ASUS ZenFone 4 (ZE554KL): Cameră mai bună decât la ZenFone 3, dar nu la înălţime de flagship

1.237 ori
<b>ASUS ZenFone 4 (ZE554KL): Cameră mai bună decât la ZenFone 3, dar nu la înălţime de flagship</b>ASUS ZenFone 4, nu doar telefonul ci întreaga serie este orientată complet spre cameră. La urma urmei smartphone-urile acestea noi au venit sub motto-ul "We Love Photo", cu mare accent pus pe hardware-ul şi software-ul optic proaspăt implementat de ASUS.

ASUS ZenFone 4, nu doar telefonul ci întreaga serie este orientată complet spre cameră. La urma urmei smartphone-urile acestea noi au venit sub motto-ul "We Love Photo", cu mare accent pus pe hardware-ul şi software-ul optic proaspăt implementat de ASUS. Să vedem totuşi cum s-a comportat ZE554KL, mai ales că avem o galerie super specială, realizată la Roma cu acest terminal.

Dacă ZenFone 3 avea o cameră singulară de 16 MP, ASUS ZenFone 4 (ZE554KL) face trecerea la o cameră duală, cu senzor 12 MP, lucrând împreună cu unul de 8 MP. Camera de 12 MP vine cu senzor Sony IMX 362, în mod interesant acelaşi senzor de pe HTC U11 şi Moto Z2 Play. Vine cu tehnologie Dual Pixel, deschidere F/1.8 şi câmp de vizualizare de 83 de grade. Senzorul măsoară 1/2.55 inch şi capturează pixeli de 1.4 microni.

Camera suportă stabilizare optică pe 4 axe (stabilizare electronică doar pe 3 axe pentru video), PDAF, are şi senzor RGB, plus blitz LED. Senzorul de 8 MP vine cu lentilă wide angle de 120 de grade, iar pentru selfie avem o cameră de 8 MP, cu deschidere F/2.0 şi unghi de vizualizare de 84 de grade. Suportă selfie Panoramic, poreclit de ASUS drept "WeFie".

Aplicaţia Camera a evoluat odată cu noul ZenUI şi avem acum mai puţine opţiuni, dar şi o interfaţă mai aerisită şi mai bine organizată. Cât despre cameră în sine, aceasta focalizează rapid, realizează rapid şi fotografiile şi oferă un zoom fluid până la 4X. Modurile de fotografiere includ Portrait, HDR, Beauty, Super Resolution, Panorama, Time Lapse, Pro, G F, Slow Motion.

Modul Pro vă permite să faceţi reglaje la nivel de balans de alb, expunere, ISO, shutter sau focalizare. Faptul că avem mai puţine opţiuni este binevenit, pentru că multe dintre cele de până acum de pe ZenFone-uri, cele extra ca Time Rewind sau Miniature chiar nu prea erau folosite de publicul larg. Şi iată-ne ajunşi şi la Galerie! O galerie foto realizată ziua la Roma, Oraşul Etern, pe finalul lunii septembrie, într-o vreme mediteraneană minunată.

Avem o galerie uriaşă şi încep cu faptul că acest telefon realizează selfie-uri excelente. Chiar şi acum când am mai văzut 2 telefoane excepţionale la selfie-uri între timp, Xperia XZ1 şi Xiaomi Mi 6, tot aş plasa acest ZenFone 4 în top 5 sau chiar top 3. Îmi place în special felul în care sunt surprinşi ochii subiectului şi cred că e prima oară când mi se vede atât de clar culoarea ochilor.

Trecem la camera principală, care a surprins numeroase monumente în Roma, de la Fontana din Trevi la Pantheon şi numeroase coloane egiptene. Totul este clar, detaliile sunt excelente şi textura monoliţilor de acum mii de ani este excelentă. Chiar şi cu soarele în faţă, camerele duale din spate şi cea frontală nu au avut nici o problemă. E drept că la zoom am pierdut ceva detalii, dar nu în cantitate uriaşă.

Culorile sunt calibrate perfect, că la flagship-urile moderne aş zice, deci nici o obiecţie aici. Panorama nu e chiar generoasă la 9600 x 864 pixeli, aş zice. Putem face selfie-uri cu opţiune Portrait activată, iar rezultatul este spectaculos, deşi nu avem vreo cameră duala frontală. Am apreciat şi iluminarea obţinută la interior, unde multe midrangere ar fi comis-o cu neclaritate.

Am observat foarte des că acest telefon chiar nu are probleme atunci când se confruntă cu soarele direct în faţă. Avem pentru voi şi câteva prim planuri reuşite cu mâncare, în care luceşte uleiul de măsline, carnea are o textură care îi dezvăluie frăgezimea şi claritatea e bună chiar şi pentru un restaurant mai slab iluminat. Evident puteţi face trecerea între cameră standard şi cea wide angle, aceasta din urmă prinzând un unghi de captură mai larg şi ca atare realizând fotografii mai cuprinzătoare.

E drept că rezultatul e destul de curbat, problema care a chinuit şi LG G5, mai puţin G6 şi spre deloc LG V30. Per total aş zice că pe timp de zi acest telefon se poate bate uşor cu Huawei P10 şi LG G6 chiar, dar nu intră în zona lui Note 8, Galaxy S8 sau HTC U11. Pentru asta îl avem pe ZenFone 4 Pro totuşi. Ce e clar ca lumina zilei e faptul că ZenFone 3 e lăsat în urmă, saltul fiind de 25%, poate chiar 30%.

