Ce sunt şi de unde vin soluţiile cloud; O idee din anii 60 face stocarea fizică redundantă azi (Editorial)

1.373 ori
<b>Ce sunt şi de unde vin soluţiile cloud; O idee din anii 60 face stocarea fizică redundantă azi (Editorial)</b>Ideea de cloud computing poate părea un concept recent apărut pe piaţă şi promovat cu ajutorul soluţiilor Dropbox sau OneDrive spre exemplu, dar de fapt totul a &icirc;nceput &icirc;n anii 60. Acum că streaming-ul şi cloud-ul fac stocarea fizică...

Ideea de cloud computing poate părea un concept recent apărut pe piaţă şi promovat cu ajutorul soluţiilor Dropbox sau OneDrive spre exemplu, dar de fapt totul a început în anii 60. Acum că streaming-ul şi cloud-ul fac stocarea fizică redundanta e momentul să aflăm cum a început totul.

Un bărbat pe numele de Joseph Carl Robnett Licklider a prevăzut cu multe zeci de ani în urma unde se va ajunge într-o bună zi şi anume la o reţea globală de computere, în care utilizatorii vor putea accesa programe şi date de oriunde s-ar afla. Acelaşi om de ştiinţă a finanţat proiectul ARPANET spre finalul anilor 60, oferind universităţilor posibilitatea de a accesa fişiere de la distanţă.

Între timp John McCarthy un specialist în computere care a conceptul termenul "inteligență artificială" visa la o reţea globală oferită ca utilitate publică. Totuşi în 1989 apărea prima pagină pe World Wide Web, mulţumită lui Tim Berners-Lee. În 1993 apărea şi browserul web Mosaic, permiţând accesul la web în formă în care îl cunoaştem azi, iar la un an după veneau şi motoarele de căutare şi primele bloguri chiar.

De abia în 1997 un profesor de inginerie a sistemelor informaţionale a inventat termenul de "cloud computing" şi a început galopul către tehnologia de azi. Originile utilizării cuvântului "cloud" în legătură cu computerele nu sunt foarte clare. Aparent termenul e derivat din faptul că primele desene, schiţe şi diagrame ale reţelelor foloseau un soi de "nori" în cadrul acelor reţele.

În anii 90 era frecventa denumirea de "cloud" pentru întreg Internetul. Stocarea în cloud este un tip de stocare prin care datele digitale sunt ţinute pe multiple servere şi în locuri aflate la distanţe mari unele de altele, dar şi de utilizator. Mediul fizic e deţinut de o companie de hosting, iar datele sunt la îndemâna utilizatorului, care poate plăti pentru serviciu şi securizarea conţinuturilor.

Evident exista şi soluţii gratuite, dar stocarea în plus de obicei costa. In OneDrive de exemplu avem 1 TB stocare la pachet cu abonamentul Office 365 pe un an. Serviciile de stocare în cloud pot fi accesate printr-un serviciu web via API sau o aplicaţie care foloseşte acel API. Facem încă un mic salt în timp în 1983, atunci când firma CompuServe oferea clienţilor săi 128k de spaţiu de stocare folosit pentru a urca ce doreau acolo.

În 1994 AT&T lansa PersonaLink Services, o platformă online pentru comunicare şi antreprenoriat. Stocarea era în mare web-based în cadrul acestui serviciu şi era menită pentru mediul enterprise. Cei care au spart cu adevărat gheaţa au fost cei de la Amazon în 2006, lansând serviciul de stocare în cloud AWS S3, ei fiind în spatele stocării oferite de Samsung, Dropbox, Synaptop sau Pinterest. Cu un an înainte Box lansase un serviciu de partajare de fişiere online şi cloud management pentru afaceri.

Un pas important în evoluţia acestui mediu de stocare a fost în 2009, când Web 2.0 a început să îşi intre în drepturi. Google şi alte companii începeau să ofere aplicaţii enterprise bazate pe browser atunci. Creşterea lăţimii de bandă a fost vitală în această evoluţie şi astfel avem azi Google Drive la îndemână. Foarte mulţi ani temerile legate de securitate au ţinut departe chiar şi companii mari de aceste servicii.

De abia în 2010 devenea adoptarea serviciilor cloud ceva normal. O lovitură de imagine a venit în 2013, când CIA a încheiat un contract de 600 de milioane de dolari cu Amazon Web Services pentru a construi un mediu cloud privat, crescând încrederea în astfel de soluţii. În ziua de azi avem acces în siguranţă la fişiere stocate în mod generos pe Google Drive, OneDrive sau iCloud, asociate sistemelor de operare Android, Windows/Windows Phone şi iOS în prima fază si apoi disponibile si pe platformele rivale.

Operatorii de telefonie mobilă oferă la rândul lor Vodafone Cloud, Orange Cloud, iar Telekom pune la bătaie o ofertă OneDrive de la Microsoft. RCS & RDS oferă în România Digi Storage, iar în rândul faimoaselor opţiuni third party vin în minte Dropbox, Mega, Box sau Mail.ru. Pentru utilizatorii mai paranoici se poate seta un cloud de acasă, folosind o soluţie NAS.

Şi totul nu se opreşte aici, deoarece a apărut pe Kickstarter şi telefonul cu stocare aproape nelimitată, Nextbit Robin, care a obţinut peste 1.3 milioane de dolari finanţare.

Pozele noastre cu pisici şi melodiile preferate se afla în data centere gigantice, ultra securizate şi cu backup pregătit. Mulţumită conexiunilor rapide putem face streaming la clipuri din vacanţă din cloud sau descărca foarte rapid un backup al unui telefon mai vechi.

Editarea în mod cooperativ a devenit ceva comun în Office 365 via OneDrive şi în Google Docs prin Google Drive. În 2013 se cheltuiau pe serviciile cloud aproximativ 47 de miliarde de dolari la nivel global, iar în 2017 se va ajunge la 108 miliarde de dolari conform estimărilor. Vă reamintesc că Satya Nadella, actualul CEO Microsoft îşi bazează întreaga strategie pe cloud şi e un expert fix în această zonă, fiind instrumental în succesul lui OneDrive, care în prima fază se numea SkyDrive, avea o interfaţă îmbâcsită şi stocare limitată.

El a fost rebranduit, a primit un nou UI şi e acum infinit mai atractiv. În ziua de azi nu mai contează atât de mult spaţiul de stocare pe telefon sau PC şi slot-urile microSD devin irelevante, ele lipsind de pe multe telefoane flagship. Totul se afla în cloud, de la backup-uri şi melodii, la fotografii şi contacte. Evident, ca minusuri avem costurile conexiunii de date atunci când accesăm cloud-ul via date, dar şi hack-urile şi problemele de intimitate.

Acele scăpări ale fotografiilor personale ale celebrităţilor de la Hollywood au dovedit că iCloud a avut o breşă destul de mare, ca să nu mai vorbim de hoţii ce furau un telefon şi li se vedeau apoi pozele pe Dropbox. Viitorul se afla cu siguranţă în cloud, dar deocamdată vom rămâne cu picioarele pe pământ, cu parolele vitale scrise cu pixul pe foaie şi cu pozele de la nuntă în drive D>Personale>Poze Nuntă.

Bibliografie:

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×