iPhone 7 Plus: Cameră duală cu mai mult marketing decât talent; Filmează totuşi excelent

2.385 ori
<b>iPhone 7 Plus: Cameră duală cu mai mult marketing decât talent; Filmează totuşi excelent</b>iPhone 7 Plus e primul telefon Apple cu camera duala şi se remarcă şi prin zoomul optic 2X pe care îl oferă. Are două camere de 12 megapixeli, dintre care una cu lentila wide angle şi deschidere F/1.8, dar şi una cu lentila telephoto şi deschidere F/2.8.

iPhone 7 Plus e primul telefon Apple cu cameră duală şi se remarcă şi prin zoomul optic 2X pe care îl oferă. Are două camere de 12 megapixeli, dintre care una cu lentilă wide angle şi deschidere F/1.8, dar şi una cu lentilă telephoto şi deschidere F/2.8. E un caz clasic de Apple "doing its own thing", faţă de rivalii cu camere duale.

Pe lângă zoomul optic 2X primim şi zoom digital de 10X, dar şi stabilizare optică, lentila cu 6 elemente şi blitz Quad LED. Subliniem şi faptul că această cameră e capabilă de captură wide color, deci gamă de culori va fi mai amplă decât a rivalilor, cel puţin pe hârtie. Camera frontală a fost actualizată la 7 megapixeli şi are şi parte de funcţia Retina Flash, folosind iluminarea ecranului drept blitz.

Interfata grafica camera Apple iPhone 7 Plus

Aplicaţia Camera porneşte rapid şi ne oferă un zoom fluid, captură foto destul de rapidă şi focalizare excelentă la capitolul viteză. Opţiunile sunt cam cum le ştiam de pe iPhone 6S Plus, inclusiv Live Photos, HDR, Square, Panorama sau Slow Mo. Noutate este modul Portrait, care ne permite să ne jucăm cu efectul bokeh şi adâncimea fotografiilor.

În plus mecanismul de zoom e acum în formă de semicerc, cu gradaţiile aferente. Captura video se reglează tot peste mâna, din Settings, cu 4K, FHD la 60 FPS sau slow motion la 240 sau 120 FPS printre opţiuni. Trecem acum la galeria foto realizată ziua, cu menţiunea că am prins o zi foarte înnorată, de final de noiembrie. Am înregistrat un HDR de calitate şi detaliile au arătat excelent. Claritatea a fost de top şi evident, specific Apple, nu am avut nici o captură neclară sau mişcată.

La zoom in nu se pierd detalii şi un lucru important de observat aici e felul în care surprinde această cameră contururile obiectelor. Ele sunt mai bine şi mai clar subliniate decât am văzut pe alte telefoane. Selfie-urile arată foarte bine, fiind excelent iluminate, colorate şi randate ca textură, mai ales pentru o zi cu nori. Panorama e generoasă la 16.382 x 3628 pixeli şi arată pur şi simplu perfect.

Puteţi alege la întâmplare o fotografie realizată cu acest model şi să daţi zoom in şi veţi avea surpriza să vedeţi detalii clare şi la 2X, 3X, 4 sau 5X, fără probleme. Evident la nivelele superioare de zoom mai apare şi neclaritatea. Efectul de adâncime şi capturile bokeh arată bine, dar nu pot spune că Apple a inovat cu adevărat aici sau că a făcut ceva nemaivăzut (și HTC One M8 avea această funcție în 2014).

Totul arată excelent în capturile noastre pe timp de zi, de la expunere şi focalizare, la balans de alb, luminozitate şi dynamic range. Cu toate acestea şi iPhone 6S Plus se descurcă excelent şi ne vine greu să spunem că observăm vreun upgrade de calitate. Rămânem cu zoomul excelent, contururile obiectelor şi selfie-uri foarte bune. Reţineţi şi că deşi am lăudat detaliile, o cameră de 23 MP va prinde evident mai multe detalii la rezoluţie maximă.

În condiţii low light am înregistrat claritate bună, iluminare OK şi halouri cam lungi ale luminilor stradale. Am văzut şi ceva nuanţe gălbui care nu mi-au gâdilat prea plăcut simţul estetic. Blitzul face obiectele prea albicioase parcă. Culorile şi texturile monumentelor arata OK şi nu am pierdut calitate la zoom in. Nici urmă de nuanţe bizare violet sau albastre, cum am văzut pe ale telefoane cu oareşice pretenţii.

Claritatea şi iluminarea sunt bune, dar puneţi fotografiile acestea lângă iPhone 6S Plus şi veţi vedea că sunt foarte similar, ba chiar modelul de anul trecut pare să se descurce puţin mai bine. Suntem clar sub HTC 10 şi Galaxy S7 la capitolul low light. Trecând la captura video, am filmat în format .MOV, la rezoluţie Full HD la 30 FPS şi 15 Mbps, sau 4K şi Full HD la 60 FPS.

Am început cu un test de stabilizare care nu prea ne-a mulţumit în ideea că apare nişte flicker al imaginii şi pierdere de focalizare. Suntem sub Xperia XZ şi senzaţia de "şină de travel" pe care o lasă Steadyshot. Claritatea capturilor video e fără cusur, pur şi simplu şi culorile sunt perfecte. Microfonul e foarte solid şi prind orice ciripit, gângurit de copil sau dialog din fundal.

Nu avem probleme cu vântul, iar atunci când dăm zoom nu pierdem din claritate mai deloc. Schimbarea de expunere se face foarte lin, aproape pe nesimţite. Captura Full HD la 60 FPS a avut bitrate de 24 Mbps şi a arătat la rândul său perfect. Ca de obicei Apple livrează şi cele mai arătoase mostre de slow motion de pe piaţă. Problema e ca şi predecesorul filma foarte bine, ba mai mult decât atât avea şi OIS mai bun.

Ce e clar e că iPhone 7 Plus are o filmare de top 3 în anul 2016, e peste Galaxy S7 şi LG G5 şi doar unele upper midrangere sau telefoane Xperia îi pun beţe în roate. Captura video low light a reîntărit părerea că microfonul e foarte bun, claritatea şi luminile sunt perfecte, iar luminozitatea e fantastică. Se poziţionează acest iPhone ca un telefon numai bun de concerte şi evenimente, fie ele diurne sau nocturne.

Galaxy S7 Edge era fruntaş la astfel de capitole, dar are rival solid acum. Captura video nocturnă nu e cu nimic sub cea realizată pe timp de zi şi târgurile de Crăciun arată excelent văzute prin lentilele acestui smartphone. Concluzie? Filmare, zoom şi selfie bune, în rest rămâneţi la iPhone 6S Plus pentru că primiţi acelaşi lucru. Camera duală e mai degrabă gimmick.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

⚡ Poți obține un voucher de 10 euro când cumperi un telefon OnePlus, bani ce pot fi cheltuiți pe accesorii dacă inițiezi comanda folosind acest link.
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×