Cum arată o lume fără Huawei şi cine ar putea să îi ia locul

10.711 ori
<b>Cum arată o lume fără Huawei şi cine ar putea să îi ia locul</b>Ultima săptămână a fost un adevărat rollercoaster al emoţiilor dacă eşti fan Huawei. Ai ajuns de la agonie la panică şi dramă, cunoscând extazul doar când Huawei părea a se fi înţeles cu Samsung pentru brevete şi

Ultima săptămână a fost un adevărat rollercoaster al emoţiilor dacă eşti fan Huawei. Ai ajuns de la agonie la panică şi dramă, cunoscând extazul doar când Huawei părea a se fi înţeles cu Samsung pentru brevete şi a primit o amânare a scoaterii de la ţeava Google/Android. Azi încercăm să ne imaginăm cum ar arăta o lume în care Huawei este complet banată şi trebuie să optăm pentru alte branduri de telefoane şi există şi potenţial de creştere pentru ele.

Ca să vă dau nişte context o să vă explic în câteva rânduri povestea cu Huawei. Totul a început atunci când operatorii din SUA au refuzat să mai vândă telefoane Huawei la început de 2018. Apoi au început acuzaţiile de spionaj, iar Donald Trump a pus presiune pe operatorii şi guvernele din toată lumea să nu mai colaboreze cu compania chineză.

Fie pentru spionaj, fie pentru faptul că a colaborat cu Iranul, căruia i-a vândut echipament. S-a lăsat cu o arestare de fiică de fondator Huawei şi cu multe contracte picate pentru 5G pe tot globul. Au fost arestări şi în Polonia, iar 2019 a debutat furtunos. Începeam să aflăm detalii despre o investigaţie FBI şi despre o tehnologie futuristă de protecţie a ecranelor pusă în standby din cauză că Huawei şi-a băgat nasul prea mult şi a început să o copieze, deşi avea aplicabilitate militară şi tehnologică la cel mai înalt nivel.

A mai fost şi scandalul robotului furat de la un operator. Lucrurile au escaladat odată cu relaţia tensionată SUA-China, iar acum Huawei s-a trezit că nu mai poate folosi un Android cu Play Store şi Play Services, nu mai poate avea acces la USB, microSD, schimbări la nivel de standard WiFi şi nu mai poate produce procesoare cu nuclee ARM.

Rezerve şi planuri B sunt, la componente şi la sistem de operare, dar anumite interdicţii şi restricţii sunt imposibil de evitat. Trebuie să ne pregătim de posibilitatea reală ca Huawei să nu mai fie o opţiune viabilă de producător de telefoane.

Primul lucru care se va întâmpla e că Samsung se va relaxa pe locul întâi şi nu va mai împinge atâta inovaţie în faţă. Apoi va avea tot timpul să îşi lingă rănile pe piaţa pliabilelor şi să revină cu ceva de calitate. Apple, locul 3, va reveni pe locul 2, iar pe 3 va urca Xiaomi. Am înţeles că recent OnePlus a intrat recent în top 5 în segmentul smartphone-urilor premium, deci e loc de urcare şi acolo.

Oppo şi Vivo sunt totuşi cu şanse mai mari să se bată la zona locurilor 3-4, pentru că au o cantitate mare de inovaţie. Dacă vă uitaţi la premierele celor două companii, o să vedeţi câteva surprize în ultimii ani:

  • Oppo, prima cu încărcare Super VOOC
  • Oppo, prima cu zoom optic 5X şi hibrid 10X
  • Vivo, prima cu cititor de amprente în ecran
  • Vivo, prima cu cameră pop up selfie
  • Vivo, prima cu telefon fără butoane şi porturi

Ca să nu mai vorbim că aceste companii au sponsorizat ultimele cupe mondiale şi europene. Totuşi în Europa brandurile Oppo şi Vivo nu sunt cunoscute mai deloc, în afara unor tentative timide de localizare. Oppo a avut filiala în Republica Moldova la un moment dat, dacă vă vine să credeţi. Xiaomi pe de altă parte s-a localizat bine de tot, are o prezenţă uriaşă în India şi store-uri şi comunitate puternică în Italia, Spania, Franţa, Marea Britanie, Grecia, Turcia, Germania şi chiar România.

Picajul Huawei ar putea aduce la viaţă şi alte nume ce păreau să intre într-un con de umbră. S-ar reactiva imediat LG, Sony Mobile şi HTC poate. LG G7 a fost un telefon de calitate, subestimat de mulţi şi ieftinit rapid. Şi LG G8 pare să aducă ceva inovaţie şi faptul că a debutat cu LG V50 la MWC nu e puţin lucru. Avem gesturile de control, cititul de vene din palmă şi o nouă generaţie de camere. La preţ bun ar putea fi hit.

Sony nu ştim exact ce vrea să facă, lăsând prea multe luni să treacă între telefoanele prezentate la MWC şi lansarea lor în magazine. Încă nu suntem pe deplin convinşi că formatul 21:9 chiar va atrage publicul şi cumva japonezii au o tradiţie a camerelor nu chiar geniale, deşi fac cei mai buni senzori. Faptul că Xperia XZ3 a fost sub XZ2 anul trecut e cam descurajator.

HTC e în "comă indusă", fără planuri de flagship pe 2019, dar poate surprinde oricând. Este singura companie mare cu telefon Blockchain şi oricând pot scoate un telefon de gaming cu VR Vive care să facă furori. Nu va fi de ajuns totuşi pentru a prinde top 5, poate nici 7... Nokia şi Motorola sunt două nume care se mai pot ridica, deşi după eşecul Nokia 9 Pureview, HMD trebuie să reevalueze drumul pe care îl va parcurge.

Motorola e nesigură dacă va avea un flagship sau va juca în zona midrange, unde se descurcă foarte bine. Practic din tot ce am menţionat mai sus, doar Xiaomi şi OnePlus pot înlocui Huawei şi asta prin prisma comunităţii pe care o au în spate. Evident sunt şi şanse ca Huawei şi statul chinez să convingă SUA să renunţe la interdicţii şi sancţiuni, mai ales că şi Trump a făcut aluzii la o înţelegere...

Până atunci totuşi putem să ne imaginăm o lume fără Huawei şi un efect neplăcut al exit-ului lor va fi cu siguranţă încetinirea implementării 5G pe tot globul, Huawei fiind jucător cheie pe piaţa de echipament telecom. Samsung, Ericsson, Nokia Networks şi alţi jucători mai mici la un loc nu îi pot înlocui şi aşa ne-am duce cu implementarea 5G la scară globală prin 2020 pe final, poate 2021-2022 în unele ţări.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×