Care telefon e mai bun la fotografie; Huawei P30 Pro vs. Google Pixel 3 XL vs. iPhone XS Max (rezultat sondaj „Vot în Orb”)

5.242 ori
<b>Care telefon e mai bun la fotografie; Huawei P30 Pro vs. Google Pixel 3 XL vs. iPhone XS Max (rezultat sondaj „Vot în Orb”)</b>Am realizat mostre foto comparative cu Huawei P30 Pro, Google Pixel 3 XL și iPhone XS Max, ziua și în condiții low light, noaptea. Mostrele foto au fost făcute în Parcul Dendrologic Bazoș și în Timișoara. Am realizat câte 9 fotografii cu fiecare scenă..

Testăm telefonul Huawei P30 Pro în cadrul programului Orange Smartphone Tester.

A devenit deja tradiție la Mobilissimo să facem sondaje de tip „vot în orb”, iar Grupul de pe Facebook savurează la intensitate ridicată aceste provocări, comentănd și argumentănd sau criticând după caz voturile colegilor. De regulă purcedem la a afla opinia comunității, atunci când e lansat câte un telefon care pare să se evidențieze față de concurență și se afișează a fi cel mai bun la momentul dat.

Sondajele acestea sunt în opinia mea testul suprem pentru un terminal în privința calității foto, ele reflectând la modul cel mai concret și corect ceea ce place utilizatorului final. Un lucru e sigur, rezultatul e practic imposibil de influețat, fotografiile ne fiind marcate cu numele telefonului cu care au fost realizate în momentul votului.

Spuneam mai sus că în momentul când apare un telefon cu o cameră care emite pretenții la coroana altuia votat ca fiind cel mai bun în trecut, ne întoarcem spre comunitate pentru ca EA să aleagă din nou cel mai bun cameraphone. E și cazul lui Huawei P30 Pro, care a fost prezentat ca fiind cel mai bun telefon foto al momentului, acesta fiind plasat pe primul loc chiar și de entități titrate și relevante în domeniu, ca DxOMark spre exemplu.

Am realizat mostre foto comparative cu Huawei P30 Pro, Google Pixel 3 XL și iPhone XS Max, ziua și în condiții low light, noaptea. Mostrele foto au fost făcute în Parcul Dendrologic Bazoș și în Timișoara. Am realizat câte 9 fotografii cu fiecare scenă, 3 cu fiecare telefon, apoi am ales cele mai bune cadre și le-am suspus la vot, comparându-le. Evident am ales scenarii diferite, să putem sonda opinia legată de capabilitățile fiecărui telefon din mai multe puncte de vedere. Într-un final am centralizat datele și avem un câștigător pe care puteți să îl aflați la final, dar mai întâi, zic să trecem prin fiecare sondaj în parte și să analizăm împreună rezultatele acestora.

Test A (close up)

A (close up)

Prima comparație este despre un close up cu o floare albastră pe fond verde, iar fotogafiile au fost realizate în umbră. A câștigat Google Pixel 3 XL, probabil pentru că are cea mai clară floare dintre cele 3 fotografii și dacă vă uitați bine (la final de articol aveți un linc cu fotografiile originale), puteți observa o insectă și ale sale antene și picioruțe, undeva în partea din stânga sus a florii. Fotografia făcută cu Huawei dă puțin în galben, iar subiectul nu se vede foarte clar, deși focusul e corect. iPhone iese pe locul 2 cu o fotografie decentă.

