Folosesc de o lună Orange Money, iar azi vă voi povesti experiența mea legat de acest serviciu

3.984 ori
<b>Folosesc de o lună Orange Money, iar azi vă voi povesti experiența mea legat de acest serviciu</b>A trecut mai bine de o lună de când folosesc serviciul financiar oferit de Orange și anume Orange Money. Propunerea de a testa serviciul a venit chiar din partea acestora, iar eu fiind abonat Vodafone, am stat puțin pe gânduri

UPDATE 26-06-2019: Începând de astăzi Orange Money anunță disponibilitatea serviciului Apple Pay pentru utilizatorii săi care de acum au posibilitatea de a plăti rapid cu iPhone-ul din buzunar sau Apple Watch-ul de la încheietură în magazine, restaurante sau în aplicații pe web. Mai multe detalii aveți aici!

ARTICOL INIȚIAL 20-06-2019:

A trecut mai bine de o lună de când folosesc serviciul financiar oferit de Orange și anume Orange Money. Propunerea de a testa serviciul a venit chiar din partea acestora, iar eu fiind abonat Vodafone, am stat puțin pe gânduri, deoarece nu avem de gând să schimb tabăra doar din acest motiv. Partea bună e că Orange Money poate fi activat și în cazul în care ai doar o cartelă PrePay Orange, deci practic nu trebuie să renunți la rețeaua în care ești deja abonat.

Dacă vă întrebați de ce e nevoie totuși de un număr Orange, ei bine, din simplul motiv că modificările setărilor contului sau schimbarea unui PIN se realizează prin introducerea unui cod de confirmare, pe care evident îl primiți prin intermediul unui SMS. Aș mai adăuga că în cazul în care ești deja abonat Orange, poți activa serviciul fără să trebuiască să mai treci pe la un Orange Shop sau dealer al acestora, totul se rezolvă online, dar despre procedură am scris deja detaliat aici.

Okay, acum că ați aflat cum am devenit client Orange Money, voi intra direct în miezul problemei și vă voi povesti despre acomodare.

Acomodarea cu serviciul financiar digital Orange Money

Cum vă informam mai devreme, m-am abonat la acest serviciu folosind o cartelă PrePay și din acest motiv a fost nevoie să trec pe la un Orange Shop pentru a semna niște documente. Acțiunea a decurs foarte rapid, iar atât serviciul cât și contul IBAN si cardul de debit digital s-au activat imediat. La două zile de la activarea serviciului financiar mi-a sosit și cardul fizic, deci practic în câteva minute de la activare poți deja intreprinde acțiuni de plată sau încărcare a contului, iar în 48 de ore poți face plăți cu cardul online sau în magazine. Ce trebuie să rețineți este că va trebui să activați cardul Orange Money la un ATM înainte să puteți face plăți cu acesta.

Cum ziceam, eu am primit cardul fizic la 48 de ore de la activarea serviciului

Cum ziceam, eu am primit cardul fizic la 48 de ore de la activarea serviciului, însă plăți am putut efectua deja prin intermediul cardului virtual din aplicația Orange Money, care poate fi folosit în tandem cu aplicația Orange Pay de pe telefoanele Android sau prin intermediul ceasurilor smart Fitbit sau Garmin. Plățile se fac prin NFC, deci telefonul și ceasurile trebuie să dispună de această dotare. Eu am folosit un Samsung Galaxy S10+ și un ceas Garmin Vivoactive 3 Music.

Evident, geek fiind și curios din fire, am asociat cardul virtual cu aplicația Garmin Pay de pe Smartwatch, apoi fuga la magazin și plata cu ceasul.

Primul lucru pe care l-am facut în cadrul aplicației Orange Money, a fost să fac un transfer de pe cardul meu Raiffeisen, pe care l-am și salvat în aplicație pentru alimentări de cont viitoare. Operațiunea a decurs rapid și vreau să punctez special faptul că aplicația este una foarte intuitivă și se vede că a fost pus accent mare pe experiența de utilizare. Totul e cât se poate de clar și foarte bine gândit..

Plățile cu ajutorul Orange Money (card digital, NFC, card fizic)

Plățile cu ajutorul Orange Money (card digital, NFC, card fizic)

Ce a urmat? Evident, geek fiind și curios din fire, am asociat cardul virtual cu aplicația Garmin Pay de pe Smartwatch, apoi fuga la magazin și plata cu ceasul. Nu fără oarecare emoții însă și asta pentru că fiind prima mea plata NFC (și nu una oarecare, ci cu un smartwatch), mi-a provocat teama de fail, evident în afară de cea de nerăbdare. Teama mea a fost însă nejustificată (din fericire), iar prima plata contactless cu ceasul smart a decurs fix cum mă așteptam, adică fără probleme.

