Cum a ajuns Jeff Bezos la o avere de 100 de miliarde de dolari; Iată povestea vieţii fondatorului Amazon

3.084 ori
<b>Cum a ajuns Jeff Bezos la o avere de 100 de miliarde de dolari; Iată povestea vieţii fondatorului Amazon</b>Editorialul de astăzi se axează pe Jeff Bezos, fondatorul Amazon ce a ajuns la o avere de 100 de miliarde de dolari. Dezbatem așadar cum a reușit Jeff să ajungă la o asemenea avere și cum a pus bazele celebrei platforme care în prezent

În ziua de azi puţini CEO au rămas la fel de controversaţi, inspiraţi sau carismatici precum Steve Jobs sau Bill Gates, dar avem câteva nume pe care le găsim inspirationale. Ne gândim la Elon Musk şi la Jeff Bezos evident, cu menţiunea că fondatorul Amazon a rămas mereu în afara luminii reflectoarelor, ceea ce i-a făcut pe mulţi să se întrebe oare care este istoricul acestui personaj. Am vrut să răspundem la această întrebare şi să aflăm ce îl mână pe Jeff la cei 53 de ani ai săi.

Jeff Bezos

53 de ani şi 100 de miliarde de dolari avere, conform publicaţiilor de specialitate, din luna noiembrie 2017. Pe numele său complet Jeffrey Preston Bezos, antreprenorul american se năştea pe 12 ianuarie 1964 şi a revoluţionat radical retailul. Motivul pentru care Jeff a ajuns subiect de ştiri în ultima vreme este saltul său la 100 de miliarde de dolari "net worth" şi asta datorită Black Friday-ului american, care a făcut să explodeze valoarea acţiunilor Amazon.

Bezos este acum cel mai bogat om din lume, după un 2016 când a tot făcut schimb cu Bill Gates la vârful ierarhiei. Motivul acestei evoluţii a fost că Amazon a reprezentat jumătate din toate vânzările de Black Friday în 2017. Pentru cei care se întreabă pe ce sparge Jeff banii, aflaţi că în 2013 a cumpărat publicaţia Washington Post contra sumei de 250 de milioane de dolari.

Jeff Bezos

Mai mult decât atât, sudistul din Albuquerque cheltuie 1 miliard de dolari pe an în acţiuni pentru a finanţa proiectul Blue Origin şi rachetele sale, rival pentru SpaceX. Dar gata cu ziua de azi, să ne întoarcem în timp. Startul vieţii a fost ceva mai dificil, mama lui Jeff fiind o adolescentă când a avut copilul în ianuarie 1964. Tânăra tocmai se căsătorise cu imigranul cubanez Mike Bezos, dar acela nu era tatăl biologic al lui Jeff, deşi l-a adoptat imediat.

Jeff Bezos

De abia la 10 ani a aflat viitorul guru tech că există un alt tată. La 4 ani mama lui Bezos l-a avertizat pe tatăl biologic să stea departe de fiul său. Tatăl biologic, Ted Jorgenson făcea parte dintr-o trupă de unicicliști şi era un acrobat excelent. Trebuie spus şi că faptul că Jeff a fost adoptat (de către tatăl său în acte) este un lucru pe care îl împarte cu Steve Jobs şi cu Larry Ellison (Oracle).

Primele semne de inteligenţă ieşită din comun apăreau la o vârstă fragedă, mai bine zis încă de la grădiniţă. Pe atunci copilul şi-a desfăcut pătuţul cu o şurubelniţă, pentru a îl transforma într-un "pat real". Copilul a avut o viaţă rustică între 4 şi 16 ani, petrecându-şi verile la ferma bunicilor din Texas, acolo unde repara mori de vânt şi avea grijă de turme de vaci. Bunicul său, Preston Gise a fost o figură inspirațională, îndrumându-l spre zona intelectuală.

Jeff Bezos

Tânărul Bezos se îndrăgostise atât de mult de serialul "Star Trek" cu Jean Luc Picard încât iniţial a vrut să numească Amazon "MakeItSo.com", o aluzie la o replică a lui Jean Luc Picard. Se vehicula si numele „Cadabra” in prima fază. Încă din şcoală şi încă de mic Jeff a susţinut că viitorul omenirii nu e pe această planetă. Au urmat ani de muncă la McDonald's pe timp de vară, ca adolescent, iar tânărul împreună cu prietena sa au pornit Dream Institute în acea perioadă, o tabără de vară pentru copii. Dura 10 zile şi a adus sume de 600 de dolari per copil.

