Cele mai mari operaţiuni de spionaj industrial, care fac Huawei să pară un mieluşel

4.060 ori
<b>Cele mai mari operaţiuni de spionaj industrial, care fac Huawei să pară un mieluşel</b>Inspirat de povestea cu robotul furat de Huawei, am zis să facem o compilaţie de cazuri uriaşe de spionaj industrial din ultimele decenii. Nu pentru a minimaliza în vreun fel ce a făcut Huawei, ci pentru a ne da seama că practica acesta

Inspirat de povestea cu robotul furat de Huawei, am zis să facem o compilaţie de cazuri uriaşe de spionaj industrial din ultimele decenii. Nu pentru a minimaliza în vreun fel ce a făcut Huawei, ci pentru a ne da seama că practica acesta nu e de azi-de ieri, ci de când există ideea de business. În unele cazuri foşti angajaţi au plecat cu brevete şi schiţe, în alte cazuri s-a lăsat cu sabotaj, iar uneori s-a umblat chiar prin gunoaie după documente.

Iată cele mai impresionante cazuri:

Procter & Gamble

1. În 2001 Procter & Gamble a recunoscut că a spionat marele rival Unilever timp de 6 luni. Au cautat în gunoaiele Unilever documente importante, dar au şi avut cârtiţe infiltrate în companie. Când a fost prinsă, P&G a ajuns la o înţelegere cu rivalul şi nu a folosit nici una din tehnologiile furate.

Larry Ellison

2. În 2000 Larry Ellison, geniul de la Oracle a angajat o firmă privată de securitate pentru a căuta în gunoaiele Microsoft. Căutau detalii despre procesul antitrust cu care se confrunta Microsoft, dar și secrete ale firmei. Ellison încerca să arate că Microsoft avea aliaţi în lumea politică şi în diferite grupuri de interes. La acea vreme toată lumea a considerat practica acceptabilă şi legală.

3. În noiembrie 2005, 4 persoane, toţi foşti angajaţi Samsung au furat schiţe şi documente vitale legate de un nou design de telefon mobil. Ceea ce furaseră ei ar fi adus pierderi de peste 8 miliarde de dolari pentru Samsung la acea vreme. Serviciul de contraspionaj din Coreea de Sud a intrat pe fir şi a prins grupul încercând să vândă fişierele spre producătorii de telefoane din China.

Samsung

Unul dintre infractori a fost descoperit traficând 4 GB de fişiere, documente, schiţe, cod sursă şi diagrame pentru telefoane. Transferurile de date se făceau via DVD, email, conexiune wireless între laptopuri.

4. Cel mai ciudat caz de spionaj de pe listă este cel legat de HP. În 2006 HP şi-a spionat proprii directori, angajaţi şi reporteri New York Times chiar. Au pus camere şi microfoane, au infiltrat spioni şi detectivi şi le-au ascultat convorbirile, într-o paranoia generală. Practic HP s-a spionat singură şi a plătit 14.5 milioane de dolari pentru a acoperi daunele cerute de cei lezaţi.

Gilette

5. Ştiţi designul celebru al aparatelor de ras Gillette? A fost subiect de furt evident. Steven Louis Davis este inginerul de la Wright Industries care a creat conceptul. În 1997 l-a trimis prin fax şi email către rivalii Warner Lambert, Bic şi American Safety Razor. Davis a fost condamnat pentru fraudă şi a primit 27 de luni de închisoare. Motivul? Era nervos pe şeful său.

Jose Igancio

6.Jose Ignacio Lopez, şeful producţiei de la Opel, aflată sub tutela GM nu şi-a părăsit jobul oricum, ci cu servieta plină de secrete. A mers cu ele la Volkswagen şi a luat cu el 7 oficiali de top Opel. A urmat o bătălie legală de 4 ani începută în 1993 şi terminată în 1997. VW a plătit 100 de milioane de dolari a fost nevoită să cumpere componente GM în valoare de 1 miliard de dolari pe 7 ani.

Osborne 1

7. Ne întoarcem şi mai mult în timp, în 1981. Pe atunci Osborne 1, primul computer portabil era prezentat pe Coasta de Vest. Hitachi a reuşit să pună mâna pe câteva schiţe şi planuri IBM, cu desene tehnice. FBI a intrat imediat pe fir şi a început arestările. Au fost arestaţi şefi Hitachi şi japonezii au plătit 30 de milioane de dolari.

