Ce trenduri vor marca anul 2016, dacă ne luăm după CES şi ce aşteptări avem pentru MWC 2016

Autor:  | Publicat în:  Editorial 915 ori
<b>Ce trenduri vor marca anul 2016, dacă ne luăm după CES şi ce aşteptări avem pentru MWC 2016</b>CES 2016 a trecut peste noi că o boare de v&acirc;nt şi &icirc;n ciuda faptului că inovaţiile au fost interesante, miezul segmentului care ne interesează pe noi, zona telecom nu a avut vreun moment "evrika!". CES a fost axat mai degrabă pe...

CES 2016 a trecut peste noi că o boare de vânt şi în ciuda faptului că inovaţiile au fost interesante, miezul segmentului care ne interesează pe noi, zona telecom nu a avut vreun moment "evrika!". CES a fost axat mai degrabă pe electrocasnice, soluţii auto, laptopuri şi IT, cum e în fiecare an de altfel. Totuşi câteva crâmpeie din ce se conturează drept trenduri ale anului 2016 s-au zărit şi avem şi destule scăpări legate de viitoarele modele încât să ne facem o idee cu privire la ce urmează.

În primul rând am remarcat o mobilizare fantastică a producătorilor de laptopuri şi tablete, care s-au repezit la segmentul convertibilelor mai repede decât poţi spune "2 în 1". Ceea ce făceau anul trecut Microsoft şi Google cu Surface Pro 4/Surface Book şi Google Pixel C a devenit o bagatelă faţă de ce am văzut la CES. Convertibile 4K, modele mulţi modale, ba chiar şi modulare şi-au făcut apariţia, cu baterii foarte generoase, preţuri ce ajungeau şi la 499 de euro şi preponderent cu Windows 10, care ar trebui să cunoască o explozie în acest an.

Acer, Lenovo, HP, Toshiba sau Dell, toate au avut câte un convertibil pregătit. Sunt sigur că trendul va continua în acest an şi el vine în completarea evoluţiei din ultimii 2 ani, când întreg segmentul tabletelor a fost în picaj şi nişele s-au ridicat, precum convertibile şi modele cu diagonală mare. Va fi şi un an în care purtabilele vor continua să crească şi la CES e doar un vârf de iceberg faţă de ce vom vedea la MWC.

Deja se tot repetă o scăpare de smartwatch anulat Nokia, poate un indiciu cu privire la viitorul post-contract-Microsoft. La CES am văzut câteva ceasuri arătoase şi trackere de la Misfit, HTC, Casio, Fitbit, Alcatel şi multe altele, în vreme ce modele Samsung şi Huawei au primit noi versiuni, culori şi variante pentru publicul feminin.

Doleanţele utilizatorilor se vor face auzite şi sunt sigur că 2016 ne va aduce ceasuri cu baterii mai generoase, eventual ecrane mai mari şi corpuri mai puţin groase. Difuzoare ceva mai bune nu ar strica şi independentă faţă de telefoane e deja o funcţie must have. Tonul ar trebui să îl dea Apple Watch 2, deşi trebuie să fim şi cu ochii pe Samsung, pentru că ei au experienţa cea mai îndelungată în acest segment mainstream smartwatch.

LG s-a mulţumit să aducă un panou flexibil de 18 inch la CES şi două telefoane midrange/entry level, fără vreun hit veritabil, spre deosebire de ultimele 2 CES-uri, unde au debutat modele LG G Flex. Ei bine, la MWC lucrurile vor sta altfel şi dacă nu mă aştept să îl vedem pe LG G5 aşa devreme, măcar o surpriză cu stylus am putea remarca.

Despre LG G5 se zvoneşte că în sfârşit vă trece la un corp metalic, la autentificarea pe bază de amprentă sau scanare de iris şi o cameră foto duala chiar. Ceea ce Sony a pornit anul trecut la IFA 2015 va continua cu siguranţă şi în 2016 şi mă refer aici la smartphone-uri cu ecran 4K. Rămâne de văzut ce companie va îndrăzni să aibă această abordare, pentru că deşi au trecut câteva luni de la debutul lui Xperia Z5 Premium, marile nume nu se înghesuie.

Blitzul frontal a devenit practic o funcţie must have pe modelele midrange, mai ales că tinerii vor să facă selfie-uri şi noaptea. Trecând la Huawei, compania a prezentat doar noi versiuni de ceasuri şi Nexus 6P la CES, plus o tabletă nouă, dar artileria grea va fi scoasă la MWC. E drept că a debutat şi Huawei Mate 8 la nivel internaţional, iar excelentul şi puternicul său chipset se va regăsi cu siguranţă şi pe alte smartphone-uri.

Mă aştept şi la noi smartwatchuri Huawei şi dacă ne luăm după performanţele de anul trecut, în special în recenziile Mobilissimo.ro, atunci camerele de pe handseturile Huawei vor fi la înălţime. Alcatel şi Acer sunt două branduri de care parcă auzim doar când sunt showuri tech, relativ tăcute în restul anului. Ştiu că Acer are obiceiul de a lansa un număr uriaş de telefoane accesibile şi Alcatel au o abordare similară, acoperind toate diagonalele posibile şi mereu cu preţuri sub 200 sau 300 de euro.

