Samsung Galaxy A9 (2018): Cameră de midrange supradotat, excelent la culori, selfie, claritate

1.162 ori
<b>Samsung Galaxy A9 (2018): Cameră de midrange supradotat, excelent la culori, selfie, claritate</b>Samsung Galaxy A9 (2018) a fost o premieră pe piaţa telefoanelor mobile la debut, fiind primul telefon cu 4 camere în spate. Avea câte puţin din fiecare: telephoto, camera de adâncime şi ultra wide angle. Asta plus o cameră selfie generoasă de 24 de MP

Samsung Galaxy A9 (2018) a fost o premieră pe piaţa telefoanelor mobile la debut, fiind primul telefon cu 4 camere în spate. Avea câte puţin din fiecare: telephoto, camera de adâncime şi ultra wide angle. Asta plus o cameră selfie generoasă de 24 de megapixeli. Vedem ce pot ele mai jos.

Să vedem întâi cum stăm cu camerele din spatele acestui telefon:

  1. Camera de 8 megapixeli Ultra Wide Angle la 120 de grade, deschidere F/2.4
  2. Camera de 10 megapixeli, Telephoto, cu zoom optic 2X, deschidere F/2.4
  3. Camera de 24 MP principală, deschidere F/1.7
  4. Camera de 5 MP pentru captura imaginilor Bokeh, captură de adâncime, Live Focus, deschidere F/2.2

Camera selfie are rezoluţie de 24 MP şi propria captura Bokeh. Avem parte şi de filmare Slow Motion la 480 FPS aici, deşi pe hârtie acest device e promovat ca filmând Super Slow Motion. O funcţie nouă şi inedită mi s-a părut cea de iluminare din 4 direcţii a selfie-urilor. Avem şi optimizarea a scenelor pe bază de AI şi detecţie a defectelor foto, plus AR Emoji şi Bixby Vision.

Trecând la galeria foto realizată cu acest device, am avut parte de fotografii cu o claritate satisfăcătoare şi am apreciat mult mai ales cum arată cele ultra wide angle. Sunt peste ce ofereau ASUS ZenFone 4 şi LG G5. E un pic de fisheye aici, dar curbura nu e exacerbată. Cerul a arătat mereu bine, în condiţiile în care până şi OnePlus 6T a avut probleme cu el.

HDR-ul repară orice umbră şi contrast dubios, apropo. Selfie-urile sunt pentru mine de top 3-top 5 şi aş spune că îmi plac mai mult decât ce am văzut la Galaxy S8, S9, Note 8 şi Note 9 chiar. Avem extrem de multe detalii, iluminare perfectă, textura realistă a părului şi tenului. Şi fundalul arată foarte bine, clar şi detaliat.

Culorile sunt perfecte. Poate cel mai memorabil telefon la capitolul selfie în 2018. Selfie-urile Bokeh sunt şi ele la nivel de flagship, de un Huawei P20 Pro să zicem. Nu e totul roz însă, deoarece captura cu camera tele, cea cu zoom nu m-a impresionat. E sub ce oferă Nokia 7 Plus şi uneori dă greş după ce treci de 2X şi apare ceva neclaritate.

Video-review Samsung Galaxy A9 (2018), secțiunea „Camera”

Live Focus/Portret cu camera principală mi se pare că aplică un blur prea intens şi nu ai destule gradaţii să te joci cu el ca la un Huawei spre exemplu. E şi sub iPhone-uri. Să zicem că ar fi la nivel de Huawei Mate 20 Lite în cel mai bun caz, dar e clar peste Nokia 7 Plus, care tot estima slab distanţele ideale pentru bokeh şi ne tot punea să ne îndepărtăm şi apropiem.

Stă bine acest A9 şi la prim planuri (cele cu şobolanul mov din parc), unde e la egal cu flagship-urile. Claritatea şi culorile sunt de Galaxy A8 (2018), care la vremea lui bătea Nokia 8. Aş spune că acest telefon midrange Samsung bate toate telefoanele Xiaomi testate de mine în 2018, pe toate telefoanele de la ASUS şi toate modelele Nokia (minus zoom la Nokia 7 Plus). Ah da şi toate modelele Motorola, deşi ele nu prea au pretenţii la foto.

