Top 10 telefoane ale anului 2015 (Alex Stănescu): sticlă, piele, anduranţă şi muzică

2.626 ori
<b>Top 10 telefoane ale anului 2015 (Alex Stănescu): sticlă, piele, anduranţă şi muzică</b>2015 a fost un an tulbure pentru mai toţi marii producători de telefoane. Samsung a inovat, dar nu a fost de ajuns pentru a &icirc;şi creşte veniturile, Apple a inovat destul, dar nu fantastic de mult, iar Sony s-a mulţumit cu upgrade-uri mici şi...

2015 a fost un an tulbure pentru mai toţi marii producători de telefoane. Samsung a inovat, dar nu a fost de ajuns pentru a îşi creşte veniturile, Apple a inovat destul, dar nu fantastic de mult, iar Sony s-a mulţumit cu upgrade-uri mici şi dese. HTC îşi continuă picajul, în vreme ce LG a avut câteva tresăriri de inspiraţie şi ne-a arătat ce înseamnă captura low light de calitate. Într-o mare de telefoane cu scanner de amprente în spate, carcasă metalică, ecran cu muchii cât mai subţiri, oare cine să fie câştigătorul? Aflaţi mai jos!

10. Sony Xperia C5 Ultra

Sony Xperia C5 Ultra

Atunci când ne vom gândi la anul 2015 peste ani, mulţi îşi vor aminti de telefonul Xperia Z5 Premium de la Sony, cu rezoluţie 4K, o premieră în zona smartphone. Eu totuşi sunt ca de obicei fanul designurilor arătoase. Ca atare, după ani buni de design Omnibalance, Xperia C5 Ultra schimbă în sfârşit reţeta cu ceva diferit. Acest smartphone vine cu difuzoare frontale capabile, un corp destul de subţire şi un ecran de tip edge to edge, cu 75.9% din zona frontală dedicată acestui display. Sony nu se dezbară de acele capace laterale şi mizează pe obsesia pentru selfie-uri a tinerilor, incluzând o cameră frontală de 13 MP cu blitz foarte luminos. Cei care caută un Xperia Z5 Ultra nu mai trebuie să aştepte până la CES 2016, pentru că aceasta este o alternativă excelentă.

9. Marshall London

Marshall London

Ştiu că e o surpriză includerea acestui telefon de 500 de dolari pe listă, dar el îşi merită poziţia în topul meu. Şi asta pentru simplul fapt că are o acustică perfectă şi vine de la producătorul de amplificatoare Marshall. Acesta este un telefon rock, pentru rockeri, împodobit cu piele şi metal şi având două jackuri audio. Microfoanele sale sunt perfecte pentru a înregistra muzică, aşa că artiştii amatori şi DJ-ii vor adora handsetul. Ce e drept dotările sunt modeste, dar nişa sa e acoperită cu brio. Telefonul suportă şi input audio direct de la chitară şi vine cu numeroase aplicaţii pentru muzicienii care vor să îşi compună primul album. Fiind pasionat de chitară, pot spune că acest device este perfect pentru înregistrarea muzicală. Designul include şi o rotiţă specială pentru volum şi lookul agresiv şi dur al acestui model e demn de revista Rolling Stone.

8. Allview P8 Energy

Allview P8 Energy

Ce caută acest telefon în top? Ei bine, după cum ştiţi eu sunt gamer şi pentru un gamer contează foarte mult bateria. Allview P8 Energy oferă aproape o zi de playback video şi atinge 16 ore în PCMark, deci eu zic că puteţi să vă jucaţi pe el lejer 12 ore fără probleme. Bonus, handsetul vă poate încărca iPhone-ul spre exemplu, având şi rol de power bank. Adăugăm aici un ecran luminos şi o cameră deloc rea şi eu zic că stăm bine, mai ales că terminalul nu e gros deloc. Puţine telefoane se pot lăuda cu aceste atribute, iar cu asemenea baterie nici unul dintre cele testate în ultimii ani. Designul solid şi oarecum masiv oferă siguranţă la sesiunile lungi de gameplay, deci pasionaţii de jocuri vor fi mulţumiţi, cum sunt şi eu.