Rezultat final:

 1. Google Pixel 3 XL (A2): 169 voturi (78,24%)
 2. Apple iPhone XS Max (A3): 42 voturi (19,44%)
 3. Huawei P30 Pro (A1): 5 voturi (2,31%)

-----------

Test B (close up 2)

Test B (close up 2)

A doua comparație este tot un close up și are la bază fotografii realizate în condiții la fel de dificile ca în precedenta rundă, doar că aici subiectul este galben. Cei care au votat au preferat în procent de peste 90% fotografia făcută cu Google Pixel și pe bună dreptate aș spune, aceasta afișând din nou cele mai multe detalii și o floare care se vede impecabil în fiecare amănunt. iPhone XS Max vine din nou pe locul 2, cu o fotografie parcă mai echilibrată privind luminozitatea și mai uniformă, doar că cu un contrast mai mic înseamnă și detalii mai puține. Huawei P30 Pro se afișează din nou cu o fotografie care e mai galbenă decât normalul și nici detaliile florii nu se văd foarte clar. Pare a avea punctul de focus prea îngust, iar efectul de adâncime e puțin exagerat (fotografia e pe mod standard făcută, fără efect bokeh din soft sau AI activat!).

Rezultat final:

 1. Google Pixel 3 XL (B3): 119 voturi (92,96%)
 2. Apple iPhone XS Max (B1): 8 voturi (6,25%)
 3. Huawei P30 Pro (B2) : 1 vot (0,78%)

-----------

Test C (detalii & dynamic range)

Test C (detalii & dynamic range)

Trecem la o scenă nouă unde am dorit să aflu cum gândesc membrii Grupului legat de detaliile capturate de cele 3 telefoane, dar și legat de dynamic range și claritate. Clasamentul final ni-l dă din nou ca câștigător la puncte le Pixel 3 XL, care câștigă datorita contrastului bine aplicat, al clarității detaliilor și lasă pe locul 2 și 3 pe XS Max respectiv P30 Pro. Putem din nou observa cum camera telefonului Huawei îngăbenește excesiv fotografia și nici detaliile nu se văd la fel de bine ca în cazul telefoanelor Google și Apple. E prea ștearsă imaginea, mai ales în fundal.

Rezultat final:

 1. Google Pixel 3 XL (C1): 148 voturi (86,04%)
 2. Apple iPhone XS Max (C3): 23 voturi (13,37%)
 3. Huawei P30 Pro (C2): 1 vot (0,58%)

-----------

Test D (peisaj & cer & dynamic range)

Test D (peisaj & cer & dynamic range)

Următoarea scenă este în special despre cer și cum reușesc cele 3 telefoane să ni-l prezinte. De data aceasta rolurile sunt schimbate între iPhone și Pixel, telefonul Apple reușind să acapareze peste 80% din voturi. iPhone a reușit dynamic range-ul cel mai bun și a capturat cel mai natural peisajul și norii. Pe 2 Google vine cu o fotografie bună, dar a exagerat de această dată cu contrastul. Pe 3 din nou P30 Pro, probabil datorită culorii ciudate aplicate cerului, un gri gălbui cu foarte puțin albastru și culorilor fade în general.

Rezultat final:

 1. Apple iPhone XS Max (D1): 94 voturi (80,34%)
 2. Google Pixel 3 XL (D3): 16 voturi (13,67%)
 3. Huawei P30 Pro (D2): 7 voturi (5,98%)

-----------

Test E (structură, claritate, luminozitate/ contrast)

Test E (structură, claritate, luminozitate/ contrast)

Scena „E” este din nou despre claritate și detalii, doar că acum avem și mai multe culori în cadru. Câștigă din nou Pixel, doar că de această dată iPhone îi suflă în ceafă și la mod personal, parcă apreciez mai mult de data asta fotografia făcută cu telefonul Apple. P30 Pro a picat din nou din ecuație, în opinia mea, mai ales din pricina cerului, care nu este la fel de albastru ca în cazul celorlalte două telefoane. Trebuie să vă atrag din nou atenția legat de galbenul excesiv aplicat de P30 Pro pe toata suprafața fotografiei.