Acestea au fost capturi la exterior, iar la interior am pus telefonul la treabă jurnalistică la Bucharest Gaming Week 2018. Nu prea a strălucit, pentru că nu se descurcă cu subiecţii în mişcare, lumini puternice la interior şi apare mult blur. Am avut multe capturi spălăcite şi aici pare să fie sub un ZenFone 5z sau iPhone 7 chiar, pe care l-am avut la mine. E nevoie de ceva calibrare pentru captura la interior. Poate cu modul Pro/Manual să iasă mai bine.

Trecem la captura foto low light, unde luminozitatea a fost excelentă, dar bliţul albeşte prea mult captură. Camera tele creează prea mult blur, nuanţele de galben sunt acceptabile, avem halouri măricele totuşi şi iarăşi suntem sub Nokia 7 Plus la zoom. Prim planurile arată excelent, la claritate şi detalii. Telefonul nu pare totuşi să înfrunte bine sursele de lumină ce vin din faţă.

Partea bună e că avem aici o cameră wide angle care nu mai strica fatal pozele noaptea cum am văzut la toate LG-urile şi ASUS-urile de până acum. Am văzut mai bine de atât per total, dar în zona midrange stăm OK. Ne batem tot cu Nokia 7 Plus, Xperia XA2 şi Galaxy A8 (2018).

Nu uităm de captură video, unde operăm la nivel de 17 Mbps, 30 FPS şi filmăm în Full HD sau 4K în format MP4. Microfonul a prins cum trebuie ambianța în parc şi la showul de gaming, dar cerul a fost deformat coloristic. Captura slow mo a fost aşa şi aşa şi cam grainy. Stabilizarea se lasă cu ceva tremurături şi expunere care face flicker-uri.

Şi dacă am început cu răul terminăm cu binele. Filmarea 4K e de flagship veritabil. Mă refer la claritate şi culori. Cine o pune pe YouTube, Instagram şi Facebook o poate confunda cu captură de iPhone 8 sau iPhone X. Vreau să subliniez totuşi iarăşi dynamic range-ul slăbuţ când apare ceva cer în fundal. Şi cum am zis la foto, zoom-ul dat de cameră tele trebuia să fie mai bun.

Filmarea selfie e prea supra expusă şi pare cam tremurată, dar fata se vede bine şi până la urma asta contează. Tenul, hainele, părul arăta realist şi clar. Focalizarea a fost mereu precisă la filmare, nu am avut refocalizare şi aş vrea să remarc ceva grain apărut la distanţă. Zic să rămâneţi doar la filmare 4K şi fără zoom şi o să fiţi mulţumiţi.

La interior am avut cam mult grain şi o incapacitate de a filma corect cu lumini puternice în faţă. Ce are totuşi în plus acest model faţă de alte handset-uri cu care am fost la evenimente (ZenFone 5, LG V10 sau vreun iPhone 7) este cantitatea de lumină capturată. Zic că este cel mult egal cu Xperia XA2 totuşi la filmare. E sub Nokia 7 Plus şi aproape în zona lui Galaxy A8 (2018).

În condiţii de filmare low light apar halouri mari, imagine tremurată şi grainy (mai ales la zoom). Sunt şi ceva reflexii în plus, dar culorile arată OK. Gălbuiul nocturn dat de luminile stradale arata în regulă, nu devine roz sau roşu cum am văzut la alte telefoane. Microfonul captează tot perfect şi claritatea e satisfăcătoare.

Zic că depăşim Xperia XA2 şi că 90% dintre telefoanele midrange filmează la fel sau mai prost decât acest device. Sunt şi momente când filmează cam superficial, fără detalii şi cu halouri prea mari. Cred că ar prinde un top 7 midrange pe 2018 la low light.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

iHunt Black Friday
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×