Android se apropie de aniversarea unui deceniu de existenţă, vedem cum a evoluat în ultimii ani

2.139 ori
<b>Android se apropie de aniversarea unui deceniu de existenţă, vedem cum a evoluat în ultimii ani</b>Cu pași repezi sistemul de operare Android se apropie de aniversarea unui deceniu de existență, moment ideal pentru a vedea cum s-a schimbat OS-ul de-a lungul ultimilor ani. Acum Android a ajuns la versiunea 8.0 și se livrează către

Nu doar Apple a sărbătorit 10 ani de iPhone în acest an, Google având la rândul său o aniversare importantă în zona mobile programată pentru perioada următoare. Hai să vedem ce se află în spatele unui deceniu de existenţă a celui mai popular OS de pe mobile la ora actuală.

Android

Iniţial Android a fost un proiect software creat de către firma Android Inc, pe care Google o cumpăra în 2005. Platforma prindea contur în 2007, când Android OS era anunţat oficial, împreună cu fondarea organizaţiei Open Handset Alliance. Acela era un consorţiu de producători hardware, software şi companii telecom care îşi propuseseră să împingă în față întreg segmentul telecom.

Android

Primul device comercial cu Android la bord sosea totuşi în septembrie 2008, faimosul HTC Dream, cunoscut şi ca T-Mobile G1 şi care a primit un RetroReview de la noi, pe care îl puteţi vedea mai jos. HTC Dream era un telefon cu joystick pentru navigare şi tastatură QWERTY, plus ecran glisant. La acea vreme rula Android Cupcake 1.5, prin care se mai întrezăreau influenţele Linuxului pe care era bazată platforma. Totul era barebones, dar pentru 2008 sistemul era foarte avansat, chiar şi faţă de iOS.

Codul sursă al lui Android a fost oferit de către Google sub licenţă open source şi a adus şi probleme cu procese de-a lungul timpului, cu Oracle în special. Aparent câteva linii de cod din Android ar fi valorat multe miliarde de dolari, dar procesul nu s-a finalizat cu vreo plată până la urmă. Cu fiecare versiune nouă, adoptarea a venit tot mai greu, pentru că trebuiau acoperite sute de milioane de terminale şi actualizările întârziau.

Android

Am trecut prin Gingerbread şi Ice Cream Sandwich, cu cea mai mare oprire făcând-o la Jelly Bean, care a avut versiunile 4.1, 4.2. şi 4.3. Am avut şi bifurcaţia cu rol de experiment nereuşit pe tablete prin Honeycomb şi marea revoluţie a venit odată cu Lollipop în 2014. El făcea trecerea de la DVM la ART şi era foarte bine primit. 

Android

Marshmallow, Nougat şi Oreo au fost construite pe scheletul lui Lollipop, oferind extra setări şi opţiuni pentru notificări, consumul bateriei, permisiuni şi discrete modificări la nivel vizual, plus Google Assistant tot mai evoluat.

Suntem la momentul de graţie noiembrie 2017, când Android Oreo încearcă să facă saltul la o adopţie de 1%. Ultima oară îl lăsasem la 0.2% la început de octombrie. Având în vedere toate aceasta rememorare rapidă, simt nevoia să vă întreb: care a fost primul vostru telefon cu Android şi în ce an l-aţi cumpărat?

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×