Acer mizează mult pe Windows 10 Mobile, iar Alcatel pe Android şi vor continua să marşeze în această direcţie, deşi Acer pare axată foarte mult pe ideea de Continuum şi smartphone ce înlocuieşte PC-ul. Samsung a anunţat tableta Galaxy TabPro S la CES, un model de 999 de euro, care parcă nu are totuşi hardware-ul pentru a concura cu celelalte convertibile sau tablete high end ale momentului.

Adevăratele lansări vor fi cele de gală de la MWC, cu Galaxy S7 în frunte şi nu mă pot decât întrebă cu câte versiuni derivate va sfârşi telefonul. Deja se discută despre Galaxy S7, S7 Plus, S7 Edge, S7 Edge Plus. Personal regret că Samsung a renunţat să mai experimenteze cu modele K Zoom şi în general dacă priviţi întreaga piaţa telecom/mobil din ultimul an, nici o companie nu a mai abordat segmentul cameraphone.

E de ajuns ca Microsoft să încordeze puţin bicepsul Pureview şi vom vedea din nou un campion, sau eventual Sony să se mobilizeze şi pentru proprii fani, nu doar să producă super senzori pentru alte firme. Revenind la Samsung, mai toate scăpările par să indice că ne îndrept spre un Galaxy S6+, mai ales când vine vorba de design. Schimbările nu vor fi radicale, poate doar în afară spatelui curbat în stil Galaxy Note 5, dar hardware-ul va fi unul de top.

4 GB RAM, cel mai nou Exynos sau Snapdragon 820 şi un ecran Quad HD nu vor lipsi şi de vreme ce sintagma "BRITECELL" e atât de des vehiculata, nouă camera de Galaxy S e posibil să includă această tehnologie. ISOCELL nu prea a făcut valuri, dar poate BRITECELL o va face. Şi Samsung ar putea eventual să lanseze şi un telefon cu Windows 10 Mobile, dacă tot a lansat o tabletă cu Windows 10.

Cât despre HTC, compania pare mai interesantă de orice altceva decât telefoane şi tablete, de la kituri de fitness şi brăţări, la headseturi VR, parcând împrumutând abordarea Nokia, cu exorbitanta camera OZO. HTC One M10 are doar 2 opţiuni în această primăvară: să fie un hit sau lovitura finală pentru taiwanezi. Şi dacă tot vorbim de taiwanezi, ASUS nu au adus multe gadgeturi la CES, dar la MWC se vor desfăşura în voie.

În 2015, gama ZenFone s-a diversificat la proporţii babilonice şi piaţa a fost complet acoperită şi invadată cu aceste modele. Dacă preţurile şi bateriile erau excelente, camerele nu erau rele, aspectul bloatware şi ecranele neluminoase au rămas ghimpi în coasta unor ZenFone-uri şi ZenPad-uri altfel bune. 2016 poate doar să aducă învăţăminte şi perfecţionare unor produse deja apreciate.

Şi o speranţă personală ar fi ca acele camere frontale cu rezoluţii ridicate chiar să livreze ce promite, pentru că am citit recenziile telefoanelor cu camere de 13 sau 20 MP în faţă şi nimeni nu a realizat încă un selfie de nota 10. Internet of Things şi mai nou Internetul Vehiculelor vor fi şi ele segmente foarte importante de urmărit, cu implicarea producătorilor hardware şi operatorilor, dar şi a producătorilor auto sau de electrocasnice.

Headseturile VR par deja să fi primit impulsul necesar de la CES, dar cel Sony se anunţă cel mai promiţător în acest an şi eventual Vive şi Oculus, dacă ajung la preţuri mai bune. Apoi rămân Apple şi BlackBerry, aceasta din urmă parcă gata oricând să abandoneze zona smartphone, în vreme ce Apple trebuie doar să vină cu produsul pe piaţă şi să câştige cursa.

iPhone 7 ar trebui să aducă schimbări la nivel de design, eventual să scape de jackul audio, dacă ne luăm după speculaţii şi să opereze în tandem cu căşti fără fir. Viitorul iPhone va avea şi un 3D Touch evoluat, ar putea integra scannerul de amprente în ecran şi vom avea încă un model iPhone "C" în acest an, cu diagonală de 4 inch aparent.

În rândul tabletelor ar trebui să primim doar un iPad Air 3, dar doar dacă Apple considera că e cazul. Apple Watch 2 e garantat, iar la toamnă vom trece şi la noile modele Note şi Nexus, aparent tot cu Huawei înscrişi în pole position. 2016 ar putea aduce cea mai mare cantitate de inovaţie din 2010 încoace (anul când au devenit tabletele mari) şi din 2013 încoace (anul când brusc ceasurile smart au prins curaj).

Rămâne de văzut câte dintre predicţiile şi aşteptările noastre se vor adeveri, dar MWC 2016 ar trebui să fie un punct de cotitură la capitolul inovaţie. Vom fi acolo pentru a vă ţine la curent!

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×