Orange anunţă pregătirile pentru lansarea 5G, va efectua teste în România; Maşini autonome, flote de drone şi smart home reprezintă viitorul

3.806 ori
<b>Orange anunţă pregătirile pentru lansarea 5G, va efectua teste în România; Maşini autonome, flote de drone şi smart home reprezintă viitorul</b>În cadrul unui eveniment organizat în capitala Franței, operatorul Orange a anunțat pregătirile pentru lansarea serviciilor 5G și totodată dezvăluit în ce domenii va contribui acest standard de conectivitate. Teste vor fi desfășurate și în România

Probabil aţi remarcat că în ultimele zile am realizat postări din Capitala Franţei, Paris, unde am participat la o conferinţă Orange de prezentare a planurilor legate de tehnologia 5G. Orange a confirmat că lansarea comercială a serviciilor 5G are loc în 2020, iar până atunci vor fi realizate teste, unele începând în acest an în Franţa, ba chiar şi unele în România. Despre toate acestea aflaţi detalii mai jos.

Conferinţa a avut loc la Palais de Tokyo, în Paris, acesta fiind un muzeu de artă modernă. Amfitrion şi vorbitor principal a fost Mari-Noëlle Jégo-Laveissière, director executiv pe secţiunea de Inovaţie, Marketing şi Tehnologii. Orange a avut invitați importanți la eveniment, inclusiv reprezentanţi Nokia, Ericsson, Cisco sau Samsung, care vor contribui la dezvoltarea infrastructurii 5G, începând cu Franţa şi apoi în întreaga Europă.

Ce ne interesează pe noi? Când vine 5G? 

Ei bine aflaţi că la nivel comercial ar trebui să sosească în 2020, deci avem şanse să putem descărca la viteze de Gbps pe telefoane peste 2 ani. Apoi trebuie să aflaţi că Orange demarează teste ale tehnologiei 5G în această vară în localităţile Douai şi Lille. Operatorul a fost fair play şi a menţionat că și alţi operatori din alte ţări vor începe testele chiar săptămâna viitoare, în cadrul Olimpiadei de Iarnă din Coreea de Sud. E vorba despre operatori coreeni evident.

Orange 5G

În plus au subliniat şi că americanii par să se mişte ceva mai repede şi ar putea avea 5G chiar de la finalul acestui an sau începutul anului viitor. Cât despre România, la noi se va realiza un test cu tehnologie pre-5G în a doua jumate a lui 2018, implementată sub forma unei soluţii de acces la Internet de mare viteză (broadband) folosind 5G-ul. Zonele țintă sunt cele suburbane, care nu au încă o acoperire densă cu servicii tip fibră. Soluţia testată la noi va fi disponibilă şi pentru companii, ca soluţie de backup în caz că apar probleme la reţelele existente.

Orange va realiza teste în condiţii reale în România în a doua parte a lui 2018, împreună cu partenerii Samsung şi Cisco.

Mărturisesc şi că am fost puţin surprins să aflu că tehnologia 5G va fi una globală şi unificată. Nu vom mai vedea confuzia de la WiMax şi LTE, atunci când apărea 4G-ul. Astfel şi SUA şi Europa, Asia, Africa, Australia vor avea aceleaşi tehnologii 5G.

Ce înseamnă pentru omul de rând tehnologia celulară de generaţie a cincea?

Viteze de până la 10 ori mai mari decât la 4G, posibilitatea de a conecta mai mulţi utilizatori la acelaşi punct de acces faţă de precedenta tehnologie şi o acoperire mai mare. Totul este controlat la nivel de AI şi semnalul poate fi chiar direcţionat şi oferit în regim de "slicing" pentru utilizatorul care are mai multă nevoie la un moment dat.

Astfel, sistemul îşi va da seama singur că e cazul să îi ofere o "felie" mai mare unei echipe de ingineri care face lucrări sau unui puşti care face streaming 4K. Din ce am înţeles noile antene 5G sunt mai compacte decât sistemele folosite la 4G şi au o acoperire mai mare.

În ce industrii va fi folosită tehnologia?

Am văzut un demo legat de automobilele autonome, testele cu acestea începând din a doua parte a anului viitor. Orange va colabora cu grupul francez de producători de maşini PSA (Peugeot, Citroen, Opel, DS), pentru aceste teste şi va asigura conectivitatea în maşinile de generaţie viitoare. Vor fi permanent interconectate. Evident 5G va fi vital şi pentru soluţiile smart home, dar şi pentru domeniul business, medicină, inginerie şi multe alte zone.

Am văzut un clip de prezentare cu oraşe inteligente animate de 5G, care asigură o mai bună interconectare între componente vitale ale mediului urban: semafoare inteligente, iluminare inteligentă, poduri care se ridică automat şi soluţii smart de fluidizare a traficului. În plus a apărut la un moment dat o dronă care inspecta un incendiu lângă un sediu de firmă, alertând apoi în timp real echipa de pompieri.