Seria "Lord of the Rings" era cerinţa obligatorie de lectură pentru cei mici. Dăm fast forward puţin şi îl găsim pe Bezos la facultatea Princeton şi absolvind un curs de ştiinţe şi computere. Imediat după absolvire a refuzat oferte de job de la Intel şi Bell Labs, preferând să se alăture unui startup numit Fitel. După ce a renunţat la Fitel, Bezos a fost apropiat de proiectul Halsey Minor, care oferea ştiri prin fax şi avea să devină CNET.

Jeff Bezos

Tânărul s-a orientat spre fondurile de investiţii, urmând să lucreze la D.E. Shaw şi ajungând senior vicepreşedinte în doar 4 ani. În viaţa personală lucrurile arătau bine, Bezos căsătorindu-se cu MacKenzie Tuttle, o asociată în zona de cercetare la D.E. Shaw. Asta se întâmpla în 1993, iar în 1994 înmugurea pasiunea lui Bezos pentru web. Atunci citea un articol care scria că web-ul crescuse cu 2300% în doar un an.

Viitorul guru tech şi-a troznit degetele şi a făcut o listă cu 20 de produse care s-ar vinde bine pe web, iar cărţile au ieşit pe primul loc. A urmat o poveste în genul celor văzute în filme. Bezos părăsea D.E. Shaw, fix când urma să primească un bonus mare. Împreună cu soţia sa împrumutau o maşină de la părinţi şi ajungeau în Seattle. Bazele lui Amazon.com au fost puse într-un garaj înghesuit.

Jeff Bezos

Întâlnirile aveau loc la o librărie ce avea să îi devină rival lui Amazon, Barnes & Noble. Împreună cu câţiva angajaţi Jeff Bezos a început să dezvolte software, extinzându-se ulterior la o casă cu două dormitoare şi cu 3 staţii Sun Microstations. Până la urmă a ieşit un site de test, pe care au intrat 300 de prieteni în faza de beta testing. Amazon.com se năştea pe 16 iulie 1995, inspirat de râul sud american ca nume.

Jeff Bezos

Succesul iniţial a fost gigantic şi asta fără o promovare în presă. Amazon.com a ajuns să vândă cărţi în SUA şi în 45 de ţări în DOAR 30 de zile. În 2 luni se ajungea la vânzări de 20.000 de dolari pe săptămână, depăşind cele mai optimiste predicţii ale lui Jeff. Dacă la început suna un clopoţel la fiecare achiziţie, ulterior sistemul a fost desfiinţat pentru că suna nonstop.

După doar 2 ani Amazon se lista la bursă, pe 15 mai 1997. După încă 2 ani Amazon.com devenea lider pe piaţa de e-commerce. Era momentul unei schimbări spre final de ani 90. Au început vânzările de CD-uri şi conţinut video în 1998, plus haine, electronice, jucării şi altele, dar doar prin parteneriat în prima fază. La început de mileniu se spărgea bula Dot Com, care a făcut o tonă de victime, dar Amazon a supravieţuit cumva.

Jeff Bezos

Fast Forward iar în 2006, când debuta un serviciu video on demand, cunoscut ca Amazon Unbox on TiVo. Până la urmă a fost rebranduit în Amazon Instant Video, dar marea lovitură venea în 2007, când compania lansa Kindle, un device pentru citit cărţi în varianta digitală. Tot atunci Bezos profita de ocazie pentru a lansa proiectul Blue Origin, o companie aerospaţială care avea rolul de a duce clienţii în spaţiu contra cost.

Amazon Kindle Fire

Toate acestea au pus multă presiune pe Jeff, care şi-a pierdut părul (şi multe nopţi). Devenise o fire irascibilă şi colerică, care cerea foarte mult de la angajaţi. Deseori avea scene de nervozitate, dar şi-a angajat un profesor de lidership pentru a învăţa să fie un şef mai bun. Atmosfera de la Amazon e una inedită, fiind interzisă spre exemplu PowerPoint-urile pentru prezentări de proiecte noi.

Jeff le cere angajaţilor să prezinte lucrări de 6 pagini cu propunerile lor, pentru a încuraja gândirea critică şi preferă listele cu bullet points. Cine a urmărit clipuri video cu discursurile acestui simpatic american ştie că are un .... râs mai ciudat. Este un râs gutural, cu volum ridicat şi vine în valuri, în vreme ce Jeff lasă capul pe spate şi închide ochii. Râsul său faimos a intrigat mulţi oameni, dar cumva asta a atras-o pe soţia sa.

