Huawei Mate 20 Pro: OS, UI, aplicaţii pe baza Android Pie, nu un upgrade aşa mare cum credeţi

1.619 ori
<b>Huawei Mate 20 Pro: OS, UI, aplicaţii pe baza Android Pie, nu un upgrade aşa mare cum credeţi</b>Huawei Mate 20 Pro este primul telefon cu Android 9.0 Pie la bord şi cu EMUI 9.0 aplicat peste. Vine cu ceva nuanţe mai light decât până acum, dar nu schimba la vreun nivel tectonic experienţa tipică Huawei din ultimii 2 ani la nivel de UI şi software.

Huawei Mate 20 Pro este primul telefon cu Android 9.0 Pie la bord şi cu EMUI 9.0 aplicat peste. Vine cu ceva nuanţe mai light decât până acum, dar nu schimbă la vreun nivel tectonic experienţa tipică Huawei din ultimii 2 ani la nivel de UI şi software. Facem totuşi ceva săpături mai jos şi aflăm ce e nou.

Video-review Huawei Mate 20 Pro, secțiunea OS & UI, APPS

Având încă amintirea proaspătă a lui Huawei P20 Pro pot spune că la prima vedere nu se schimba mare lucru. Lockscreen-ul are acele "Magazines", fotografii arătoase care alternează, plus acele shortcut-uri accesibile la un swipe în sus distanţă. Cel mai din stânga homescreen include feed-ul Google, iar multitasking-ul rămâne cu eternele Cards, care se închid cu swipe în sus.

Interfață grafică Huawei Mate 20 Pro

Avem şi split screen multitasking, evident. Dacă veţi "ciupi" homescreen-ul ajungeţi la Wallpaper, Widget-uri, Tranziții şi Home Screen Settings. Acestea va permit să umblaţi la layout, loop sau badges. Zona de notificări este ceva mai curată şi aerisită aş spune, datorită acelui fundal alb, iar zona Quick Settings include câteva opţiuni utile, precum Screen Recorder, cu care am făcut o captură video a unui joc, dar la rezoluţie cam modestă, ceva care e abia la graniţa de HD (ceva de gen 1920 x 540).

Notificari Huawei Mate 20 Pro

Avem şi notification dots, iar în zona Settings dăm peste Wireless Projection şi opţiunea care îţi permite să te conectezi la un monitor, tastatura şi mouse, pentru a oferi o experienţă desktop. E în stil Samsung DeX, dar fără dock şi mai nou şi fără fir. Avem şi App Twin în Setări, cu care folosim două conturi pe Facebook Messenger şi Facebook cel principal.

Mai avem şi App Assistant, care oferă funcţii extra pentru gameri (Do Not Disturb şi Acceleration), Storage Cleaner şi Digital Balance. Acesta din urmă este răspunsul pentru Digital Wellbeing de la Google, dar şi pentru Screen Time de la Apple pe iOS 12. Afişează numărul de ore petrecute în aplicaţii de socializare, Facebook, YouTube şi altele de gen. Are şi control parental din fericire.

Mai găsim în setări clasicele modalităţi de control prin gesturi cu încheieturile degetelor, utilizarea cu o singură mână şi controlul vocal. Avem şi mod de utilizare cu mănuşi. Mai nou Huawei oferă şi un control alternativ pentru interfaţă, pe lângă cele 3 butoane virtuale de jos. Avem şi un dock navigaţional, dar şi gesturi în stil iPhone X. Facem swipe în sus pentru Home şi Back şi swipe în formă de litera "L" pentru multitasking între acele cards.

Să trecem acum şi la securitate. Am testat întâi deblocarea facială, cu un setup rapid şi bine explicat prin rotirea capului în faţa camerei. Deblocarea se face fie direct, fie întâi cu swipe şi apoi deblocare. Văd că e şi o funcţie care îţi permite să deblochezi telefonul cu ochii închişi, ceva ce nu vezi prea des. Se descurcă foarte bine şi la întuneric şi viteza este admirabilă pentru deblocare.

Scanner de amprente integrat in display (Huawei Mate 20 Pro)

Dacă porneşti totuşi de la telefonul întors lateral e un mic delay. Am ajuns şi la cititorul de amprente care este integrat în ecran. Mi se pare cam lent şi ineficient. Să vă explic de ce. În ziua de azi după ani buni de cititoare de amprente de la iPhone 5s încoace avem deja reflexul unde să punem mâna fără să ne uităm la ecran. Acum trebuie să ne şi uităm la ecran şi să şi apăsam tare pe display, mai tare decât pe un senzor clasic şi doar într-o zonă mică în centru-jos.

Acesta este un senzor optic apropo şi nu sunt prea impresionat de viteza sa, dar precizia e OK. În EMUI 9 mai avem şi o galerie cu funcţii AI, pentru organizarea conţinuturilor. Pe lista de aplicaţii preinstalate avem 49 de nume. Amintim Notepad, în care putem şi desenă cu degetele sau face schiţe sau scrie de mână, dar şi de Booking.com, eBay, Facebook, Health, Instagram şi Phone Manager, care are antivirusul Avasat integrat. Există şi Cleanup aici pentru a mai "aerisi" resursele telefonului.

Smart remote Huawei Mate 20 Pro

Printre aplicaţii avem şi Smart Remote, cu care folosim emiţătorul infraroşu pentru a controla televizoare, aparate de aer condiţionat şi altele de gen. Translator este din nou la posturi, pe bază de AI şi e gata să traducă tot ce vede, aude sau scrieţi, tot cu ajutor de la NPU/AI. Cred că EMUI 10 are nevoie să fie regândit de la zero. Samsung a început deja cu ameninţarea cu One UI.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×