Huawei P20 Pro: Camera cu cel mai bun zoom, detalii, Bokeh, focalizare, ceva minusuri de asemenea

3.229 ori
<b>Huawei P20 Pro: Camera cu cel mai bun zoom, detalii, Bokeh, focalizare, ceva minusuri de asemenea</b>Huawei P20 Pro a fascinat multă lume încă de când era doar un zvon, pentru simplul fapt că aducea trei camere, ceva curajos, care nu a fost încercat pe nici un flagship de până acum. La urma urmei când ai un colaborator de nădejde ca Leica prinzi aripi şi

Huawei P20 Pro a fascinat multă lume încă de când era doar un zvon, pentru simplul fapt că aducea trei camere, ceva curajos, care nu a fost încercat pe nici un flagship de până acum. La urma urmei când ai un colaborator de nădejde ca Leica prinzi aripi şi ai chef şi de experienţe.

Pentru că ne place să despicăm firul în 64, am separat fiecare detaliu despre fiecare cameră astfel:

  1. camera de 40 de megapixeli, RGB, deschidere F/1.8
  2. camera de 20 MP monocromă, deschidere F/1.6
  3. camera de 8 MP telephoto, deschidere F/2.4

Huawei P20 Pro are şi senzor de temperatură a culorii, transmiţător şi receiver laser, plus blitz. Ştie zoom optic 3X şi hibrid 5X, plus stabilizare optică (OIS pentru fiecare dintre cele 3 camere, conform disecţiilor telefonului), plus filmare Slow Motion la 960 FPS. Camera frontală are o rezoluţie de 24.8 MP, cea mai impresionantă văzută de mine pe un telefon.

Video-review Huawei P20 Pro, camera:

Aplicaţia Camera porneşte imediat, face zoom instant, focalizează rapid şi fotografiază la fel de rapid. Opţiunile sunt ultra generoase şi dacă la un moment dat Samsung şi ASUS făceau rocada drept companii cu cele mai multe opţiuni foto, acum Huawei e clar pe primul loc. Avem reglaje de culoare (Standard, Vivid, Smooth), Moving Picture (fotografie în mişcare, ca un mini clip de câteva secunde), plus reglaje de rezoluţie: 10 MP, 7 MP sau 40 MP. Bizar că nu avem şi o setare de 20 MP, deşi avem un senzor de gen. Totuşi captură de 10 MP e realizată din mai multe cadre alipite cu pixeli mai mari şi are detalii mai ample decât aţi crede.

Interfață grafică și funcții cameră Huawei P20 Pro (capturi de ecran):

Şi nici măcar nu am atins vârful icebergului opţiunilor foto. Avem aici captura RAW, Master AI (activat sau nu), 4D Predictive Focus Points şi modurile de captură: Aperture, Night, Portrait (Beauty, Artistic, Lighting). Lighting seamănă cu funcţia de pe iPhone X şi oferă opţiuni că Stage, Classic, Soft, Split şi Butterfly. Practic scoate în evidenţă subiectul uman şi estompează fundalul sau îl face negru.

Există şi un mod Pro, cu opţiuni ca balans de alb, shutter, expunere, focalizare, ISO şi metering. Iar revenim la modurile de captură, cu Monocrom, Time Lapse, Watermark, Panorama, HDR, 3D Panorama, Slow Motion., Light Painting şi Filter, dar şi Document Scan. Filmările se fac în 4K, Full HD+, Full HD la 30 sau 60 FPS şi puteţi alege între H.264 şi H.265 pentru codarea conţinuturilor.

Mostre foto pe timp de zi (outdoor):

Trecem şi la galerie, cu captura foto realizată ziua arătând foarte clar şi având o tonă de detalii. Nu 100 de kilograme, o tonă, o grămadă, o mulţime. Prindem mult, mult mai multe detalii decât orice iPhone şi ultima oară când am fost aşa surprins de detalii şi zoom era la Galaxy Note 8. Culorile sunt calibrate excelent, minus verdele când aveţi o zonă cu mult soare, el devenind ceva mai spanachiu.