În condiţii low light, parcă nu mai suntem chiar aşa impresionaţi. Avem un grain vizibil, se pierd multe detalii la zoom, dar textura monumentelor şi clădirilor rămâne OK. Blitzul nu deformează imaginea în vreun fel, nu o îneacă în alb şi lasă culorile în stare naturală. Am remarcat totuşi unele nuanţe roz printre zecile noastre de fotografii nocturne. Halourile luminilor stradale sunt foarte mari, dar luminozitatea şi nuanţele au fost OK în mare.

Nici prim planurile nu arată rău şi îmi place că nu avem acea nuanţă gălbuie care apare uneori şi la flagship-uri. Subliniez faptul că o persoană care are răbdare să focalizeze, nu doar apasă pe shutter şi aleargă va avea rezultate optime noaptea. Detaliile sunt slabe la distanţă şi aş fi zis că acest telefon e în grafic totuşi pentru un midranger, doar că m-am întors la capturile lui ZenFone 3 şi l-am găsit admirabil şi acum în low light.

Saltul e mic faţă de el şi aş plasa ZenFone 4 pe acelaşi picior cu Huawei P10 să zicem. Este sub LG G6 şi mahării flagship-urilor la captura low light. Captura wide este mai curbată decât la LG G6, asta e un lucru sigur. La fel de sigur e că acest model se va duela la orice din zi şi noapte cu echivalenţi că Moto Z2 Play sau Huawei Honor 9, poate şi Huawei Mate 10 Lite.

Să vedem cum stăm şi la filmare, pentru că nu poţi vedea Fontana di Trevi, fără să o filmezi, nu? Am filmat în format MP4, Full HD, la 30 FPS şi cu bitrate de 20 Mbps. Am remarcat un uşor flicker la filmarea în mişcare, dar în acelaşi timp am descoperit un super microfon, care poate prinde şi separa o sumedenie de voci, zgomotul străzii, susurul apei şi ce mai vreţi.

Există şi ceva refocalizare dacă stresaţi mult camera cu mersul în grabă, dar în general am fost mulţumit de claritate. Şi luminozitatea e în grafic, iar culorile sunt perfect calibrate. Chiar şi la zoom in la acea filmare din Piazza di Spagna am fost încântaţi de detalii. Captura 4K e perfectă, de la un punct înalt cu vedere la magazinele de lux ale Romei şi iarăşi mă declar mulţumit de culori.

Copacii au un verde natural, nu deformat că la Huawei P10 Plus. Cerul e albastru, nu alb, cum prindeau unele flagship-uri anul trecut. Nimic nu e ars de soare, iar ZenFone 4 nu cade niciodată în ofsaidul problemelor cu dynamic range-ul. Mai ales la Fontana di Trevi au fost condiţii dificile, zona fântânei fiind foarte bine iluminată şi oamenii din fata fiind în umbra totală. ZenFone 4 rezistă!

Microfonul a fost pus la treabă şi la o slujbă din biserica St Agnes, unde iarăşi s-a descurcat bine. Sunt impresionat de toate aceste capturi video şi singurele neajunsuri ar fi stabilizarea şi uşoara curbură a imaginii, ce apare din când în când. Ca ranking, acest model e peste ZenFone 3, dar şi peste ZenFone 3 Deluxe mai ales la culori, peste majoritatea telefoanelor Motorola şi se poate bate cu cele mai bune Xperia-uri.

În condiţiile în care LG G6 a ars video-uri şi Huawei P10 Plus a prins un verde aiurea, le depăşeşte şi pe acelea. Nu ne impacientăm totuşi şi rămânem sub Note 8, Galaxy S8, Xperia XZ Premium etc Noaptea apare călcâiul lui Ahile totuşi. Sunt multe telefoane de calitate testate de noi în ultimii ani care au avut numai note bune şi puncte forte, până le puneai să filmeze noaptea.

Chiar şi câţiva grei Sony au avut problema asta şi nici LG G6, G5 şi în general nici un telefon Huawei care mi-a trecut prin mâna vreodată nu a făcut o impresie memorabilă la filmarea nocturnă. ASUS ZenFone 4 ZE554KL filmează grainy în low light, cu halouri mari de lumină, dar claritatea rămâne totuşi rezonabilă pentru situaţia dată. Avem zone întunecate şi gălbui, imaginea tremură, în lipsa stabilizării, dar microfonul rămâne neştirbit în calitate.

E totuşi prea multă "pufoșenie" în imagine, prea multe "scame" pentru a aprecia captura video. Şi asta fie că avem în față Timişoara sau Forumul din Roma. Rămânem practic doar cu culorile, microfonul şi claritatea prinsă în zonele mai bine iluminate. Cam la nivel de Huawei P9 Lite, cel mult P10 Lite aş zice...

Cu bune şi cu rele, pot zice că ASUS şi-a atins ţinta centrală: a depăşit ZenFone 3, deci a mers înainte şi încă nu avem măsura finală a potenţialului lor, pentru că nu am testat încă ZenFone 4 Pro. Abia atunci vom afla cât de avansaţi sunt.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×