Despre dictatura pe tabletă și visele SF ale planetei fara hârtie (Editorial)

Autor:  | Publicat în:  Editorial 1.454 ori
<b>Despre dictatura pe tabletă și visele SF ale planetei fara hârtie (Editorial)</b>Cu câteva zile în urma aflam că acum și Coreea de Nord are propria sa tableta, evident înțesată de comunism și doctrină. Terminalul nu are WiFi, dar vine cu învățăturile dictatorului în memorie. Cam așa sună un exemplu de device modern...

Cu câteva zile în urma aflam că acum și Coreea de Nord are propria sa tableta, evident înțesată de comunism și doctrină. Terminalul nu are WiFi, dar vine cu învățăturile dictatorului în memorie. Cam așa sună un exemplu de device modern folosit pentru a manipula populația. Nu că nord-coreenii și l-ar permite. și acum să vorbim puțin despre acest aspect...

Suntem în 2025. Toți copiii din clasă au o tabletă, poate Apple, poate alt brand, dar cert e că ei învață istoria de pe e-manuale. Acestea nu se sfiesc să facă trimitere la Wikipedia, astfel că istoria e editabilă pentru acei copii. Masacre, genociduri și fapte dure ale istoriei sunt băgate sub preș. Ne luăm știrile de pe tabletă, deci și acestea sunt ușor de manipulat.

Ce e interesant e că tableta din Coreea de Nord nu are Internet via WiFi, dar are popor. Vorba aceea "mințim poporul cu televizorul"... Consider că întreaga comunitate a blogurilor și site-urilor tech ar trebui să fie scandalizata de acest device grețos. El este o unealtă de manipulare, adică opusul scopului în care sunt create astfel de terminale.

Avem un Galaxy S4 cu S Health la bord pentru a fi mereu la curent cu starea sănătății. Motorola Droid RAZR putea permite programarea de acțiuni ale telefonului cu ore bune înainte de a le realiza și ele erau realizate automat. Mă fascinează faptul că tabletele progresează mai lent decât smartphone-urile și ce discrepanță e între dotările flagship-ului telefon Samsung și a flagship-ului tabletă, dacă avem așa ceva... poate Galaxy Tab 3 10.1 sau viitorul Tab 3 Plus.

Ne putem întreba dacă e mai ușor să fii manipulat de pe tabletă, de pe televizor sau din ziar. Din fericire, tableta are și avantaje. Unul ar fi accesul la mai multe surse de informare și posibilitatea de a trage concluzii singur. E interesant și cum nord-coreenii au reușit să pună un OS liber și deschis ca Android pe tableta lor, evident fără aplicații "capitaliste" ca Gmail sau Google Maps.

Următorul pas bănuiesc că ar fi o tabletă pentru națiunile africane aflate sub dictaturi dure. Eventual cu o aplicație pentru instruit copiii soldat și hărți pentru traficul de diamante și organe. Imaginați-vă cât de diluată va fi noțiunea de "adevăr istoric" și "evenimente reale" în 2100. Hashtagurile vor fi mai credibile decât inscripții milenare, iar o poză de pe Instagram va strânge mai multe like-uri decât toți vizitatorii Giocondei.

Evident vorbim despre cea mai rea situație aici și condimentăm puțin discursul cu absurdități pentru a ne gândi cum ar suna o idiocratie futuristă. După părerea mea vor exista și reglementări cu privire la evoluția device-urilor și modul în care ne vor oferi ele informații despre dictaturi, subiecte controversate și istoria reală. E cam aceeași situație ca și cu clonarea. La început se părea că ne îndreptăm către un viitor dominat de această tehnologie, dar temeri cu privire la efecte secundare și malformații au trecut clonarea în standby.

Haideți să nu ne grăbim cu adoptarea tabletelor în școli. Haideți să lăsăm procesul să se desfășoare ceva mai natural... și haideți să alternăm cărțile cu cititul de pe tableta. Ce se va întâmpla cu cărțile în anul 2200? Vom arde biblioteci pentru a face loc fermelor de servere cloud în care zace literatura clasică? Copacii vor tresălta de bucurie că nu mai sunt tăiați pentru a-i face colecții de poezii de Ion Barbu sau Eminescu și vom fi o mare planetă împădurită și plină de servere cloud.

Memoria va deveni o chestiune a trecutului și aici mă refer la HDD și SSD, deoarece totul va fi în cloud și viteze de mulți Gbps ne vor permite să accesăm orice, oriunde, oricând, direct de pe ochelarii noștri. Rezoluția va fi irelevantă când vei avea un proiector la purtător. Bateria? Energia solară ne va rezolva problemele și uneori și cea cinetică. și cu toate acestea, atunci când Wikipedia se va afla în școli, doar cei bătrâni vor realiza că s-a pierdut informația originală, că inscripțiile de pe hârtie au devenit biți și informație digitală, mult mai ușor de alterat decât credem.

Vă aștept în comentarii pentru a rezolva acest paradox. Să fie informația digitală mai perisabiă decât cea de pe hârtie/piatră/papirus? Așa pare pentru un cinic ca mine...

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×