Fotografie demo Zoom Huawei P20 Pro

Am dat zoom in şi până la 10X şi tot am fost mulţumit de detalii. Avem o fotografie cu un corb cu un pufulete în clonţ, care e făcută la zoom hibrid 5X şi arăta extrem de clar. Focalizarea este excelentă, cu clase întregi peste ce oferea un Huawei P9 să zicem. Unul dintre cele mai bune Bokeh-uri de pe piaţa e prezent aici, iar selfie-urile Portrait sunt egale cu iPhone X fără îndoială, scoţând subiectul în evidenţă perfect.

Mostre foto de tip selfie:

Huawei P20 Pro e cel mai bun telefon la zoom de pe piaţa acum, la 3X şi 5X. Panorama e micuţa, la 9600 x 2304 sau poate nu am găsit eu stările de rezoluţie. Selfie-urile arată mai bine decât la Galaxy S9+ şi Xperia XZ2, iar Huawei P20 Pro prinde cel mai bine ochii umani, pielea culorii şi textura părului. La aşa rezoluţie a camerei selfie, cred şi eu. Subliniez iarăşi că toate culorile arată foarte bine, minus verdele, o problemă şi la Huawei P10 Plus, Xiaomi Mi 5 şi alte câteva telefoane de-a lungul timpului.

Dynamic range-ul e perfect şi am avut şi nori din care ieşea soarele sau o scenă cu jumătate din cadru în soare şi jumătate în întuneric. HDR-ul îşi face treaba bine, egalizând zonele umbroase şi cele iluminate. Captura monocroma e la fel de artistică precum la Huawei Mate 9 Pro, Mate 10 Pro şi alte modele cu această abilitate, cu supradoză de detalii acum, mulţumită rezoluţiei ridicate.

Ce se poate spune despre Huawei P20 Pro? Că are următoarele realizări: cel mai bun zoom, cea mai bună focalizare, cele mai bune culori (minus verde). Este egal cu Galaxy S9+ în rest, egal cu iPhone X şi cu Pixel 2 XL la Bokeh, claritate, detalii şi focalizare.

Mostre foto low light:

Să vedem cum stăm şi în condiţii low light. Avem ceva blur la interior şi exterior, asta am remarcat din prima. AI-ul uneori e indecis și am pierdut și focalizarea destul de des. Sunt totuşi mulţumit de claritatea fotografiilor şi de luminozitatea lor, deşi nu lucrăm cu F/1.5 aici. Blitzul a iluminat suficient totul în jur şi nu am obiecţii la acest capitol. Zoomul rămâne excelent şi noaptea, iar gălbuiul lămpilor stradale e în grafic, nici portocaliu, nici roz.

Apropo de lumini, halourile nu sunt umflate, nu au reflexii aiurea şi nu creează dungi pe imagine, cum fac alte telefoane. E drept că Galaxy S9+ prinde fotografii mai luminoase noaptea, dar ştiţi cu ce sacrificiu, cel al "plăcerii de a savura fotografiile", acolo unde Pixel 2 XL îl bate. Uneori îi mai scăpa şi lui P20 Pro un cadru mai portocaliu, dar sunt câteva cadre care intră în top 10 all time, mai ales acea captură cu farmacia Catena în stânga.

Cel mai bun cer nocturn e un alt trofeu care îi revine lui P20 Pro. Faţă de Huawei P10 Plus e un salt cu vreo 80% şi nici măcar nu exagerez. Ceva upgrade e şi de la Huawei Mate 10 Pro aş zice, un 20% poate. Huawei P20 Pro e cel mai bun telefon Huawei la capitolul foto, fără îndoială. Practic are doar 2 defecte: nuanţa verde şi nesiguranţa AI-ului la captură uneori, cu blur şi portocaliu noaptea.

Mostre video:

Să vedem totuşi cum stăm şi la filmare, practic 50% din modul de a judeca o cameră de telefon. Filmarea Super Slow Motion e doar HD aici, nu Full HD ca la rivalii Galaxy S9+ şi Xperia XZ2, dar arată excelent totuşi. Am văzut o pisică cum îşi rumega mâncarea în super slow motion şi mi-a plăcut ce a ieşit. Plus o bicicletă în parc pedalată ultra lent.