Rezultat final:

 1. Google Pixel 3 XL (E2): 82 voturi (59,42%)
 2. Apple iPhone XS Max (E3): 45 voturi (32,6%)
 3. Huawei P30 Pro (E1): 11 voturi (7,97%)

-----------

Test F (detalii cer și reflexii din apă/ culori cer & dynamic range)

Test F (detalii cer și reflexii din apă/ culori cer & dynamic range)

Iată-ne din nou la un peisaj în care avem cer, dar și oglindirea acestuia în apă. Se pare că cea mai plăcută fotografie a fost din nou cea realizată de Google Pixel 3 XL, unde cerul se vede perfect, e albastru, cu nori, iar apa e cea mai clară dintre toate cele 3 fotografii. Dynamic range-ul chiar dacă e mai bun în cazul lui iPhone, se pare ca membrii grupului au preferat contrastul mai pronunțat în acest caz. Huawei P30 Pro ne arată din nou o fotografie ștearsă, gălbuie, cu un cer gri, e neconvingător.

Rezultat final:

 1. Google Pixel 3 XL (F3): 83 voturi (75,45%)
 2. Apple iPhone XS Max (F1): 24 voturi (21,81%)
 3. Huawei P30 Pro (F2): 3 voturi (2,72%)

-----------

Test G (culori, claritate, contrast, separare de planuri)

Test G (culori, claritate, contrast, separare de planuri)

Am avut o floare albastră, una galbenă, urmează evident una de culoare roșie. Cei care au votat au preferat din nou calitatea adusă de fotografia realizată cu telefonul Google, ea adjudecând peste 2/3 din voturi. Pe locul 2 vine din nou iPhone cu o fotografie parcă mai corect expusă ca cea făcută cu Pixel, dar nu la fel de clară privind floarea. Cert e că efectul de adâncime și separarea de planuri e cel mai bun în cazul fotografiei făcute cu Pixel. Nici fotografia lui P30 Pro nu e rea, doar că această nu excelează la detalii. Se pare că e o problemă a telefonului în cazul fotografiilor de tip close up.

Rezultat final:

 1. Google Pixel 3 XL (G1): 95 voturi (76,56%)
 2. Apple iPhone XS Max (G2): 29 voturi (22,65%)
 3. Huawei P30 Pro (G3): 4 voturi (3,12%)

-----------

Test H (low light, clădire iluminată puternic)

Test H (low light, clădire iluminată puternic)

Trecem avântat spre fotografia low light, domeniu cu care teoretic Google și Huawei se împacă cel mai bine, avem însă parte de o surpriză extrem de mare la prima comparație! Câștigătorul este iPhone XS Max în toată gloria sa! Sincer, nu mă surprinde acest lucru, telefonul Apple câștigând o rundă de „vot în orb” anul trecut tocmai datorită fotografiilor low light excelente. Singura problemă a lui e că face fotografii low ligh foarte bune, doar când subiectul e iluminat în oarecare măsură. Cert e că fotografia sa a primit peste jumătate de voturi. Apreciez că toate cele 3 telefoane s-au descurcat foarte bine la această scenă. Google a picat pe 3, probabil din cauza extra contrastului, iar votanții de regulă sunt „setați” să aprecieze mai degrabă fotografia mai luminoasă în condițiile date. Surpriză deci!

Rezultat final:

 1. Apple iPhone XS Max (H2): 86 voturi (56,95%)
 2. Huawei P30 Pro (H3): 39 voturi (25,82%)
 3. Google Pixel 3 XL (H1): 26 voturi (17,21%)

-----------


Test I (low light, NIGHT MODE, scenă destul de luminoasă)

Test I (low light, NIGHT MODE, scenă destul de luminoasă)

Următorul set de fotografii îl aduce în prim-plan pe Huawei P30 Pro, care începe să își arate colții și încearcă să se răzbune pentru testele picate în condiții de zi. Fotografia făcută cu el însă e prea roșiatică și chiar dacă clădirea Operei din Timișoara se vede excelent, acesta nu reușește să învingă nici de această dată Google Pixel 3 XL. Poza făcută cu telefonul Google aduce culori mai naturale, chiar dacă opera e dusă undeva într-un neverosimil albastru. Puteți lua ca reper stâlpii de iluminat public, care de facto sunt vopsiți în alb. Fotografia făcută cu iPhone e încă OK, dar pare glumă în comparație cu celălalte două, iar acest lucru se înrăutățește odată ce ne afundăm mai adânc în întuneric.