8. Aparent cel mai celebru caz de furt din Silicon Valley este cel al Cadence Design Systems, care a dat în judecată firma Avant!. I-ar fi furat codul sursă şi încălcat drepturile de autor. Ce e unic la acest caz? Că Avant! era o companie uriaşă, care se listase la bursă şi clădise tot pe bază de tehnologie furată. Cum s-a făcut furtul? 4 ingineri Cadence au plecat de la companie şi au format Avant în 1991. Au luat şi codul cu ei. De abia în 2001 Avant a trebuit să plătească 182 de milioane de dolari pagube. A urmat şi un proces civil, cu încă 265 de milioane de dolari daune.

Furt ceai

9. Dacă ne întoarcem şi cu 200 de ani în urmă, în anii 1800 englezii au reuşit să fure secretul ceaiului de la chinezi. Robert Fortune, botanist şi aventurieri scoţian a fost angajat de infama British East India Company, care apare în filmul cu Tom Hardy "Taboo" să fure secretele plantelor, seminţelor şi preparării de ceai. Ele au fost aduse din China în India, stăpânită de englezi. Acesta e considerat cel mai mare act de spionaj din istorie de mulţi analişti.

Google

10. Ne apropiem de ziua de azi, cu un atac din 2010, când hackeri din China au spart Google pentru a fura conturile de Gmail ale unor activişti pentru drepturile omului. Au fost vizate companii din finanţe, tech, media şi industria chimică şi au fost adunate informaţii high tech şi politice. Totul a fost cunoscut ca Operation Aurora şi a fost pe bază de zero day attack, cu o vulnerabilitate din Microsoft Internet Explorer. Angajaţii Google China ar fi lăsat portiţe speciale pentru hackeri.

Boeing

11. În mod inedit Franţa era un mare spion în anii 80 şi 90. IBM şi Texas Instruments au fost spionate de francezi, care au mai atacat şi marile firme aerospaţiale americane în 1993. Au avut loc chiar şi sabotaje de baze industriale, dar niciodată nu au ieşit la iveală dovezi clare. Teoretic Airbus a furat multe de la Boeing.

Sabotaj

12. Pe 19 decembrie 2013, 6 cetăţeni chinezi au fost prinşi în Iowa furând seminţe modificate genetic de Monstanto, în valoare de zeci de milioane de dolari. Mo Hailong, director al Beijing Dabeinong Technology Group a fost prins săpând pe un câmp din Iowa, unde se aflau seminţele secrete.

Sabotaj

13. Europa a furat şi ea de la China, astfel că în 1712 părintele Francois Xavier d'Entrecolles a adus în Europa secretele producţiei de porţelan chinezesc.

14.Silicon Valley a fost împânzit de spioni în anii 80, aflaţi în special în bănci din San Francisco. În mod inedit Rusia a deschis un consulat în San Francisco la doar un an după ce Intel a lansat microprocesorul. Americanii aveau contraspionaj la treabă, iar Războiul Rece era în floare. În 1983 ruşii au început să producă Agat, o copie de Apple II.

Apple

Computerele Agat erau modele 8 bit produse în URSS, folosind acelaşi microprocesor MOS ca şi Apple II şi Commodore 64. Au ajuns în multe şcoli din Rusia, fiind produse peste 20.000 de unităţi. Pentru a scăpa de acuzaţiile de copiere a lui Apple II, designul a fost gândit diferit. Variantele iniţiale aveau casete şi o tastatură, neputând fi imitat floppy-ul.

Display-ul era un televizor Secam de 30 cm, conectat cu un cablu de 1 metru lungime. Preţul oficial era de 3900 de ruble, care înseamnă în banii de atunci vreo 5400 de dolari.

iPhone 4s

15. Un iPhone 4S prototip a fost uitat în bar în 2010 şi vândut spre Gizmodo de un "băiat deştept".  A fost un întreg scandal, pe care l-am detaliat aici şi nu a fost atât spionaj, cât prostie şi lăcomie, dar merită menţionat.

 

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×