Lecţii în crize de PR: de la bateriile explozive Samsung la scandalul Tylenol - cianură şi maşini Toyota mortale

2.849 ori
<b>Lecţii în crize de PR: de la bateriile explozive Samsung la scandalul Tylenol - cianură şi maşini Toyota mortale</b>Luna septembrie a fost una de coșmar pentru Samsung, companie ce s-a confruntat cu o problemă serioasă în cazul phablet-ului Galaxy Note 7. Ne referim bineînțeles la bateriile explozive aflate la interiorul a mai bine de 2 milioane de dispozitive, și care

O fi inaugurat Apple jocurile de cuvinte ce includ "Gate" pentru orice scandal legat de defectul unui telefon mobil, dar cu siguranţă Samsung a perfecţionat termenul. După un PenGatecare nu a făcut rău nimănui anul trecut pe Galaxy Note 5, acum lucrurile devin serioase, pentru că scandalul legat de bateriile Samsung pare să nu se mai termine. Şi totuşi eu zic că pe partea de PR Samsung stă bine... Hai să vedem totuşi ce alte mari scandaluri au avut totuşi protagonişti ce au ajuns la mal după ce produse au dat greş la cel mai grav mod posibil.

Samsung Galaxy Note 7

Recunosc că am făcut şi cursuri de PR la Facultatea de Jurnalism şi ştiu şi câteva exemple celebre de cazuri când PR-ul a salvat o companie. La orice căutare rapidă pe web de top 10 dezastre de imagine şi PR ale marilor companii veţi găsi cu siguranţă în top 3 şi foarte des pe locul întâi cazul Tylenol. În toamna anului 1982 au fost găsite capsule de Tylenol care conţineau cianură.

Tylenol

7 persoane au murit şi făptaşul nu a fost prins niciodată. Cei de la Johnson and Johnson s-au mobilizat exemplar şi au avertizat publicul şi toate instituţiile medicale legat de risc. În octombrie 1982 debuta un program de rechemare a produselor Tylenol, cu 31 de milioane de cutii retrase şi cu o valoare de peste 100 de milioane de dolari. Au apărut şi campanii şi clipuri în care erau sfătuiţi bolnavii să nu consume produsele ce conţin "acetaminophen", după ce unele capsule de gen au fost descoperite cu cianură la interior.

Toyota

Cazul a rămas în toate manualele de PR ca exemplu. În 2010, Toyota a trebuit să recheme 8.8 milioane de automobile din motive de siguranţă, din cauza unei probleme ce făcea că mecanismul de acceleraţie să se blocheze şi a cauzat multiple accidente şi morţi. Toyota a cam bâjbâit iniţial, pentru că nu şi-a dat seama ce provoacă problema, dar a trimis oricum echipa de PR la înaintare pentru a opri atacurile media.

Managerii cei mari au stat practic ascunşi pe perioada investigaţiei şi percepţia companiei nu a fost deloc bună pentru public. Toyota a răspuns greu, anevoiois şi neclar, pierzând mult din imagine. Totuşi Toyota şi-a revenit, pompând mulţi bani în marketing, garanţii extinse şi întărind siguranţa maşinilor sale. Reclamele au devenit mai sincere şi mai emoţionante, iar oficialii din SUA au devenit mai vizibili.

Galaxy Note 7

Şi iată-ne ajunşi la Samsung. La începutul acestei luni debuta scandalul bateriilor explozive şi ceea ce părea iniţial un caz izolat, a ajuns să afecteze peste 35 de unităţi ale phabletului şi să ducă la rechemarea a 2.5 milioane de unităţi. Samsung a avut o comunicare transparentă, deschisă, oficialii nu s-au ascuns şi sinceritatea a fost maximă.

Au propus şi numeroase alternative clienţilor: banii înapoi, Galaxy S7 şi S7 Edge la schimb plus bani, sau un alt Note 7. Cumpărătorii de modele Note 7 din China au stat ceva mai liniştiţi pentru că varianta lor nu putea exploda, cel puţin până în această săptămână, când a apărut un caz şi acolo. Între timp 57% dintre smartphone-urile Note 7 din Europa au fost deja schimbate de utilizatori de la începutul programului global de imlocuire.

Incendiu provocat de Note 7

De la începutul acestui program 90% dintre utilizatorii din Europa au ales această măsură, în vreme ce 3% au ales alt model. Restul probabil că s-au mulţumit cu acea actualizare software care limitează încărcarea la 60%, deci Samsung s-a asigurat pe toate fronturile. Şi totuşi sud coreenii au ghinion! Modelele înlocuite de Samsung ar pierde baterie rapid şi se supraîncălzesc, cel puţin conform WSJ.

Masina de spalat

Iar mijlocul acestei săptămâni a adus un alt scandal, care afirmă că unele maşini de spălat Samsung fabricate între 2011 şi 2016 au un defect, ce ar putea duce la defecţiuni, ba chiar şi la explozii. E ca şi cum nu se mai termină acest scandal şi aproape îţi vine să te gândeşti la o conspiraţie. Cert e că Samsung s-a descurcat elegant şi sincer legat de Note 7, faţă de iPhone 4 cu Antennagate şi răspunsul ironic şi absurd "You're holding it wrong".

E drept ca şi Apple a trecut elegant peste BendGate, un non scandal dacă mă întrebaţi pe mine, în vreme ce albumul acela U2 pe care ni-l băgau pe gât a fost enervant, dar până şi Apple a ştiut să glumească despre el. Apple Maps a fost de asemenea un eşec, prost administrat şi s-a lăsat cu concedieri la acea vreme. Apple are o problemă cu secretomania și niciodată nu prea comentează pe seama unor scandaluri sau scăpări. Mi se pare interesant că la Samsung nu au picat capete încă, ceea ce pare totuşi inevitabil dacă mai continuă exploziile şi problemele.

La final există şi un "silver lining" pentru întreaga industrie şi pentru toate automobilele electrice, laptopurile şi telefoanele cu baterii de genul celei de pe Note 7. Extra atenţia la producţia de baterii şi adoptarea de noi tehnologii vor împinge toate aceste segmente în faţă. Dacă a fost vreodată un moment să găsim alternativă la Li-Po şi Li-Ion, ACESTA este.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×