Ultimii 2-3 ani au adus mai multe schimbări în zona design-ului smartphone decât ultimele 2 decenii am putea spune şi unele telefoane au avut rol de mega influenceri pentru aceste trenduri. Fie că e vorba de ecrane edge to edge, de muchii curbate, de culori inedite sau de bărbii, am văzut multiple trenduri apărând şi dispărând de-a lungul timpului. Iar mai jos le găsiţi pe cele 10 care mi s-au părut cele mai iconice.
1. Sharp Aquos Crystal
E uimitor să te gândeşti că în anul de graţie 2014 Sharp reuşea să ne ofere un telefon apropiat de conceptul de edge to edge. Era Sharp Aquos Crystal, privit ca o ciudăţenie la acea vreme, pentru că elimina muchiile laterale şi cea superioară ale ecranului, înlocuia earpiece-ul cu un mecanism piezoelectric şi muta şi camera frontală jos. Practic a dat startul cursei spre epoca edge to edge/ bezel free şi altele de gen.
Nu a fost totuşi un telefon mainstream şi a avut nevoie de ceva timp să ajungă şi pe alte pieţe decât Japonia.
2. Telefoanele cu bărbie de la HTC
La fel cum o bărbie proeminentă te face să rămâi în istorie (uitaţi-vă la Aaron Eckhart şi Gigi Becali), o zonă pronunţată tip "bărbie" sub ecranul unui telefon contribuie la look-ul său unic. HTC e compania cu cele mai celebre bărbii şi mă gândesc spre exemplu la HTC One V sau la HTC Dream, primul telefon cu Android. Lista mai poate continua şi toate sunt modele HTC, semn că taiwanezii sunt pasionati de protuberanţe sub ecran. Multă vreme HTC a tot păstrat acea zonă mare, pentru a afişa logo-ul propriu şi a integra componente dedesubt.
3. Rose Gold, Auriu
Fie că vă place sau nu, Apple a adus în mainstream nuanţele de Rose Gold şi Auriu. Până să facă ei asta, parcă nu îi dăduse prin minte nici unui mare producător de telefoane să abordeze aceste culori, mai ales Rose Gold. Imediat cum Apple a mers în această direcţie a avut loc o explozie de terminale de la toate marile companii care veneau pe diferite nuanţe de roz sau auriu.
4. Xiaomi Mi Mix
Xiaomi a împins mai departe ideea de "ecran edge to edge" care stagnase de la Sharp Aquos Crystal încoace. Mi Mix Sarea peste 80% screen to body ratio şi arăta pur şi simplu uimitor. Muchiile ecranului parcă dispăreau în eter şi imersivitatea era fantastică. E drept că ecranul de 6.4 inch era mare, dar parcă nu se resimţea atât de mult, având în vedere corpul cât de cât compact al telefonului. Ar fi şi motivul pentru care nu punem LG V30, LG G6 sau Galaxy S8 şi Note 8 pe aceata listă, pentru că şi ele par puţin inspirate de acest model.
5. Sticlă curbată Edge de la Samsung
De la Samsung Galaxy Note Edge încoace, din 2014 a pornit această modă a ecranelor curbate pe lateral, care oscilează undeva între sexy la nivel vizual şi inutil ca funcţii software. Să fim serioşi nimeni nu foloseşte acele shortcut-uri laterale afişate pe muchie. Numărul de companii şi telefoane care au copiat Samsung e uriaş, de la Bluboo la Elephone şi chiar Huawei Mate 9 Pro într-o oarecare măsură plăteşte tribut inovaţiei Samsung.
Galaxy S6 Edge şi S7 Edge au fost apogeul curburii, arătând fantastic faţă de orice rival în acele vremuri şi reuşind performanța să nu fie prea alunecoase sau uşor de atins din greşeală cu degetul.
