10 inovaţii tech pe care le aşteptăm de acum 5-6 ani sau mai mult (Editorial)

2.404 ori
<b>10 inovaţii tech pe care le aşteptăm de acum 5-6 ani sau mai mult (Editorial)</b>În editorialul de astăzi vă prezentăm o listă a 10 inovații tech pe care le așteptăm de acum mai bine de 5-6 ani, produse cu adevărat futuriste. Lista cuprinde produse precum smartphone-uri flexibile și transparente, mașini cu adevărat autonome și

Parcă din anul 2010 tehnologia s-a lovit de un prag ce pare imposibil de depăşit. Evoluăm cu paşi mărunţi în segmente ca auto, IT sau medicină şi nici un breakthrough fantastic nu a fost făcut. Mereu ni se spune că suntem foarte aproape de AI-ul desăvârşit, de o realitate virtuală convingătoare, de leacul pentru cancer sau de maşina care se conduce perfect singură. Azi am compilat pentru voi o listă cu 10 inovaţii tech pe care le aşteptăm de acum 5-6 ani.

1. Telefoane şi tablete flexibile

Nokia Morph

Nokia explora conceptul de telefon flexibil Morph din anul 2008, dar după 8 ani tot nu avem un device de genul în mainstream. LG G Flex şi G Flex 2 au fost tentative timide în această direcţie, iar brevetele abundă, dar cumva marile companii nu prea le pun în aplicare. Lenovo a avut ceva de genul prezentat cu câteva luni în urmă, o tabletă care devenea brăţară şi apoi telefon, dar acela e tot un concept.

Iar zvonurile afirmă că de abia prin 2018 prind tabletele curaj şi au şi ele muchii curbate... La cât de explozive sunt bateriile acum, numai unităţi care se îndoaie nu ne trebuie!

2. Terminale transparente

Telefon transparent

Dacă vă uitaţi filmele din anii '90, ele sunt doldoră de panouri şi terminale transparente. Transparenţa e hit şi în ultimii ani, cu tot soiul de concepte de ferestre smart, oglinzi de baie smart şi altele de gen. În realitate nu avem vreun produs best seller care să fie transparent. Au existat vreo 3 telefoane transparente, căzute în anonimitate, zero tablete de acest tip şi câteva încercări DIY de oglinzi sau ferestre smart.

Sunt sigur că undeva în Japonia sau Coreea de Sud e o clădire de birouri cu ferestre smart, dar cam atât...

3. AI, AI şi iar AI

AI

Mereu suntem aproape de AI, dar niciodată ACEL AI care ne-a fost băgat pe gât de filme, cărţi şi de concepţia generală. Vrem să fim păcăliţi de un robot că e om, vrem să vedem un AI că se comportă uman, un robot că poate avea grijă de un om în vârstă sau nou născut, sau măcar un robot care poate bate un pământean la toate jocurile posibile, de la şah şi Go la Starcraft. Tot ce avem sunt tentative şi paşi mici, fie că vorbim de Google, Apple sau Amazon. Toate sunt mai degrabă entități care reacționează în replica la tot ce facem noi și nu pornesc ele interacțiunea.

4. Maşini care se conduc singure/maşini electrice

Masina autonoma

Recunosc că în 2010 puţină lume vorbea de aşa ceva şi cred că se pufnea în râs pe atunci la ideea de automobil care se conduce singur. La fel cum peste 10 ani aşa ceva va fi comun. DAR şi e un mare DAR, dacă mai continuă accidentele şi problemele, piedicile guvernamentale şi altele de gen, tehnologia va rămâne una de nişă. Ca să nu mai vorbim de faptul că unii pur şi simplu adoră să îşi conducă maşina singuri.

Şi apar multiple probleme aici. Cum rămâne cu legislaţia? Mai trebuie să ai carnet? Dacă maşina ta a omorât pe cineva, e vina ta, dacă ea se conducea singură? Iar vehiculele electrice fac pasi timizi la capitolul autonomie, iar câtă vreme bateriile tot explodează (cea de pe Note 7 nu e chiar enorm de diferită de cea de pe un Tesla) nu suntem în siguranţă.

5. Zboruri pe alte planete sau chiar pe Lună

Marte

E ridicol! Au trecut 47 de ani de când omul ar fi călcat pe Lună prima oară şi acum nu suntem capabili să revenim pe satelitul nostru. E drept că Elon Musk aspiră la Marte, dar mi se pare foarte bizar că nu prea îi păsa să ajungă pe Lună. Teoriile sale sună plauzibil, dar dacă o singură companie a sa dă faliment, atunci dispare şi încrederea şi se duc şi banii.