Jeff Bezos

Aparent râsul lui se auzea prin ziduri la locul de muncă şi asta a făcut-o pe Mackenzie să îl îndrăgească. Nu au fost numai avantaje totuşi, pentru că o posibilă investiţie în eBay a picat pentru oficialii companiei au fost deranjaţi de acel râs. Unii foşti angajaţi Amazon spuneau că Bezos folosea râsul ca instrument de pedeapsă. Trebuie spus şi că spre deosebire de Google şi alte companii din Silicon Valley, Amazon nu oferă mâncare gratuită sau masaje şi locuri de joacă, preferând un mediu mai auster.

Jeff Bezos

Apropo de Google, Jeff Bezos a investit 250.000 de dolari în Google în 1998, cumpărând acţiuni care azi valorează 2.2 miliarde de dolari. Revenind la realizări tehnologice, cu intrarea pe piaţa tabletelor în 2011, prin Kindle Fire. Urma şi Kindle Fire HD, care începea să fie rival serios pentru iPad, evident la preţ mai mic. În 2013 debuta un proiect inedit, Amazon Prime Air, care folosea drone pentru a realiza sarcini efectuate de oameni de obicei.

Jeff Bezos

Inclusiv livrările au fost realizate astfel. Au fost şi ceva paşi greşiţi, precum lansarea lui Amazon Fire Phone în 2014. Smartphone-ul companiei nu a prins deloc la public, fiind casat în 2015. În aceeaşi perioadă apărea şi o bilă albă, sub forma dezvoltării de seriale şi filme originale prin Amazon Studios. Seriile "Transparent" şi "Mozart in the Jungle" au primit o grămadă de premii.

Fire Phone

Şi pentru că avea nevoie şi de relaxare, Jeff şi-a îndeplinit un vis din copilărie, jucând în Star Trek: Beyond în 2016. Avea un rol mic, un cameo, dar a făcut-o şi este listat la credits pe IMDB. Bezos este o persoană cu principii puternice, donând milioane de dolari pentru sprijinul căsătoriei gay, dar şi 42 de milioane de dolari pentru construcţia unui ceas care care va funcţiona 10.000 de ani.

Jeff Bezos

În acelaşi timp în ultimii ani Blue Origin a reuşit înaintea companiei SpaceX a lui Elon Musk să lanseze o rachetă reutilizabilă. În 2003 Jeff a avut şi o întâlnire cu moartea, după ce elicopterul său s-a prăbuşit, când căuta un loc pentru amplasarea unui dock de rachete Blue Origin. În acest moment Amazon are un capital de piaţă de 457 de miliarde de dolari, iar experţii prezic că gigantul ar putea ajunge să valoreze un trilion de dolari.

Revenim la filantropie pentru a sublinia că din 2002 încoace Bezos a donat echivalentul a 500 de milioane de dolari în acţiuni. Acum Jeff Bezos este tatăl a 4 copii, un CEO aparent imbatabil şi un mogul al retailului global. Cumva rămâne totuşi o figură misterioasă, nu prea carismatică, o persoană ce pare uşor "înţepată", arogantă, dar şi cu ceva umor.

Nu e goofy ca Elon Musk, nu e un "vrăjitor" ca Steve Jobs şi nici un coleric ca Steve Ballmer. Bezos este omul de acţiune, omul faptelor şi nu vorbelor. E un rechin de Wall Street eficient ca tehnologia nemţească, fără glume, fără păţanii de povestit şi căutând mereu următoarea evoluţie în business. Are alura unui preşedinte de stat eficient, dar nu e un showman. Rămâne totuşi genul de persoană care adusă la conducerea unei firme ar face-o din falimentară un gigant în câteva luni sau câţiva ani.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Susțin Mobilissimo cumpărând prin linkuri de afiliere:

*Cumpărând, accesând magazinele prin aceste link-uri/ sigle, ajuți la finanțarea site-ului Mobilissimo prin procentul pe care noi îl primim în urma vânzării, de la retaileri. Pe tine nu te costă nimic, dar pe noi ne ajută să rămânem independenți și să devenim și mai buni în ceea ce facem. MULȚUMIM! :)

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×