Plata cu ceasul

În zilele urmatoare am făcut plăți cu telefonul la POS și am folosit pe rând cardul virtual dar și pe cel fizic pentru plăți online pentru diferite bunuri. Cum banii s-au dus repejor, am asociat și cardul Revolut, dar am făcut și un transfer din contul meu de PayPal, pentru că se apropiaseră datele scadente pentru facturile de la furnizorii de servicii.

Plățile către furnizorii de servicii

Plățile către furnizorii de servicii

Cât de succes ar fi un serviciu financiar digital dacă nu ar oferi posibilitatea de a face plăți către furnizorii de servicii? (...) Nu este cazul aici, Orange Money ne oferă ordonat o subsecțiune în aplicație către o listă extinsă de astfel de furnizori, iar personal am făcut plăți către ENEL, E.ON Gaz, RETIM și Aquatim. Plățile către acești furnizori le-am realizat foarte simplu, cu ajutorul cititorului de bare integrat în aplicația Orange Money, care se folosește evident de camera telefonului. Dacă nu mă apucam să fac fotografii pentru articol, teoretic aș fi putut realiza plățile în aproximativ 2 minute, deci veți fi scutiți de la deplasări și stat la cozi cu această ocazie.

Orange Money ne oferă ordonat o subsecțiune în aplicație către o listă extinsă de astfel de furnizori, iar personal am făcut plăți către ENEL, E.ON Gaz, RETIM și Aquatim

În afară de lista de furnizori prestabilită din aplicatie, puteți face plăți și către comercianți folosind cititorul de bare, sau folosind cardul digital în cazul Uber sau FoodPanda de exemplu.

Aplicația vă oferă în afară de notificările asociate acestor tranzacții (pe care le primiți pe mail și prin SMS) și o listă a acestora, care poate fi descarcată în format PDF pentru a putea fi printată la nevoie.

Transferuri de bani

Serviciul financiar Orange Money vă “dotează” și cu un IBAN propriu, ce vă permite realizarea de transferuri de bani către și dinspre acest cont. Acest lucru este realizabil în 3 moduri din aplicație:

 1. Către alți clienti Orange Money prin indicarea numărului de telefon al beneficiarului
 2. Folosind IBAN-ul beneficiarului
 3. Conturile salvate deja

Am folosit funcția pentru a transfera niște bani soției și am salvat datele legate de beneficiar în aplicație. Salvarea datelor mă scutește evident de efortul de a reintroduce codul IBAN și numele la proximul transfer (excelentă opțiune).

Plata abonamentului și reîncărcare PrePay

10% economie nu e de ici de colo, iar aici, ca abonat Orange sau posesor de cartelă Pre Pay ai avantajul de a primi înapoi în cont 10% din valoarea plății facturii Orange, sau 10% din valoarea reîncărcării cartelei PrePay, dacă le efectuezi din aplicația Orange Money. Dar iată și alte avantaje pe care ți le oferă serviciul:

 • 20% reducere pentru achiziția unui smartwatch NFC Fitbit/Garmin
 • 4 GB net bonus
 • 1000 de euro săptămânal dacă plăteşti cu cardul Visa de la Orange Money (tragere la sorţi)
 • catalog oferte Visa Premium
 • 35% reducere One Day Check Up Regina Maria
 • 20% reducere abonamente individuale de sănătate Regina Maria
 • 10% reducere pentru cazare la Ana Hotels
 • 10% reducere pentru cazare la Hotelul Crowne Plaza

Ce se întâmplă dacă uiți codul PIN al cardului virtual sau dorești să îl schimbi

Știu, e prostesc, dar în graba setării aplicației mi s-a întâmplat să nu notez PIN-ul inițial al cardului virtual și am fost nevoit să îl resetez. Acest lucru decurge foarte simplu, pur și simplu ceri să ți se trimită un SMS cu noul PIN, iar el va sosi pe numărul asociat contului Orange Money. Și dacă tot am intrat în detalii legat de cardul virtual, la nevoie îl puteți bloca tot din aplicație, dar puteți seta și câte o limită defalcat pentru plățile pe internet, comercianți, contactless (NFC), sau retragerile în numerar de la ATM. Practic sunteți asigurați pe mai multe nivele că banii pe care îi aveți în contul Orange Money, nu se curg din lipsă de securitate.

