Adio Net Neutrality! Momentul când SUA şi-a dat cu ciocanul peste degetele de pe tastatură

3.679 ori
<b>Adio Net Neutrality! Momentul când SUA şi-a dat cu ciocanul peste degetele de pe tastatură</b>Exact când mă uitam la finalul de sezon Mr. Robot au început să apară ştirile proaste: SUA tocmai votase să taie Net Neutrality. FCC-ul, cel care aprobă terminalele electronice ce se vând în SUA, dar şi serviciile de Internet şi telefonie a decis în urma

Exact când mă uitam la finalul de sezon Mr. Robot au început să apară ştirile proaste: SUA tocmai votase să taie Net Neutrality. FCC-ul, cel care aprobă terminalele electronice ce se vând în SUA, dar şi serviciile de Internet şi telefonie a decis în urma unui vot să caseze reglementările care se aplicau operatorilor Internet. Ce înseamnă asta şi de ce e foarte grav aflaţi mai jos.

E vorba despre reglementări la nivel de business al unor companii precum Verizon, AT&T, Comcast şi alţi giganţi, menite să protejeze interesul consumatorului. Practic e garanţia broadband-ului fără discriminare. Până acum setul de reguli le interzice providerilor de conexiuni broadband să blocheze site-uri sau să pună tarife extra pentru anumite conţinuturi.

Guvernul federal îşi ia mâna de pe livrarea de Internet de mare viteză, care până acum era considerat o utilitate, ca şi serviciile de telefonie, gaz, apă, curent. În 2015 sosea o reglementare strictă (pe vremea lui Obama), care proteja americanii care doreau un Internet mai liber şi mai rapid. Trump a închis practic robinetul şi le va permite giganţilor să îşi umple buzunarele prin tarife preferenţiale şi chiar va încuraja cenzura la nivelul anumitor site-uri.

Ajit Pai

Ajit Pai, directorul comisiei insistă că de fapt anularea reglementărilor va ajuta consumatorul, pentru că providerii de broadband ca AT&T şi Comcast vor putea oferi o varietate mai mare de servicii. Astfel s-ar promova concurenţa şi operatorii ar avea o motivaţie mai mare să aducă la zi infrastructura în zonele neglijate până acum. Aceasta este cea mai controversată decizie a lui Pai de când se află la şefia FCC, dar nu e singura.

În cele 11 luni ale sale de mandat a ridicat limitele de posesie la nivel media, a scăzut limitările puse tarifarii clienţilor business şi a redus ofertele pentru broadband destinate celor cu venituri mici. Criticii săi afirmă că aceste măsuri, plus cea nouă înseamnă că pe viitor consumatorul va avea o anumită dificultate în a găsi conţinuturi online şi că startup-urile vor plăti pentru a ajunge la clienţi.

Sute de proteste au avut loc în SUA în ultima vreme, prea puţin mediatizate. Se pregătesc şi procese pe această temă. Votul a fost de 3 la 2 în comisie, iar cei cu putere de vot au fost foarte nervoşi când a venit decizia azi. Evident industria telecom susţine noile măsuri, afirmând că reglementările au frânat dezvoltarea reţelelor. Dacă în 2015 Net Neutrality păstra Internetul deschis şi corect, acum revenim la capitalism feroce.

Adio regulă care impunea tratamentul EGAL al site-urilor şi conţinuturilor. Practic Comcast poate scădea viteza oferită pe Netflix sau încărca mai greu Huffington Post, doar pentru că poate. De asemenea un colos media îşi poate creşte viteza pentru propriile servicii şi conţinuturi, în detrimentul unor trusturi de presă rivale. Imaginaţi-vă o lume în care Comcast taie ţeava Netflix şi îi cere bani extra pentru viteză sau împinge în față propriul serviciu de video streaming. Sau o lume in care se practică cenzura asupra unui site, pentru că are alte păreri decât providerul de net. 

Adio Net Neutrality! Momentul când SUA şi-a dat cu ciocanul peste degetele de pe tastatură

Clientul nu mai poate alege câştigătorii şi pierzătorii pieţei Internet, ci operatorii. În urma deciziei FCC, supravegherea Internetului trece în ograda FTC, Federal Trade Comission, care are o reputaţie nefastă de a fi permis mari dubioșenii în alte industrii precum cea farmaceutică sau alimentară. Odată cu noua măsură viitoarele companii care vin cu o idee nouă şi vor să creeze noul Netflix sau noul Vimeo vor avea zero şanse pe piaţă, pentru ca giganţii îi vor taxa la sânge.

Singura şansă rămâne apelul la tribunal sau Congresul... E o zi neagră pentru Internet asta e sigur şi un exemplu negativ pentru alte ţări, inclusiv a noastră.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×