Microfonul pare a se descurca cu muzică, vocile şi ambianţa în acelaşi timp şi camera se descurcă şi cu filmarea de ecrane. Zic asta pentru că am fost la lansarea lui God of War în România şi am prins televizoare 4K HDR, flancate de reflectoare, fum şi lumina schimbătoare, iar P20 Pro s-a descurcat bine. Focalizarea e OK, stabilizarea la interior a fost iarăşi bună la acelaşi eveniment.

La exterior am avut iarăşi un verde păcătos la acele filmări cu vaporaşul în Herăstrău. Iluminarea e OK, dar mi s-a părut că atunci când soarele e puternic apare şi ceva arsură de imagine şi nu o claritate atât de impecabilă că la rivali. Am filmat în Full HD la MP4, la 30 FPS şi 16 Mbps. Am mai filmat şi în 4K la 41 Mbps, iar albăstriul vaporaşului a fost ciudat, ireal.

La acea filmare cu biserica am avut iarăşi prea multe arsuri, claritate OK şi un zoom excelent. Testul de stabilizare a fost mai mişcat decât la Xperia XZ1 şi Xperia XZ2, dar şi faţă de Galaxy S9+. Nu mă înţelegeţi greşit, nu stabilizează rău deloc, doar că am văzut mai bine de atât. Nu avem vreun flicker ciudat sau refocalizare, măcar. Filmarea 4K e perfectă, dar şi aici culorile "tuşesc".

Am apreciat cum arată şi captura 60 FPS a obiectelor în mişcare. Zoomul a fost pus la treabă cu acea captură a unei lebede, iar camera frontală în prima fază m-a dezamăgit. La 24 MP te-ai aştepta să filmezi la mai mult de 720p. Apoi am aflat de la cineva că undeva ascunsă prin setări era şi filmarea Full HD. Secretul? Trebuie să dezactivezi modul Beauty. Chiar şi aşa, 720p-ul e foarte tremurat şi nu cred că FHD-ul aduce un mare salt.

Măcar textura pielii e OK. Suntem cu un nivel sub Galaxy S9+, Pixel 2 XL şi iPhone X şi Xperia XZ2 la filmare. E vina culorilor şi stabilizării, să o recunoaştem. Pe de altă parte faţă de ce oferea Huawei de obicei constat o îmbunătăţire. Trebuie să ştiţi un lucru: niciodată în istoria lor telefoanele Huawei nu au filmat bine, deci P20 Pro e de fapt o îmbunătăţire.

Mostre video low light:

Noaptea, am avut zoom OK, object tracking rezonabil de bun, dar şi lumini estompate, ca atunci când te freci la ochi trezit din somn. Imaginea da senzaţia că are "purici", "fulgi", pierdere de focalizare, tremurat, la primele cadre. Ulterior am avut claritate OK, dar totul a fost prea "lichid", ca şi cum imaginea curge pe ecran. Fiecare mişcare a ta, când filmezi din mers aduce o vibraţie a filmării, un tremurat.

Halourile luminilor stradale nu arata cine ştie ce şi filmarea nocturnă pare să fie a mia oară un punct slab pentru acest telefon. Când am filmat de aproape în acel cadru din piaţa din Timişoara am avut nişte lumini ceva mai OK. Aş îndrăzni să spun că sunt şi telefoane midrange care filmează mai bine noaptea, deci nu e de bun augur pentru Huawei P20 Pro.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Susțin Mobilissimo cumpărând prin linkuri de afiliere:

*Cumpărând, accesând magazinele prin aceste link-uri/ sigle, ajuți la finanțarea site-ului Mobilissimo prin procentul pe care noi îl primim în urma vânzării, de la retaileri. Pe tine nu te costă nimic, dar pe noi ne ajută să rămânem independenți și să devenim și mai buni în ceea ce facem. MULȚUMIM! :)

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×