproape că nu am putut vorbi cu nimeni pe WhatsApp, deci mai subţire cu semnalul celular, mai ales la rivali.

Alte activităţi

Puteai să te dai în tiroliană, să baţi la tobe la standul Beck's sau să iei contact cu Iarmarocul Subcarpaţi. Trupa a adus la Summer Well o zonă specială cu meşteri pielari şi experţi în muzică de caval, nai şi alte instrumente populare. Am văzut şi oale, ulcele şi o zonă de olărit, cojoace, şi opinci, oameni care cântau la tulnic şi care savurau merinde tradiţionale de la Bocceluţa cu Bucate. Mi-a plăcută latura asta de poporanism care se îmbină cu muzica hip-hop şi tehnologia la scena Red Bull.

Mâncare & Băutura

Nu am mâncat mare lucru pe la festival, pentru că pe multe truck-uri le mai încercasem şi la alte evenimente. Am mâncat nişte paste de la Fru Fru, acceptabile la 10 lei (cu pesto şi pui), dar şi o pizza overpriced de la Camionetta. Avea coca precum în Napoli şi anghinare, care era numită carciofi, cum o numesc italienii, dar la 32 de lei era cam mică şi nesăţioasa.

Butter Chicken

Poate cel mai bun preparat încercat de mine la vreun street food vreodată a fost cel indian. Food Truck-ul în cauză este IndiVan şi am mâncat un Butter Chicken de te lingi pe degete. Foarte picant, cu orez al dente şi un sos acrişor excelent. Aici parcă au meritat cei 30 de lei. Apropo am mâncat puiul dintr-o farfurie specială comestibilă, pe care o fac doi soţi din Cluj cu tehnologie adusă din Polonia. Textura? Cam ca cerealele sănătoase pe care le pui in lapte dimineaţa.

De băut am avut limonada Merlin's, pe care am descoperit-o la Summer Well 2018 şi de atunci o tot caut la magazine şi cum o găsesc fac provizii. Cea cu lime e genială şi nu are zahăr, ci ştevie. Super răcoritoare! Apoi am aflat că Stella Artois face cidru mai nou, numit Cidre şi chiar dacă era 20 de lei a fost divin. E chiar peste Old Mout, Cidru Mândru, Strongbow şi altele de gen. E total altceva şi nu îţi mai vine gust de oţet de mere în gura după.

Mai erau şi van-uri cu gofre cu Nutella, unul nou Şugubăţ cu îngheţată triunghiulară cu ingrediente inedite, Plescaviţa Van, Flying Pig cu pulled pork, Pulled Duck Van, Drunken Squid cu inele de calamari şi caracatiţa, Steak Me Home, Cot Cot cu pui prăjit, Ze German WurstWagen, Crăpelniţa, Bao Van şi multe multe altele. Varietatea de beri era cam mică, dar am văzut şi un van Apperol.

Muzica

Cât despre muzică, am stat mai mult la scena Red Bull sincer să fiu, pentru că la main stage nu mă omoram după formaţiile indie. The National şi The 1975 sunt OK, dar au melodii prea triste şi melancolice pentru festival. Au mers pentru o mică introspecţie şi visare pe final de seară. La scena Red Bull, Subcarpaţi au făcut un battle între DJ şi producători  de muzica şi l-am auzit şi pe fiul lui MC Bean, Misha scuipând rime în mod excelent pentru vârsta sa mică.

Subcarpaţi au avut o melodie pe care au trecut prin vreo 4 genuri muzicale în 50 de secunde: trip hop, rock, DNB şi folclor. A fost o aglomeraţie fantastică atunci când au început să cânte băieţii, semn că au ajuns prea mari pentru Summer Well dacă mă întrebaţi pe mine. Dacă le dădeai follow pe Instagram îţi puteai aplica o mască a lor în augmented reality în aplicaţie.

Am uitat să zic că sonorizarea a fost excelentă la toate scenele şi nici un artist nu a întârziat măcar un minut. La afterparty în cortul cel alb cu temperatura de 50 de grade am descoperit genială trupa SPP (Sex P*la Pistol). Interzisă 18 ani evident şi combinând punk cu techno-rave, un bas foarte dur şi uneori chiar... manele ironice. Sunt nişte băieţi nebuni cu măşti cu becuri LED care iluminează violent şi mult distors pe voce.

Fac show deja de ani buni şi sunt cei mai originali din România. Cântă despre Lorin Fortuna, Eddie Fredy Alcool, despre shaorma de la Dristor şi sex cu roboti. Sunt cel mai punk act din ţara noastră şi au un haos necesar în peisajul cuminte de la noi. Au şi cranii şi corbi în decor, iar cele două dansatoare ale lor sunt vopsite pe trup şi au gheare de Freddy Krueger. Tacâmul complet, plus solo-uri violente de chitară, sample-uri dure de industrial şi un ghiveci de sunete nebune. Dezmăţ total!

Formaţia Razorlight a sunat interesant, ca un fel de stoner rock, iar formaţia Zimbru a fost o altă descoperire a mea. E un synthwave din România, dar care cântă în engleză şi are un stil foarte occidental. The National mi s-a părut că a avut un solist prea trist şi absent, în lumea lui, dar chitaristul a fost bun. The 1975 au avut ceva mai mult entuziasm, iar Tender şi Pale Waves au fost OK, dacă îţi place muzica mai cinematica şi visătoare. Unele piese erau indie pur, altele erau mixaje gen Apparat şi Moderat.

Aştept nume muzicale consacrate la ediţia aniversară de 10 ani de la anul.

Concluzii

Am apreciat cât de bine s-au mişcat autobuzele speciale puse la dispoziţie pentru festival şi că a fost ZERO coada la orice: top up, mâncare, băutură. A fost totuşi o coadă foarte mare la intrare la festival, plus mi s-a părut că bucăţile de cauciuc puse pe jos ca fundament în pădure erau foarte denivelate de această dată şi se creau mici dealuri pe care cei cu handicap sau cei mici se cam căzneau să meargă, din ce am văzut.

Mult public feminin, multe familii cu copii, o atmosferă zen. Nu e loc de bețivăneală sau agresivitate, cam asta e cu Summer Well. Sincer eu nici nu îl mai văd ca festival de muzică, ci mai degrabă un food festival cu formaţii indie şi la care te duci să te deconectezi. Orange România face totul posibil şi streaming-ul loc 4K a mers brici. Mi-au plăcut şi instalaţiile artistice, de la acel leagăn cu fețe umane colorate, la caruselul J&B sau ecranul uriaş cu proiectul Alinei Marinescu cu forme colorate peste figurile umane.

De reţinut pentru cei care vor merge la Summer Well că vor mişună mult şi vor face 15.000 de paşi pe zi lejer. Se pot face totuşi amintiri plăcute şi descoperi formaţii pe care nu le găseşti nici în străfundurile recomandărilor YouTube. Eu o să rămân cu cea mai picantă mâncare indiană şi cea mai "picantă" formaţie de la noi din ţară ca amintiri, plus acea lună artificială pusă de Orange pentru ocazii foto. Am apreciat şi latura de gaming şi poate se extinde la anul şi se lasă şi cu concursuri. Subcarpaţi au fost de 10 din 10, cu tot cu Iarmaroc. 

*Mulţumim Orange România pentru invitaţie

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×