6. Triunghiurile şi piramidele din spate
HTC Touch Diamond a rămas un telefon legendar şi azi prin acele triunghiuri asimetrice din spatele său. Şi ASUS şi-a încercat mâna cu o abordare similară, dar multifaţetată ca un diamant şi multicoloră, prin telefonul ASUS ZenFone 2 Deluxe, dar "tăticul" rămâne HTC Touch Diamond. Simţeai că te uiţi la o operă de arta modernă când îl vedeai pe acel device.
7. Design-ul antenelor
Multă vreme companiile nu au ştiut cum să integreze antenele pe smartphone-uri. Apple o dădea din bâlbă în bâlbă cu iPhone 4 sau 4s, Sony prefera acele dungi sus şi jos, uneori asociind şi LED-uri care se aprindeau, iar ASUS a dat lovitura cu ZenFone 3 Deluxe, care nu avea antene vizibile deloc. A fost iconic şi design-ul lui iPhone 7, care muta antenele sus şi jos şi le curba profilul, dar Meizu Pro 6 a făcut asta înainte de iPhone 7, luând în calcul scăpările din acea perioadă. Ce a urmat? Un număr URIAŞ de telefoane cu fix acelaşi design de antene.
8. Nokia N9
Nokia N9 a inspirat TOATĂ seria Lumia şi a fost primit cu braţele deschise de fani. Mulţumită lui există un telefon ca Lumia 800, dar şi Lumia 1520 şi Lumia 1020 tot lui îi plătesc tribut. Gurile rele zic că şi un iPod de la Apple a copiat Nokia N9. Apărea în 2011, cu un design colorat din policarbonat cu textură specială şi inventa practic ideea de dreptunghi cu margini curbate şi cu zona superioară şi inferioară plată. La acea vreme era un telefon superb, foarte comod şi era începutul curburii uşoare a panoului de ecran.
9. Sony Xperia S şi inovaţiile Sony în general
Mai ţineţi minte când Sony avea acea pasiune de a face diferite zone ale telefoanelor sale Xperia transparente sau iluminate prin sticlă? A fost un design iconic, cumva nu prea copiat de rivali, care au lăsat premiera pe mâna celor de la Sony. Tot Sony a avut şi mânia telefoanelor curbate, precum Xperia Arc şi Arc S, care nici până în ziua de azi nu au fost clonate. Apoi au avut ineditul Xperia Play, telefonul consolă construit cu enorm de multă mică şi care se simţea excelent în mâna gamerului, chiar dacă era butucănos.
Subţirimea şi curbura lui Xperia Arc a făcut legendă, chiar dacă amplasarea jack-ului audio lateral nu era cea mai bună idee. Tot Sony a mers iar şi iar şi iar (şi azi) pe ideea de OmniBalance, regăsită şi pe telefoane moderne. Această fidelitate îi face unici.
10. LG G Flex şi G Flex 2
Aceste telefoane flexibile ar fi minunate şi o mare influenţă asupra tehnologiei moderne dacă ar fi prins la public şi dacă ar fi fost clonate. Nu am văzut decât o încercare timidă de la Samsung prin Galaxy Round, iar aceste modele experimentale aveau bateria slabă, ecran deloc luminos şi în general nu au performat cine ştie ce. Făceau totuşi fix ce promiteau: le puteai îndoi pe verticală fără probleme şi fără daune, ba mai mult decât atât au inventat o tehnologie care vindeca automat zgârieturile carcasei.
O să ne dăm seama cât de iconice au fost de abia când vor intra în mainstream telefoanele cu adevărat flexibile. Cert e că bazele (şi componentele flexibile) au fost puse de LG.
Evident lista e deschisă şi o puteţi completa în zona de comentarii. Sunt sigur că mai sunt design-uri iconice, ca Nokia N900 sau N95, LG Prada Phone 3.0 sau iPhone 3GS cu rotunjimile sale. Am încercat totuşi să găsim strict terminalele care au schimbat lumea când au apărut şi au inspirat milioane de alte modele. Timpul ne va spune dacă şi iPhone X merită să fie pe listă sau nu.