Noul browser Mozilla Firefox Quantum este mult mai rapid și eficient comparativ cu Google Chrome, dar îl va folosi cineva?

5.660 ori
<b>Noul browser Mozilla Firefox Quantum este mult mai rapid și eficient comparativ cu Google Chrome, dar îl va folosi cineva? </b>Această zi de 14 noiembrie marchează lansarea noului browser Mozilla Firefox Quantum, versiunea cu numărul 57 a celebrului browser care se laudă prin rapiditate și eficiență. Această aplicație promite de asemenea un consum mai redus

Astăzi se lansează a 57-a versiune a browser-ului Mozilla, doar că ăsta nu e un update obișnuit. E un update atât de important încât a fost nevoie de o denumire separată. Mozilla Firefox Quantum este browser-ul care vrea să facă utilizatorii să treacă de la Safari și Chrome.

Firefox a fost unul din puținele browsere “utilizabile” în anii 2000, asta desigur până la apariția lui Chrome în 2008. Puțin câte puțin, Chrome a acaparat piața, ajungând în prezent la o cotă de 60% din toate browserele existente. Motivul acestei creșteri a fost simplitatea browser-ului, rapiditatea și integrarea benefică cu serviciile Google, dar cu timpul, tot ce a mai rămas din astea e numai integrarea. Nu mai este un secret pentru nimeni că oricâte update-uri ar apărea, Google Chrome este mâncătorul numărul 1 de baterie și memorie RAM dintre toate aplicațiile din calculator.

Mozilla

Mozilla Firefox Quantum vine să rezolve anume problema cu viteza și consumul de resurse. E mai rapid decât Chrome-ul cu 30% și consumă muuult mai puțin RAM. Rezultatul se datorează reprogramării de la zero a browser-ului. În Mozilla datele sunt procesate paralel, de către toate nucleele procesorului, spre deosebire de concurenți, unde un nucleu procesează pe rând toate task-urile. Totodată, Quantum prioritizează tab-urile pe care le utilizezi mai des, astfel că el descarcă și randează înaintea altor tab-uri toată informația. Drept dovadă, vizionați comparația de mai jos:

După cum se vede, Firefox se descurcă mult mai bine cu majoritatea web site-urilor, dar nu și cu cele de la Google. Iar acum apare întrebarea decisivă: Vor trece oare utilizatorii de Chrome pe noul Mozilla Firefox Quantum? 

Încă nu sunt singur. În fiecare an apar o mulțime de browsere care ne promit o experiență mult mai bună decât pe Google Chrome, eficiență, rapiditate, dar lumea oricum nu se grăbește să le instaleze. Asta pentru că majoritatea sunt legați până la măduva extensiilor de acest browser. Chrome mă irită și pe mine la culme, pentru că aplicația ce îmi mănâncă cele mai multe resurse e asta.

Mozilla

De câte ori am încercat să trec la Safari (browser-ul perfect pentru Macbook-uri) nu am putut. Asta pentru că în Google Chrome am o mulțime de extensii verificate de ani de zile, fără de care nu am cum lucra. Integrarea cu serviciile Google aici e decisivă, chiar și parolele. Indiferent că sunt pe desktop sau pe smartphone, mai ales pe Android, Chrome e mult mai integrat în acest ecosistem. 

Oricum, am descărcat și eu browser-ul, să înțeleg despre ce rapiditate merge vorba. În primul rând arată mult mai aerisit, cam ce vedea pe Chrome la începuturi, contentul este în față, meniurile și tab-urile cumva nu distrag atenția. Despre rapiditate, nu pot spune că e de 2 ori mai rapid ca Chrome-ul, dar cele 30% promise de Mozilla se simt. Există și un magazin de extensii, unde nu sunt tare multe extensii, pe viitor poate mai apar, dar în prezent, pentru mine nu-s destule. Cea mai mare problemă pe care o am eu cu Chrome este că ventilatoarele se pornesc dacă deschid prea multe tab-uri. Cu noul Quantum, nici măcar iconița browser-ului nu îmi apare în tab-ul cu aplicații ce mănâncă multă baterie. 

Dar care este garantul că odată redevenit popular, Firefox Quantum nu va începe să adauge mai multe opțiuni, servicii și alte sorzoane, exact așa cum a făcut Google cu Chrome-ul. Iar într-un final, noi utilizatorii să ne apucăm de căutarea altui browser, mai aerisit, și mai eficient. Poate că de data asta va fi la fel. Eu cel puțin o să încerc să mă impun și să utilizez o perioadă acest browser.

Dacă vreți să încercați și voi, îl descărcați de aici, sau dacă sunteți unul din puținii utilizatori ce utilizează Mozilla, astăzi ar trebui să primiți un update. Scrieți-ne în comentarii, cum vi s-a părut noul browser? Ați fi gata să treceți pe noul browser? 

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×