Cele mai mari plăgi ale gamingului mobil: jocurile de tip Infinity Blade și Temple Run (Editorial)

Autor:  | Publicat în:  Editorial 2.410 ori
<b>Cele mai mari plăgi ale gamingului mobil: jocurile de tip Infinity Blade și Temple Run (Editorial)</b>E foarte greu să găsești un joc pentru tableta sau mobil pe care să nu îl mai lași din mână până îl termini și chiar dacă jocul da dependență, asta nu înseamnă că e un titlu de calitate. în rândurile următoare analizăm starea...

E foarte greu să găsești un joc pentru tableta sau mobil pe care să nu îl mai lași din mână până îl termini și chiar dacă jocul da dependență, asta nu înseamnă că e un titlu de calitate. în rândurile următoare analizăm starea deplorabilă a gamingului mobil și cum de s-a ajuns ca dezvoltatori leneși să ne ia banii munciți din greu.

Vedem jocuri care costă 4, 5, 6 sau 7 dolari și ne oferă doar o experiență de tip Infinity Blade sau Temple Run. E de ajuns să ne uităm la toate jocurile inspirate după filmele blockbuster din cinema și vom descoperi o mare de clone ale jocurilor anterior menționate. Iron Man 3? Clona Temple Run/Subway Surfers. Pacific Rim? Clona Infinity Blade! Man of Steel? Clona Infinity Blade. Despicable Me? Clona Temple Run. Noroc cu titluri că The Dark Knight Rises, care deși au și ele defectele lor, măcar aduc puțină originalitate pe această piață stearpă.

știți care sunt cele mai bune și apreciate jocuri de pe mobile și tablete? întâmplător ele sunt și printre cele mai scumpe titluri... E vorba despre remakeuri sau portari ale unor titluri celebre de pe console sau PC. Vorbesc aici despre Max Payne, titlurile din seria GTA, Broken Sword sau seria Final Fantasy, de exemplu. Din păcate, proporția acestor jocuri e mică fată de clonele menționate mai sus, pe care le mulg mai toți producătorii de jocuri, precum Gameloft, Warnes Bros sau Glu Mobile.

Multe dintre ele atrag utilizatorii fiind gratuite sau adăugând mici aspecte extra experienței standard de endless runner sau lupta statică. Glu Mobile are propria rețeta pe care o aplica, folosind shootere statice, în care trebuie doar să țintiți fără a vă mișca. și mai mereu jocul e promovat cu un marketing înșelător, care va promite un shooter 3D... și atât.

Ca să nu mai vorbim de enervantele jocuri atât de lăudate pe nedrept. Ei le numesc jocuri de curse cu mașini, eu le numesc button mashing arcade. E vorba despre Fast and Furious 6 sau CSR Racing. Ce plăcere poți avea să conduci în mod side scrolling o mașină sau să îți bazezi gameplay-ul pe upgrade-uri de mașină sau schimbări de viteze?! în mod interesant, în ultima vreme hiturile jocurilor de curse vin mai degrabă din segmentul curselor cu nave spațiale sau jetski-uri, decât mașini, unde NFS și Asphalt domina autoritar și unde Real Racing 3 a încercat să se facă remarcat fără prea mult succes.

Un succes teribil îl au pe Android și iOS jocurile de acțiune side scrolling cu grafică 3D. Ele respecta o rețetă clasică și dacă adăugă și câteva puzzle-uri și arme variate, plus grafică arătoasă, deja publicul e cucerit. Din păcate și aici se repetă același mecanism mereu: sari, eviți, tragi în  inamici și repeți același lucru în medii care arată cam la fel mereu.

E greu să livrezi și un FPS de succes pe mobil sau tableta, mai ales că shooterele au făcut istorie pe desktop și console și toată lumea se așteaptă la măcar 25% din experiența lor. Avem deja Call of Duty pe terminalele mobile, Modern Combat și faimosul NOVA, toate 3 hituri incontestabile, semn că se poate. Din păcate lista e destul de mică aici și de obicei fiecare titlu de acest gen e blockbuster instant și costă mult. Problema e că jocurile tind să semene mult între ele și deși primim o experiență plăcută, nu avem și acel extra care să ne facă să ne gândim că NOVA e mai bun decât Modern Combat sau viceversa.

și nici nu mă faceți să vorbesc despre așa zisele jocuri de strategie de la Gameloft sau Rovio. Fie că e vorba de Croods, World at War, jocuri medievale, mereu trebuie să facem același lucru: adunăm resurse, așteptam minute sau ore să se construiască niște clădiri și cumpărăm, cumpărăm și cumpărăm pentru a reuși. Până și Simpsons și Ice Age au fost infectate de această plagă, fiind promovate drept jocuri de strategie.

Am ajuns să ne bucurăm la jocuri simple ca Plants vs Zombies, Limbo, Angry Birds sau World of Goo, pentru acel mic plus de originalitate, deși rețeta lui Angry Birds a devenit o supă reîncălzita care nu mai păcălește pe nimeni. Jocul Badland testat de Alex aici e un exemplu de titlu original, care ne arată că unii dezvoltatori încă au idei originale și că nu e nevoie de un joc cu 10 butoane virtuale pentru a avea un hit.

Dacă vreți să vedeți cum se strica o franciză, atunci Aliens Vs Predator în versiunea third person shooter e un exemplu. Mulți dintre noi așteaptă încă un Starcraft pe tableta sau un Diablo, dar din păcate am primit doar un Command & Conquer mai vechi și un foarte slab Dungeon Hunter. în ultima vreme am început să vedem tot mai mult oldies ca Prince of Persia, Broken Sword sau Carmageddon ajungând pe Android, dar ele nu fac valurile sperate de dezvoltatorul lor.

Nici măcar Rayman, joc strălucit pentru mobile, cel puțin pe hârtie nu e stors de potențialul său maxim. Mă fascinează faptul că un gen atât de la îndemână, atât de la mintea cocoșului precum jocurile detectiv point and click nu a ajuns încă pe tablete și telefoane. și vă rog, nu îmi dați exemplu titlurile Bigfish sau cele similare. E vorba aici despre jocuri că Syberia, seria Myst, Dreamfall sau The Longest Journey, care ar face vânzări uriașe pe platformele mobile.

Iar dacă am vorbit de platformere sau side scrollere, nimic nu se compară cu Abe's Exodus de pe Playstation sau chiar cu Rayman-urile mai vechi. Voi ce credeți, mai există speranță pentru gaming-ul mobil, sau originalitatea e pe ducă? Care e jocul vostru preferat pe tableta sau telefon și pe o scară de la unu la 10, cât de groaznic, oribil și distrugător vi se pare Candy Crush? Personal, consider că acest joc e cel mai slab titlu produs vreodata.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×