Rezultat final:

 1. Google Pixel 3 XL (I2): 113 voturi (62,41%)
 2. Huawei P30 Pro (I1): 65 voturi (35,32%)
 3. Apple iPhone XS Max (I3): 6 voturi (3,26%)

-----------

Test J (low light, scenă iluminată slab)

Test J (low light, scenă iluminată slab)

Iată și prima victorie a lui Huawei P30 Pro, una chiar covârșitoare. A se observa că (,) cu cât scena e mai întunecată, cu atât Huawei se simte mai comod și ia în piept mai abitir provocările. A reușit cea mai luminoasă și clară fotografie dintre cele 3 telefoane, fiind urmată evident de telefonul Google, iar iPhone începe să gâfâie serios de pe urma infuficienței de lumină. Treabă bună!

Rezultat final:

 1. Huawei P30 Pro (J3): 131 voturi (86,75%)
 2. Google Pixel 3 XL (J2): 16 voturi (10,59%)
 3. Apple iPhone XS Max (J1): 4 voturi (2,64%)

-----------

Test K (low light, aproape întuneric total)

Test K (low light, aproape întuneric total)

Iată-ne în sfărșit la o provocare la care majoritatea telefoanelor de azi dau chix și afișează în cel mai bun caz câteva pete de lumină, cum de altfel s-a întâmplat și în cazul lui Google Pixel 3 XL și iPhone XS Max. Huawei P30 Pro a câștigat runda fără drept de apel. P30 e chiar mega potent în aceste condiții. Pot doar admira performanța!

Rezultat final:

 1. Huawei P30 Pro (K3): 137 voturi (88,96%)
 2. Apple iPhone XS Max (K2): 16 voturi (10,38%)
 3. Google Pixel 3 XL (K1): 1 vot (0,64%)

-----------

Test L (Low Light, NIGHT MODE, aproape întuneric total)

Test L (Low Light, NIGHT MODE, aproape întuneric total)

Nu m-am oprit însă aici! Am refăcut fotografiile și cu Night Mode activat pe Huawei și Google, iar rezultatul îl vedeți mai sus. P30 Pro își arată din nou calitățile nocturne și își adjudecă și această rundă a comparațiilor. Trebuie însă să remarc și capacitatea lui Pixel 3 XL de a face din nopate zi și acest lucru e cu atăt mai de apreciat, cu cât ne gândim mai mult la faptul că Pixel e un telefon de anul trecut. iPhone nu contează în ecuație aici.

Rezultat final:

 1. Huawei P30 Pro (L3): 79 voturi (85,86%)
 2. Google Pixel 3 XL (L1): 13 voturi (14,13%)
 3. Apple iPhone XS Max (L2): 0 voturi (0%)

-----------

Test M (foto low light, lumină slabă)

Test M (low light, lumină slabă)

Iată încă o dovadă că Huawei P30 Pro e cu adevărat puternic în condiții low light fără ajutoare ca iluminatul stradal sau cel ornamental. Scena e „prinsă” de el cel mai bine dintre cel 3 telefoane (din nou), iar telefonul a stâns 85% din voturi. De remarcat însă că iPhone cum a prins ceva lumină, cum dă din nou din coadă și a ieșit la egalitate de voturi cu Google Pixel 3 XL!