7. LG G4

LG G4

LG a pus piciorul în prag după câteva aspecte dezamăgitoare ale lui LG G3, pe care le-a corectat rapid. Ecranul slab luminat şi bateria dezamăgitoare erau înlocuite cu un display de calitate şi cu cele mai realiste culori de pe piaţă, iar bateria era la înălţime. Totuşi vedeta reală era spatele din piele de viţel al acestui model, care scotea în evidenţă handsetul în faţa oricărui flagship din acest an. Un alt punct forte este camera principală, care pe timp de noapte nu are rival nici măcar acum în decembrie 2015. Pur şi simplu setările de shutter speed fac din noapte zi fără probleme şi filmarea nocturnă e excelent luminată. Nu există iPhone, Galaxy S, Galaxy Note şi nici vreun Lumia care să se poată duela cu acest model la capitolul captura low light. Deschiderea generoasă face minuni, iar comfortul ținerii acestui model în mână e unic, datorită stratului de piele din spate. Performanţa e totuşi sub rivali, iar Snapdragon 808 nu e chiar un motor V12...

6. iPhone 6S

iPhone 6S

Din întregul an 2015 dacă ar fi să alegem cel mai bun telefon sub 5 inch, acesta cu siguranţă ar fi iPhone 6s. Evident există voci care l-ar susţine pe Xperia Z5 Compact, dar performanţa şi bateria sunt de partea modelului iPhone. Cu un design compact şi comod, o stabilizare digitală fantastică la filmare şi un 3D Touch care e adevărat viitorul, acest model merită să rămână în istorie drept parte a topului pe anul 2015. Performanţa e fără cusur, ecranul e foarte luminos, iar selfie-urile sunt fantastice. Smartphone-ul avea o baterie foarte generoasă, acustică de calitate, iar iOS 9 era în sfârşit o platformă matură, cu câteva funcţii secrete pe care le-am descoperit cu plăcere în timp ce realizam recenzia terminalului. Aplicaţia Notes a evoluat foarte mult şi permite acum şi realizarea de desene, iar tastatura şi selecţiile de text au evoluat mult odată cu 3D Touch. Saltul de la iPhone 6 nu e totuşi atât de mare încât să propulseze acest device între primele 5.

5. Samsung Galaxy S6

Samsung Galaxy S6

Sunt sigur că există şi oameni care nu apreciază muchiile curbate din sticlă ale lui Galaxy S6 Edge, dar vor neapărat un telefon "de acelaşi gen". Pentru ei există Samsung Galaxy S6, care poate ţine piept cu brio lui iPhone 6s şi chiar îl depăşeşte la capitolul cameră. Evoluţia faţă de Galaxy S5 e uriaşă şi deşi pierdem rezistența la apă, câştigăm un corp din materiale premium, metal şi sticlă. Procesorul Exynos 7420 de la bord a fost un etalon de-a lungul acestui an, ecranul e foarte luminos, iar selfie-urile sunt clar peste ce oferă LG G4. Telefonul stă perfect în mâna utilizatorului, iar camera înregistrează un salt clar faţă de predecesor, deşi nu filmează chiar perfect ca iPhone 6S Plus.

4. Samsung Galaxy Note 5

Samsung Galaxy Note 5

Samsung Galaxy Note 5 este singurul phablet cu stylus pe care l-am inclus în top, pentru că deşi nu sunt genul care utilizează accesorii de genul, m-aş imagina folosind un stylus în scopuri de productivitate. Note 5 reuşeşte să fie elegant ca un pian, aşa cum îl comparam şi în recenzie şi aduce curbura muchiilor în spate de această dată şi nu în faţă ca la Edge. Ecranul său e luminos, iar captura low light a evoluat de la Note 4, care deja făcea o impresie bună la acest capitol. Interfaţa e mult mai fluidă şi matură acum, iar dacă ne uităm la paleta Air View de pe Note 4 acum ni se pare din paleolitic, pe lângă noua abordare. Din păcate funcţiile lui S Note nu au evoluat semnificativ, iar capătul clickabil al stylusului a adus mai multe neplăceri decât utilitate.

