Un ceas trebuie să rămână în esenţă ceas, indiferent că e sau nu inteligent!

4.374 ori
<b>Un ceas trebuie să rămână în esenţă ceas, indiferent că e sau nu inteligent!</b>Cei din partea de Vest a ţării care au prins "sârbii" prin anii 80, sau mai exact comerţul la negru ce se desfăşura în jurul autocarelor cu sârbi ce veneau la noi după oale, bibelouri şi alte nimicuri, au avut ocazia să cumpere de la ei în afară da..

Cei din partea de Vest a ţării care au prins "sârbii" prin anii '80, sau mai exact comerţul la negru ce se desfăşura în jurul autocarelor cu sârbi ce veneau la noi după oale, bibelouri şi alte nimicuri, au avut ocazia să cumpere de la ei în afară da budincă de căpşuni, frișcă și ţigări Super Filter şi ceasuri inteligente produse de Casio, Seiko, Sanyo şi alţi mari producători ai vremii.

Am avut și eu câteva (se defectau destul de repede), printre care un Casio A168WA, dar şi un Databank CA53W pe care l-am cumpărat din banii strânşi din bișnița comerţul cu gumă Turbo, Vegeta şi ţigări Vikend. A costat 700 lei şi era o avere pentru mine la cei 17 ani! Pe atunci, aceste ceasuri cu ecrane digitale din Quartz erau considerate cu atât mai inteligente, cu cât aveau mai multe butoane, iar deliciul principal era faptul că puteai seta alarma cu diferite melodii (7 la număr dacă nu mă înşel). Ne mai făleam şi cu faptul că erau "stainless steel" și "subacvatice", când încă nu exista ISO pentru vreun standard IPxx.

Ceasurile Quartz cu calculator erau privite în ‘86 - ‘87 ca un iPhone de prima generaţie în 2007, erau gadgeturile high-tech ale vremii şi făceau senzaţie oriunde te afişai cu ele la mână, chiar dacă pentru un simplu ”1 + 1 = 2” trebuia să foloseşti un chibrit, sau să-ţi laşi unghie la degetul mic.

Dar unde doresc să bat cu acest scurt intro, pentru cele ce urmează să vă spun! Am avut ocazia să testez mai multe ceasuri smart în ultimii 2 - 3 ani şi trebuie să mă declar dezamăgit de insistența producătorilor şi dezvoltatorilor de soft de a integra din ce în ce mai multe funcţii în aceste purtabile. În opinia mea ele trebuie să rămâne simple, să afişeze şi să transmită doar informaţii utile, plus să le afişeze mereu, fără să se stingă ecranul, pe timp îndelungat (săptămâni sau luni).

Pur şi simplu funcţiile şi aplicaţiile integrate în aceste mici dispozitive sunt redundante şi extrem de greu de manevrat pe minusculul display, în contextul în care majoritatea dintre noi au mereu la îndemână telefonul. Te chinui de 2 - 3 ori mai mult să răspunzi să zicem la un mesaj, sau să porneşti playerul de muzică, care oricum va rula de pe telefonul de alături.

Okay, se va folosi AI şi comandă vocală aţi zice. Foarte bine, dar asta tot cu telefonul, tableta, Google Home şi alte gadgeturi va avea legătură, tocmai de aceea consider că ceasul trebuie folosit altfel decât pentru a rula aplicaţii de sine stătătoare de pe acesta. Consider că ceasul ca dispozitiv trebuie să îndeplinească doar funcţiile de bază pentru care a fost inventat şi în plus să primească şi să transmită informaţii precum notificări, alarme, vremea, comenzi vocale, activităţi cum ar fi monitorizare fitness sau somn, către şi dinspre telefonul sau tableta din dotare. Sistemele de operare pentru ceasurile inteligente sunt pur și simplu prea complexe și îmbâcsite.

La fel, e absolut inutil să înghesuim Tetris, Skype sau Twitter (într-un cuvânt aplicaţii) pe un ceas, mai ales că acestea vor consuma energia extrem de repede, care energie oricum e devorată de ecranele fancy AMOLED colorate sau cu funcţii 3D Touch.

Dacă tot am ajuns la ecrane, consider că direcţia marilor producători e din nou greşită şi asta o dovedeşte faptul că mai toţi cei care şi-au cumpărat un smartwatch, fie el Apple sau Android Wear, îl folosesc rar spre deloc, ele fiind aruncate prin sertare şi prăfuite de negura uitării. Chiar şi cei care le folosesc, îl utilizează doar când ies în oraş să pară mai cool. Evident bateria e principalul vinovat şi la vinovăţia lui contribuie cele două elemente despre care v-am scris mai sus: aplicaţiile şi ecranul.

Soluţia constă în displayuri monocrome din Quartz sau E Ink, sau de ce nu mecanice, ce pot afişa informaţia într-un mod plăcut şi economic în acelaşi timp, ceea ce rezultă o durată de activitate fără reîncărcare de la 7 zile la o lună şi chiar mai mult, în contextul în care ecranul e always on! Informaţiile de bază se pot afişa şi pe aceste ecrane şi pot fi de asemenea personalizate, iar funcţiile de monitorizare pot fi şi ele integrate, inclusiv cele care măsoară paşii şi pulsul. În plus putem primi notificări sau transmite comenzi vocale către Google Assistant sau Siri, care la rândul lor vor deveni și ele din ce în ce mai inteligente.

Există astfel de ceasuri pe piaţă şi le consider infinit mai utile decât un Apple Watch, Galaxy Gear sau LG Watch Urbane spre exemplu, ne mai vorbind de faptul că sunt şi mai ieftine!

Cum spuneam și în titlu, un ceas trebuie să rămână în esenţă un ceas, chiar dacă este unul inteligent şi să te servească informându-te cu privire la oră şi dată, iar restul funcţiilor să existe doar dacă sunt (deosebit de) utile şi să nu afecteze sarcina sa de bază, altfel îşi pierde rostul şi implicit dorinţa ta (a noastră) de a îl poseda!

Bonus de final, ceas cu melodii din anii '80:

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×