Costuri și comisioane

Ele sunt aproape inexistente. Singurul loc unde veți fi taxați este când faceți plata în altă monedă decât Leul. Mai exact dacă sunteți în străinătate și scoateți bani din bancomat. În acest caz se aplică comisionul standard Visa de 1%. În rest puteți opta pentru cardul de debit Classic, care e gratuit privind intreținerea, cu condiția să încărcați 500 lei în fiecare lună şi să efectuaţi cel puţin 2 plăți cu acest card. Dacă totuși nu depășiți acest barem, costul lunar de întreținere va fi de doar 10 lei. Există pentru cei cu deplasări dese în străinătate și opțiunea pentru card de debit Platinum, care costă 40 de lei lunar, dar vine cu avantaje privind asigurarea, lounge-uri gratuite și multe altele despre care v-am scris deja aici. Ce e de reținut, e că nu vă costă nimic să deveniți client Orange Money, nici la aplicare și nici după.

Care a fost feedback-ul pro și contra a celor cu care am discutat personal sau online despre acest serviciu

De regulă cei care sunt deja abonați la Orange Money, mi-au spus ceea ce v-am relatat deja și eu, mai sus, deci nu voi intra în detalii. Avantajele cred că sunt evidente și chiar nu ai ce să reproșezi funcțiilor deja existente. Mă voi apleca deci asupra motivelor contra aduse în discuție de cei cu care am vorbit.

 1. Sunt deja clienți la bănci și pot face plăți NFC sau tranzacții de acest gen
 2. Posedă card Revolut și pot face transferuri cu costuri minime
 3. Folosesc aplicații dedicate cum ar fi Pago, pentru plățile către furnizorii de servicii

Da, aceste argumente sunt adevăruri, dar la mod foarte sincer, nu sunt contra-argumente!

Iată de ce:

 1. Daca esti deja client al unei bănci (sau al mai multor bănci), poți asocia toate cardurile tale cu Orange Money. Practic centralizezi totul pe telefonul pe care (zbang!) oricum îl folosești și e mereu la tine. Tranzacțiile, plățile și retragerile în lei nu au comisioane, deci nu vă costă nimic, doar vă ajută că aveți și cont Orange Money, având în vedere toate opțiunile financiare pe care vi le-am prezentat mai sus
 2. Nici aici nu prea are treabă unul cu altul, deoarce poți avea și card Revolut și Orange Money. Ele mai degrabă se completează decât se bat cap în cap. Eu am asociat cardul Revolut cu contul Orange Money, nu am renunțat la el. Asta pentru că dacă scoți bani de la ATM de pe Revolut, te usucă de comisioane, în schimb dacă transferi banii pe cardul Orange, ai comision de tranzacție 0 și la fel, e 0 și comisionul de la ATM când scoți banii. Cum spuneam, cele două servicii se pupă!
 3. Din câte am înțeles, Pago e excelent, dar costă bani, un abonament lunar de 4 lei dacă nu greșesc. Aici Orange oferă același lucru gratuit.

Da, cu siguranță sunt și lucruri care lipsesc, ca de exemplu „Vault”, adică un soi de pușculiță digitală unde poți pune bani deoparte pentru concediu sau bicicletă ori alt lucru ce necesită economii în timp, dar sunt sigur că la ritmul în care se dezvoltă serviciul e doar chestiune de timp să avem și așa ceva.

Între timp cei de la Orange au anunțat și o viitoare compatibilitate cu Apple Pay, deci plățile mobile vor putea fi efectuate și cu iPhone, respectiv Apple Watch, veste bună deci pentru cei cu iDevice-uri. Să nu uităm nici de eSIM, opțiune lansată în premieră de Orange la noi în țară și avem în față o perspectivă clar pozitivă legată de intențiile acestui operator și grija față de utilizator.

Ei bine, m-am portat la Orange cu abonamentul și sunt client portocaliu, asta în conditiile în care am fost fidel vechiului operator timp de 20 de ani (încă de pe vremea Connex).

Ca încheiere spun doar atat! Dacă vă amintiți, la începutul acestui articol am spus că sunt abonat Vodafone. Ei bine, m-am portat la Orange cu abonamentul și sunt client portocaliu, asta în conditiile în care am fost fidel vechiului operator timp de 20 de ani (încă de pe vremea Connex). Nu voi trata aici nemulțumirile legate de ei pentru ca nu mi se pare fair-play, poate în alt articol, cert e că așa cum spuneam, perspectiva avantajelor pe care le voi avea aici față de ei, este una cu deschidere mult mai largă.

Daca vă declarați și voi interesați, puteți aplica de aici pentru abonamentul Orange Money.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×