Sony Xperia XZ3: OS, UI, aplicaţii cu Android 9.0 Pie în premieră, dar cu câteva funcţii tăiate

1.254 ori
<b>Sony Xperia XZ3: OS, UI, aplicaţii cu Android 9.0 Pie în premieră, dar cu câteva funcţii tăiate</b>Sony Xperia XZ3 face onorurile lui Android 9.0 Pie la Mobilissimo.ro, fiind primul telefon cu acest sistem de operare pe care îl testam. Cu această ocazie eram gata să facem şi un review pentru acest OS, doar că unele dintre funcţii lipsesc, sau mai bine

Sony Xperia XZ3 face onorurile lui Android 9.0 Pie la Mobilissimo.ro, fiind primul telefon cu acest sistem de operare pe care îl testam. Cu această ocazie eram gata să facem şi un review pentru acest OS, doar că unele dintre funcţii lipsesc, sau mai bine zis sunt acoperit de Xperia UI.

Sony Xperia XZ3 screenshots

În primul rând nu am găsit nicăieri gesturile de navigare în stil iPhone X, cele pe bază de swipe, dar le avem pe telefoanele Pixel măcar. Apoi app switcher-ul cel nou, orizontal şi deştept nu e aici, ci caruselul clasic de aplicaţii, completat de multitasking split screen. Ar fi trebuit să avem şi App Actions, încă o noutate din Android Pie, cu sugestii în fiecare zi la anumite ore legat de ce aplicaţii ar trebui să folosim.

Video-review Sony Xperia XZ3, secțiunea OS & UI & APPS

Acel concept a fost înlocuit de Side Sense din ce am înţeles, dar din nou aş putea trăi fără acel meniu care se activează des şi din greşeală. Android 9.0 Pie mai aduce şi App Slices, adică posibilitatea de a căuta în aplicaţii funcţii ale lor, adică să chemi un Uber direct din zona de căutare a aplicaţiilor când scrii "Uber". Această funcţie e în faza beta şi nu e pe multe telefoane cu Android Pie.

Sony Xperia XZ3: OS, UI, aplicaţii cu Android 9.0 Pie în premieră, dar cu câteva funcţii tăiate

Există şi Digital Wellbeing, care monitorizează cât timp petrecem în aplicaţii şi ne oferă posibilitatea de a pune limite, pentru a nu exagera. Nici această funcţie nu se află pe acest Xperia. Adaptive Battery mai vine cu Android 9.0 Pie, cu rolul de a reduce timpul de activare (wake time) pentru aplicaţii, care consumă multă baterie. Google a promis că această funcţie face economie şi de 30% baterie.

Pie vine şi cu activarea automată a lui Do Not Disturb când telefonul e pus cu faţa în jos. Primim şi o administrare mai bună a notificărilor şi punem tine apăsat pe o notificare în zona aferenta pentru a opri toate notificările de la o aplicaţie sau a intra în Setări pentru a permite doar anumitor notificări ale sale să ne deranjeze. Adaptive Brightness devine mai deştept şi îşi dă seama când trebuie să facă anumite reglaje de luminozitate, după oră, loc, lumina din jur.

Setari display Sony Xperia XZ3

Şi controlul volumului media s-a schimbat, meniul sau aflându-se lateral, cu design nou şi cu posibilitatea de a controla direct playback media, fără a trece prin sonerie înainte. Sunt şi extra ferestre cu auto rotate şi rotate şi capturile de ecran au acum Quick Edit că pe iOS (nu şi pe Xperia XZ3 totuşi). Telefonul celor de la Sony are o zonă gri/albastră/albă de Quick Settings acum, ceva mai sobră şi aduce ca de obicei un Xperia UI glossy şi elegant.

Avem şi feed-ul Google în stânga, Seamless Update pentru actualizări de Android care nici nu se simt (cel puţin teoretic, pentru că aveţi softul nou pe altă partiţie). Cu un swipe în jos accesăm zona de Search pentru aplicaţii în homescreen, iar dacă ţinem apăsat pe homescreen ajungem la Widget-uri, Wallpaper, Shortcuts, Transitions, Grid şi Settings. Acestea din urmă au de-a face cu pachetele de iconuri, auto rotate şi altele de gen.

Setările sunt şi ele destul de apropiate de definiţia lui Stock pe Android şi m-am axat mai mult pe scannerul de amprente aici. Acesta oferă o deblocare rapidă şi precisă, doar că se afla prea jos pentru a fi comod. Am apăsat extrem de des camera în locul său, aburind-o cu apăsări consecutive şi frenetice şi repetând obsesiv "de ce nu merge!?". Pe lista de aplicaţii preinstalate am numărat 31 de titluri, iar printre ele se afla 3D Creator, cu care poţi realiza o machetă 3D virtuală a bustului sau capului unei persoane. Util pentru a plănui un tort pentru cineva şi a da o machetă la cofetărie.

În rest avem Netflix, Facebook, aplicaţiile Google şi nu avem bloatware.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×