Faţă în faţă cu viitorul Motorola: interviu cu Răzvan Sturza, Mobile Business Group Leader Lenovo România (Video)

1.338 ori
<b>Faţă în faţă cu viitorul Motorola: interviu cu Răzvan Sturza, Mobile Business Group Leader Lenovo România (Video)</b>Un material ceva mai special sosește astăzi pentru voi, fiind vorba despre un interviu cu Răzvan Sturza, Mobile Business Group Leader Lenovo România. Am vorbit cu acesta despre viitorul Motorola și despre noutățile pe care Motorola le va aduce

Azi avem un material special pentru voi, un interviu din care veţi afla care e viitorul brandului Motorola şi cum va evolua acesta pe plan local. I-am luat interviu lui Răzvan Sturza, Mobile Business Group Lead Lenovo România, care ne-a clarificat abordarea acestui brand în perioada următoare. Să vedem cum arată viitorul companiei care a inventat telefonul mobil, cu accentul pe ramura locală.

Despre Brandul Motorola

Am discutat cu oficialul Lenovo despre evoluţia brandului Motorola, care nu a mai fost prezent pe piaţa din România la nivel oficial de ceva timp. Clienţii de la noi cunosc brandul Motorola, dar nu îl mai asociază cu un model de smartphone modern. În perioada următoare va creşte awareness-ul în zona smartphone, fiind scoase în evidenţă avantajele terminalelor Moto Z, Moto G şi Moto E spre exemplu.

În ciuda faptului că Moto acum revine la viaţă, rămâne un nume cu rezonanţă, pentru că este totuşi compania care a inventat telefonul mobil şi a avut modele RAZR spre exemplu foarte iubite de publicul de la noi. Acum, în 2017 se pune accent mare pe inovaţie, pe modularitate, segment unde doar Motorola a reuşit să aibă succes. LG a eşuat cu G5, Google cu Project Ara, deci doar Motorola contează în această zonă.

2. Moto Z și seriile Moto G, E, C detaliate

Generaţia Moto Z a impresionat şi prin talie (sub 6 mm), respectiv super bateria lui Moto Z Play. Pe viitor vom vedea un mod diferit de a comunica pentru brandul Motorola. Vom vedea noi ambalaje, un logo reinterpretat şi o nouă identitate pentru Motorola. Va fi un mod diferit de comunicare faţă de rivali şi faţă de trecut. În cadrul interviului am avut clarificări cu privire la denumirea produselor.

Nu va exista vreo asociere neclară, ca Lenovo Moto sau Lenovo Motorola. Produsele se vor numi Motorola Moto şi apoi litera care defineşte fiecare serie, "Z", "G" sau "E" spre exemplu. Fiecare are câte un selling point clar definit, astfel că Moto Z pariază pe modularitate şi funcţii high end, "G" pe zona high midrange şi "E" pe low midrange. Pentru entry level îl avem pe "Moto C".

3. Cum stăm cu promovarea și cum rămâne cu telefoanele Lenovo

Motorola are un portofoliu bine structurat şi foarte vizibil şi pe piaţa locală. Şi pentru a clarifica relaţia cu Lenovo, da, Lenovo deţine Motorola, dar această companie are autonomie sub aripa companiei. Eforturile de promovare se vor concentra pe produsele Motorola în perioada următoare. În perioada următoare se vor vinde în continuare produsele Lenovo de tip smartphone, dar peste un an spre exemplu vom avea strict telefoane Moto. Astfel telefoane ca Lenovo Vibe vor fi înlocuite de Motorola Moto.

Motorola

O mare dorinţă a companiei este de a lansa cât mai rapid modelele Motorola pe piaţa din România, cât mai rapid şi poate chiar simultan cu cele lansate internaţional, în funcţie de momentul potrivit. Astfel, publicul de la noi va putea avea un flagship nou la timp pentru achiziția de Crăciun să zicem, sau în alte momente ale anului când publicul e tentat să facă o înlocuire de telefon.

4. Parteneriatele locale sunt esențiale pentru vizibilitate

Răzvan Sturza a subliniat parteneriatul cu operatorii şi retailerii locali, existând potenţial pentru multiple colaborări. Dorinţa este de a creşte vizibilitatea companiei, cu toate gamele şi sub gamele sale, cu segmente dedicate, branding afişat clar şi dispunerea la raft în mod cât mai vizibil. Sloganul "HELLO MOTO" va reveni în mintea publicului, fiind repopularizat în anul curent şi pe viitor.