3. iPhone 6S Plus

iPhone 6S Plus

Am spus clar în recenzia lui iPhone 6S Plus că acest model este un handycam killer. Serios acum, aş filma cu el recenziile Mobilissimo.ro şi nunţi şi botezuri, dacă aş putea. Camera sa filmează perfect şi mă şi gândesc cât de bine utilizat ar fi la concertul Queen din Bucureşti de la anul de exemplu. Dacă filmarea e o problemă pentru LG G4 şi telefoanele Huawei spre exemplu, Apple niciodată nu a ignorat acest aspect. Evident, adăugăm şi performanţă excelentă a acestui model, fotografierea de calitate, stabilizarea perfectă şi bateria pantagruelică. La capitolul design lucrurile rămân în zona premium, dar sunt clar sub ce a avut Samsung de oferit în acest an. Şi nici nu are rost să vă mai spun că acesta este un super gaming device.

2. Samsung Galaxy S6 Edge

Samsung Galaxy S6 Edge

Samsung se aştepta să aibă o cerere mai mare pentru Galaxy S6 decât pentru Galaxy S6 Edge, acesta din urmă fiind considerat oarecum un handset experimental. Surpriză! Cererea pentru S6 Edge a fost cam de 2 ori mai mare decât cea pentru Galaxy S6, dovedind faptul că publicul a apreciat experimentul sud coreean, inclusiv eu. Telefonul a uimit când a apărut în primăvara acestui an. Mai fuseseră terminale care încercau ideea unui ecran cu muchii curbate, dar nici unul atât de eficient. De parcă asta nu era de ajuns, procesorul era stelar, ecranul este obscen de luminos, apropiindu-se de un nebunesc 1000 de LUX chiar şi camera e fără cusur. Poate doar faptul că handsetul e alunecos să îi ştirbească din aura de campion.

1. Samsung Galaxy S6 Edge+

Samsung Galaxy S6 Edge+

Campionul anului 2015 este în viziunea mea Samsung Galaxy S6 Edge+. El a luat excelentul telefon Galaxy S6 Edge şi l-a făcut şi mai mare, adăugând în plus extra opţiuni ale camerei şi RAM. Ştiu că muchiile curbate din sticlă au mai degrabă rol estetic decât funcţii cu adevărat utile, dar uitaţi-vă ce telefoane am pus pe primul loc de-a lungul anilor şi veţi observa am o sensibilitate estetică. Frumuseţea unei îmbinări de sticlă cu metal merită apreciată şi la acest capitol Samsung e rege în acest an. Procesorul Exynos 7420 de la interior a făcut legea în 2015, camera e aproape de perfecţiune, selfie-urile arată bine şi nici bateria nu e rea. Ce poţi reproşa lui S6 Edge+? Poate doar că nu foloseşte destul muchiile curbate într-un mod cu adevărat util sau că el costa prea mult. Dar la final acesta rămâne Bugatti-ul smartphone-urilor din anul curent.

2015 e cu siguranţă anul celor de la Samsung, care aproape că au dominat podiumul topului 10 al telefoanelor, cel puţin în viziunea mea. Modelelor Edge nu li se poate reproşa aproape nimic, iar în acest an şi LG a fost la înălţime la capitolul cameră, în vreme ce Apple a mizat pe inovaţia lui 3D Touch şi câteva upgrade-uri în zonele necesare, că optică şi hardware intern. Un lucru interesant în topul meu este că 80-90% dintre aceste telefoane au baterii foarte, foarte bune, aspect care în trecut era sacrificat în favoarea altor dotări. Nu pot decât să mă întreb dacă la anul Galaxy S7 sau iPhone 7 (sau versiuni derivate) îşi vor adjudeca coroana.... Votați și voi telefonul anului!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×