Vom vedea şi în mediul academic utilizarea 5G, iar Orange este partener de conectivitate 4G/5G al UTAC CERAM, centru francez de testare şi certificare a vehiculelor autonome. Testele pe automobile autonome se fac în prima fază via 4G+, iar o infrastructură mobilă specială pentru maşinile autonome va fi testată la toamnă.

Alte utilizări 5G au de-a face cu Augmented Reality, evident streaming la mare viteză şi va permite reţelelor să facă faţă traficului de date pentru consumul de conţinut video, care se dublează în fiecare an în ultima vreme.

Cum stăm cu smartphone-urile 5G?

Orange a confirmat că din 2019 ar trebui să vedem primele smartphone-uri 5G, iar la nivel comercial vom putea cumpăra astfel de terminale din 2020. Qualcomm face la rândul său mutări în această privinţă, anunţând 18 producători de handset-uri care vor realiza terminale 5G în 2019 cu modemul sau X50. Practic deja flagship-urile de la anul o să fie 5G Ready şi ar putea trece la praguri de câţiva Gbps.

Care este stadiul actual al tehnologiei?

Orange lucrează printre altele şi la o mai bună acoperire oferită în clădiri. În ce priveşte spectrul şi benzile, am reţinut banda de 26 GHz şi cea de 700 MHz ca puncte de interes pentru implementarea 5G. 200 de persoane lucrează la proiecte 5G în cadrul Orange acum, iar la punctul maxim se va ajunge la 20.000. E nevoie de un upgrade masiv de ceea ce ei numesc "core network", iar cheia va fi Massive MIMO. Antenele inteligente vor avea tehnologie Ericsson şi Cisco, iar în condiţii ideale echipamentele 5G Ericsson au atins deja 15 Gbps viteza download în laborator.

Orange 5g

În România partenerul oficial hardware este Huawei şi am aflat că noile echipamente pot găzdui de până la 4 ori mai mulţi utilizatori pe aceleaşi frecvențe, faţă de generaţia precedentă de tehnologie. Şi Nokia va contribui cu tehnologie la noile antene. 1000 de ingineri ai companiei lucrează în Franţa la 5G deja şi un centru de 4000 de metri pătraţi e dedicat proiectului.

Orange a anunţat şi un parteneriat cu Nokia şi Kathrein pentru proiectarea de antene inteligente care vor gestiona conectivitatea 4G/5G. Antena e în fază de prototip acum şi are un design compact încât să poată fi instalată fără probleme pe turnurile existente.

Între timp trebuie spus că încă din 2017 Samsung şi Cisco au realizat teste de interoperabilitate a furnizorilor de reţea, care indică o integrare foarte bună între reţeaua de bază, reţeaua de radio şi CPE. Soluţiile dedicate virtualizării funcţiilor de reţea (NFV), dar şi modul în care reţelele wireless cu acces fix (FWA) creează oportunităţi va fi testat prin programele pilot din perioada următoare.

5G FWA este o alternativă mai rapidă şi eficientă în zonele în care fibra optică nu a fost implementată.

Ce trebuie să reţinem?

  • 5G vine în 2020 la scară largă, cu implementare full în 2021
  • Se pot atinge (în condiţii ideale de laborator) până la 15 Gbps viteză de download
  • Orange colaborează cu Ericsson, Nokia, Samsung şi Huawei pentru echipamente şi hardware aferent
  • Antenele au devenit inteligente şi pot ţinti utilizatorii în funcţie de nevoi; Antenele noi deservesc mai multe persoane şi acoperirea e mai mare; Se lucrează la nivel de AI
  • Maşinile autonome vor avea 5G în testele de la anul
  • România va avea teste 5G în a doua parte a lui 2018 la nivelul broadband de mare viteză printr-o soluţie de acces tip 5G
  • Orange lucrează de câţiva ani la această tehnologie şi are infrastructura din Franţa peste 90% pregătită.

Concluzia mea personală este că francezii au dat dovadă de o rigurozitate nemţească aş zice, în trasarea liniilor pentru această schimbare de generaţie la capitolul conectivitate. Nu există zone gri, neclarităţi, îndoieli sau zone neexplorate. Se vede treaba că totul a fost pus la punct în culise de mult şi acum vedem mai degrabă etapa în care se culeg strugurii, decât etapa în care altoiam via (că tot am fost în patria vinului).

Momentul de foc va fi când vom vedea vitezele REALE la nivel de smartphone şi cum stăm cu acoperirea. Evenimente precum Campionatul de fotbal FIFA World Cup 2018, Olimpiada din Coreea de Sud şi altele de acest gen ne vor da magnitudindea acestei evoluţii.

Material Video Promovat:

Samsung Galaxy Active 2 LTE Unboxing și Setup, plus activare Orange Number Share

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×