Cum aș dori să arate telefoanele anului 2016!

Autor:  | Publicat în:  Editorial 1.629 ori
<b>Cum aș dori să arate telefoanele anului 2016!</b>Aș putea spune că anul 2015 a fost un an de cercetare a pieței atunci c&acirc;nd vorbim de smartphone-uri, un an &icirc;n care majoritatea producătorilor au căutat rețeta succesului. A fost un an cu c&acirc;te puțin din toate și cred că nimeni nu...

Aș putea spune că anul 2015 a fost un an de cercetare a pieței atunci când vorbim de smartphone-uri, un an în care majoritatea producătorilor au căutat rețeta succesului. A fost un an cu câte puțin din toate și cred că nimeni nu se poate plânge că nu și-a găsit device-ul potrivit. În acest an s-au conturat câteva tendințe care mai mult ca sigur vor continua și în 2016. În acest articol am subliniat câteva idei / sugestii pe care aș vrea să le văd puse în practică în anul 2016 de la smartphone-uri și tablete.

Acumulatori mai puternici - Avem procesoare cu 8 nuclee într-un smartphone, avem display-uri 4K de 5.5 inch. Tehnologia a evoluat foarte mult în ultimii 6-7 ani încât unele specificații de acum ar fi părut de domeniul SF-ului pe atunci. Cu toate acestea acumulatorii nu au evoluat foarte mult. Device-urile au crescut în dimensiune si asta a permis integrarea unui acumulator de dimensiuni mai mari. Totuși, 2 acumulatoare de 1500 mAh din 2007-2008 nu sunt cu mult mai mari decât unul de 3000 mAh din 2015.

Acumulator înlăturabil - Nu știu dacă acest compromis este un sacrificiu de design, un rezultat al unei strategii de consum sau ambele. Ne încărcăm device-urile aproape zilnic, după 1,5 - 2 ani autonomia lor scade dramatic. Schimbi bateria sau cumperi alt device? Dacă cel vechi a fost cumpărat subvenționat de la un operator probabil că perioada în care abonamentul expiră coincide cu cea în care acumulatorul trebuie schimbat, făcând astfel schimbarea lui mai puțin rentabilă. Un alt avantaj al acumulatorului înlăturabil este acela că îl poți schimba oricând cu un al 2-lea încărcat, lucru care este mult mai practic decât orice tehnologie de încărcare rapidă de pe piață.

Card Micro SD - Producătorii spun că folosirea unui card Micro SD îngreunează sistemul. Parțial adevărat. Memoria internă este rapidă și prefer să o utilizez pentru aplicații iar cardul pentru filme, fotografii sau muzică. Un card clasa 10 este suficient de rapid pentru filmare și redare clipuri la rezoluție 1080p. N-am observat până acum întârzieri și prefer oricând să am posibilitatea de a extinde memoria.

Blitz-ul frontal - Trend-ul selfie nu m-a prins, camera frontală tot cameră frontală este. Când o să treacă această modă a selfie-urilor o să rămânem cu blitz-uri frontale total inutile pe device-uri. Aș fi preferat camera rotativă în cazul în care aș fi fost vlogger sau chiar nu mă pot incadra cu camera principală cu ajutorul timer-ului atunci când chiar nu este nimeni lângă mine să-mi facă o fotografie. În rest pentru apeluri video o cameră capabilă de 720p este suficientă, de preferat una cu un unghi de vizualizare ceva mai mare.

Design practic și durabil - Sticla și metalul arată bine 5 minute până introduci device-ul într-o husă ieftină de silicon și ocazional când îl mai ștergi de praf. Am un telefon de plastic iar singura lui protecție este sticla temperată de pe display. Un capac nou costă câțiva dolari și nu mă doare inima dacă se zgârie sau se crapă. Majoritatea au afirmat că Samsung Galaxy S5 semăna cu un plasture ca apoi să apară S6 și să-l pună într-o husă de silicon și după să regrete lipsa cardului Micro SD, a bateriei neînlăturabile și a certificărilor pentru rezistență la praf și stropi a S5-ului.