Vom vedea zone Motorola speciale în magazine, unde telefoanele vor fi prezentate separat clienţilor. Astfel, veţi afla care sunt avantajele unui Moto Z faţă de rivali, ce oferă un Moto E la preţul său accesibil sau cât de bună e bateria lui Moto Z Play. O veste bine venită în acelaşi interviu e că vom vedea toate modulele noi Moto Mods la noi în ţară, cu mici excepţii, precum cel realizat cu Amazon şi cu Alexa la pachet.

5. Avem detalii despre module Moto Mods

Astfel, e foarte probabil ca până la final de an să ne jucăm cu modulul JBL de generaţie a doua, cu cel gamepad, cu cel nou de baterie externă şi aşa mai departe. L-am întrebat pe oficial dacă există vreo şansă de Hackaton la noi, pentru a dezvolta module Moto Mods şi la noi, sau măcar a le propune la nivel de concept. Deocamdată nu există planuri de genul, dar e posibil să vedem un eveniment în 2018.

Avem detalii despre module Moto Mods

Pe de altă parte popularizarea modularităţii se va face intens, iar pe baza feedback-ului obţinut se va trece la pasul următor: folosirea resurselor creative din România. Am fost curios să aflu ce e cu proiectul ZUK, iar oficialul a declarat că strategia globală a companiei este clară, cu Motorola ca fanion în zona mobile, iar ZUK este mai degrabă un brand nișat, axat pe piaţa din China.

6. Moto Z2 și potențialul vreunui telefon retro

Şi pentru că sunt sigur că şi voi eraţi curioşi legat de acest lucru, Moto Z2 va sosi curând în România şi va sosi însoţit de câteva mod-uri noi, pentru relevanță mai accentuată. Răzvan Sturza a afirmat că maxim într-o lună sau două va sosi noul flagship. Între timp îl aşteptăm şi pe flagship-ul cel nou, Moto Z2 Force, cu procesor Snapdragon 835 şi cameră duală.

Am încercat să aflăm dacă există loc pentru o revenire a unui telefon retro ca RAZR spre exemplu, cum a făcut Nokia cu 3310 2017. Deşi a declarat că iniţiativa e interesantă şi că Moto îşi respectă trecutul, ar prefera să se orienteze spre prezent şi viitor, mai mult decât să se întoarcă în trecut. Plus că Moto Z păstrează puţin din identitatea ultraslim a lui RAZR.

7. Fără experimente de tablete, smartwatch sau difuzoare inteligente

Am pus întrebări şi legat de AI, unde am aflat că se merge pe un parteneriat cu Amazon, dar nu sunt perspective pentru vreun difuzor inteligent deocamdată. Nu sunt perspective nici pentru vreo tabletă Motorola în 2017 şi nici pentru smartwatch-uri. Aparent cererea e foarte mică pentru acestea, deci nu sunt planuri pentru vreun Moto 360 nou. Pe final am fost curios să aflu dacă Moto se va asocia cu vreo celebritate locală, iar răspunsul a fost nu, compania preferând să parieze pe unicitate şi inovaţie.

Practic telefonul e vedeta incontestabilă şi nu... o altă vedetă. Trebuie subliniat că deşi Motorola a fost cumpărată de Lenovo, ea rămâne o companie americană, iar proiectarea telefoanelor se face în SUA și  toate produsele realizate vin pe baza cererii celei mai avansate pieţe din lume, cea din State. Pe final aveţi şi un mesaj din partea oficialului Lenovo, pe care îl vedeţi în clipul de mai jos.

8. Concluzii

Ce concluzii tragem după acest interviu? Motorola is back! Şi doreşte să fie mai relevantă, expresivă şi bine percepută pe plan local. Are uriaşul avantaj al modularităţii bine realizate, unde nu au rival, plus respectul pe care îl impune istoria brandului. În plus terminalele au design slim şi software-ul stock şi fluid este un alt plus.

Practic produsele sunt puse la punct şi gata să fie hituri, deci mai trebuie doar ca branding-ul şi marketing-ul să ajungă din urmă calitatea terminalelor. Aşteptaţi-vă şi la noi terminale Moto pe care le vom testa în curând!

Interviu cu Răzvan Sturza, Mobile Business Group Leader Lenovo România

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×