Sumele sunt imense, iar tehnologia necesară se tot află în dezvoltare. E drept că ruşii şi americanii au cam abandonat cursa spaţială şi mai degrabă chinezii par interesaţi, deşi în secretomania lor probabil deja sunt pe Martie, că doar o ţară roşie merge la fix cu o planetă roşie.

6. Nanoboţi care îţi analizează corpul, elimină toxinele, realizează operaţii complexe

Nanoboti

Cred că filmele cu "naniţi", "nanoboţi" şi altele de gen sunt la fel de vechi că peliculele Star Trek. Am tot văzut în diferite filme cum roboţi microscopici sunt înghiţiţi de anumite personaje şi fie le îmbunătăţesc performanța fizică, fie îl analizează, elimină toxinele, realizează operaţii complexe şi altele de gen. În viaţa reală nici urmă de aşa ceva. Roboţii microscopici ar putea fi utili în multiple domenii, nu doar medical, ci şi în numeroase industrii.

7. Deplasarea în aer încă ne pune probleme

Avion

Şi dacă tot visăm să ajungem pe Lună sau Marte, cum rămâne cu zborurile pe Terra? Avioanele de linie nu au mai evoluat masiv de zeci de ani, rămân cu aceleaşi slăbiciuni, metehne şi vulnerabilităţi. Elicopterele pică săptămânal, avioanele de linie au câte un "sughiţ" major de câteva ori pe lună şi la 13 ani de la retragerea avioanelor Concorde tot nu avem o variantă la fel de rapidă sau vreo alternativă supersonică să zicem.

8. Teleportarea sau călătoria în timp

Teleportare

Aici intrăm în SF şi deşi în laborator au fost "teleportate" particule la câţiva centimetri distanţă, asta e maximul atins acum. Călătoria în timp rămâne imposibilă şi am avut un editorial aici pe tema asta. Ambele subiecte de acest tip sunt mereu bănuite că ar fi fost deja rezolvate şi acontate de americani, ruşi, chinezi sau japonezi. Rămânem doar cu serialele SF deocamdată...

9. Terminale cu baterie ce ţine o săptămână

Baterie

Aici chiar e ridicol... Telefoanele devin tot mai smart ca dotări, dar tot mai "dumb" ca baterie. Există şi excepţii, dar nu prea am văzut handseturi care să treacă pragul de 2 zile de utilizare medie. Majoritatea flagshipurilor actuale gravitează pe la o zi sau o zi şi jumătate. Apare şi uzura de-a lungul lunilor şi anilor, apar şi problemele cu exploziile, bateriile care se umflă şi încărcarea rapidă e prezentă pe prea puţine terminale.

Şi ce să mai spunem despre tablete? Ştiţi voi vreo tabletă care să ofere o zi de utilizare? Dar 2? Dar 3? Nici gând. Laptopurile au rămas la performanţele de acum 6 ani, sau mai rău ca baterie. Evoluăm şi noi?

10. Device-uri implantabile, cyborgi

Cyborg

Protezele pentru mâini şi picioare au evoluat, dar precizia şi reproducerea unui organ uman 1 la 1 nu e aici încă. Nu avem device-uri implantabile în afară de vreun pacemaker sau pompiţa cu insulină, plus inimi artificiale, lucruri care existau şi acum 20 de ani. Majoritatea protezelor-membre pentru cei răniţi în războaie sau accidente de tot soiul sunt în continuare mai degrabă mecanice, decât electronice. Imprimantele 3D ar fi o solutie si imi place directia in care merg.

Au apărut şi ceva costume pentru soldaţi şi muncitori care le permit să ridice încărcături uriaşe, dar sunt departe de exo-scheletele pe care le vedem în filme.

A se remarca că toate aceste doleanţe şi aspiraţii ne-ar face viaţa mai bună şi ar duce la evoluţia noastră ca rasa umană. Poate doar AI-ul să ne pună ceva beţe în roate şi să ne inhameze ca în Matrix, dar poate de aceea îl şi programăm aşa lent şi cu migală... pentru a evita asta. Consider că medicina ar trebui să primească grosul aportului tehnologiei moderne, să dispară şamanismul şi monopolul farma.

Apoi ne vom ocupa de baterii şi maşini care se conduc singure.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Susțin Mobilissimo cumpărând prin linkuri de afiliere:

*Cumpărând, accesând magazinele prin aceste link-uri/ sigle, ajuți la finanțarea site-ului Mobilissimo prin procentul pe care noi îl primim în urma vânzării, de la retaileri. Pe tine nu te costă nimic, dar pe noi ne ajută să rămânem independenți și să devenim și mai buni în ceea ce facem. MULȚUMIM! :)

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×