Rezultat final:

 1. Huawei P30 Pro (M1): 68 voturi (85%)
 2. Apple iPhone XS Max (M3): 6 voturi (7,5%)
 3. Google Pixel 3 XL (M2): 6 voturi (7,5%)

-----------

Test N (low light, NIGHT MODE, lumină slabă)

Test N (low light, NIGHT MODE, lumină slabă)

Din nou! Aceeași scenă, doar că de această dată am folosit Night Mode. Observăm cum Google a primit imdeiat un zvâc și chiar a reușit cea mai luminoasă fotografie, în plus parcă afișează și cel mai clar culorile (vedeți verdele copacilor și diferența dintre lumina albă și galbenă), însă majoritatea celor care au votat, au preferat din nou Huawei P30 Pro, probabil pentru că elementele fotografiei sunt mai distincte între ele, fotografia fiind mai plăcută per total. iPhone e pe ultimul loc, deși a strâns și el câteva procente.

Rezultat final:

 1. Huawei P30 Pro (N1): 66 voturi (55,93%)
 2. Google Pixel 3 XL (N2): 44 voturi (37,28%)
 3. Apple iPhone XS Max (N3): 8 voturi (6,77%)

-----------

Test O (low light, NIGHT MODE, lumină slabă)

Test O (low light, NIGHT MODE, lumină slabă)

Iată și ultima scenă, în care Google Pixel 3 XL parcă dorind să ia în piept panglica de la final de cursă, termină victorios, dând o lecție de culoare și luminozitate celorlalte două telefoane. Fotografiile sunt făcute în Night Mode, cel puțin în cazul lui Pixel și P30 Pro și putem vedea cât de bine redă culorile telefonul Google. Observați iarba din spatele bâncii ce verde e, ce bine se vede piatra, dar și frunzele din tufiș cât sunt de conturate. Nici fotografia făcută de Huawei nu este rea, dar s-a încurcat probabil datorită spotului de lumină din depărtare. iPhone, beznă...

Rezultat final:

 1. Google Pixel 3 XL (O2): 125 voturi (82,23%)
 2. Huawei P30 Pro (O1): 24 voturi (15,78%)
 3. Apple iPhone XS Max (O3): 3 voturi (1,97%)

Puteți descărca toate fotografiile în format original de aici.

Trăgând linie, am hotărât să fac 3 clasamente, unul cu fotografii realizate în condiții de zi, adică optime din punct de vedre al fotografierii, dar și unul separat, pentru condiții low light, unde am și apăsat puțin pe pedală, deoarece sunt 8 comparații față de 7 pe timp de zi. Al treilea clasament fiind evident cel final, unde am combinat rezultatele. Iata cele 3 TOP-uri mai jos:

Top Daylight

 1. Google Pixel 3 XL: 18 + 2 + 0 = 20 puncte
 2. Apple iPhone XS Max: 3 + 12 = 15 puncte
 3. Huawei P30 Pro: 0 + 0 + 7 = 7 puncte

Top Low light

 1. Huawei P30 Pro: 15 + 6 + 0 = 21 puncte
 2. Google Pixel 3 XL: 6 + 8 + 2 = 16 puncte
 3. Apple iPhone XS Max: 3 + 4 + 5 = 12 puncte

Top Final

 1. Google Pixel 3 XL: 24 + 10 + 2 = 36 puncte
 2. Huawei P30 Pro: 15 + 6 + 7 = 28 puncte
 3. Apple iPhone XS Max: 6 + 16 + 5 = 27 puncte

Voi veni mâine cu un articol dedicat camerei lui Huawei P30 Pro, unde îmi voi spunea părerea în mod crud de obiectiv legat de ce poate, ce nu poate, unde este excelent și unde nu prea acest telefon.

Prețurile practicate de Orange România în cazul versiunilor de Huawei P30 le găsiți aici și vă reamintesc că puteți beneficia de Asigurare Premium gratuită timp de un an în cazul în care cumpărați telefonul, în plus dacă duceți telefonul vechi dar funcțional la magazin în momentul cumpărării, beneficiați și de 100 euro în regim de buy back ce pot fi folosiți la achiziția noului telefon.

Mulțumesc pentru atenție! :)

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×