Device-uri compacte puternice - Cred că poți număra pe degete device-urile decente ale anului 2015 care au un display mai mic de 5 inch. Înafară de Sony (Z5 Compact) și Apple (6S), nici un producător nu are un flagship al anului 2015 de 4,5 - 5 inch. Deși folosesc zilnic un phablet, sunt persoane care își doresc performanță într-un pachet mic. Sony Z5 Compact și iPhone 6S sunt mai mult decât decente dar aș fi vrut o diversitate mai mare de produse din această gamă, un device pentru buzunarul tuturor la propriu și la figurat.

Design-ul - Sunt realist, din sute de device-uri este imposibil să nu fie 2 să semene între ele. Sunt prea puține elemente pentru mai putea produce un design 100% unic astfel încât absolut nimeni să nu poată afirma că unele elemente de design sunt regăsite și la alți producători. Aș vrea să dispară “lipsa de inspirație” totală a producătorilor mari, mă refer aici în special la HTC și modelul A9. N-aș fi zis nimic dacă HTC ar fi fost un nume mic în acest domeniu. Tot referitor la design, aș vrea ca în 2016 tendința smartphone-urilor de 5 mm grosime (sau mai puțin) să dispară. Sunt spectaculoase dar autonomia și ergonomia au de suferit.

Actualizări rapide - Să oferi actualizarea unei versiuni de Android la 6 luni sau mai mult după aceasta a fost lansată de Google mi se pare o perioadă mare de timp. Mai mult, uneori device-uri de la producători mari nu mai primesc actualizări, rămânând la versiunea de Android cu care a fost lansate. Când un developer amator de pe XDA portează versiunea de Android cea mai nouă în 2-3 săptămâni de la lansare primind doar respectul comunității începi să-ți pui întrebări. Dețin tableta Samsung Tab Pro 8.4 care are specificații aproape identice cu Note 3 și a rămas la Android 4.4 în timp ce neoficial, rulează și Android 6.0, AOSP ce e drept.

Software mai bine definit - Fac referire la Android aici, există zeci de interfețe customizate de fiecare producător astfel încât fiecare skin al Android-ului să reprezinte viziunea lui asupra sistemului de operare. Problema este că experiența de utilizare a Android-ului a devenit una foarte fragmentată și destul de îndepărtată de Android-ul stock. Uneori “viziunea” producătorului vine la pachet cu lag și mici bug-uri.

Aplicații și jocuri mai complexe - Dispozitivele din buzunarele noastre ating performanțe la care computerele de acum 4 ani nu ajungeau. Totusi, partea software nu pune în valoare această performanță a hardware-ului. Aș vrea aplicatii și jocuri mai complexe pe platformele mobile, hardware-ul este capabil și este păcat să nu fie pus în valoare.

Difuzoare stereo frontale - Telefoanele mobile nu mai sunt de multă vreme doar telefoane mobile, difuzorul sau difuzoarele care aveau rolul de a anunța un apel sau mesaj primit au preluat și rolul multimedia. Dacă display-ul este îndreptat către fața noastră, de ce am vrea ca sunetul să fie îndreptat către spate sau lateral? Difuzoarele stereo frontale ar trebui să fie nelipsite pe orice device de 5 inch sau mai mult, device-uri pe care experiența multimedia trebuie sa fie una excelentă.

Mai mult RAM pe segmentul low-end - 1 GB de memorie RAM este prea putin pentru 2015 și mi-aș dori ca în 2016 device-urile low-end să primească minim 1,5 GB de memorie RAM. Samsung Galaxy J2 de exemplu are 1 GB de RAM, mult prea puțin.

Dezvoltarea tehnologiilor de încărcare wireless - Încărcarea “wireless” actuală nu este încărcare wireless în adevăratul sens al cuvântului. Tehnologia actuală este precum transferul de fișiere prin IrDA din vremurile apuse. Era transfer wireless dar device-urile trebuiau ținute aproape fix. Încărcarea tradițională prin cablu este limitată doar de lungimea lui și este mult mai mobilă, din punctul meu de vedere, față de încărcarea “wireless” de acum.

Device-uri optimizate - Creșterea agresivă a numărului de procesoare și a GB-lor trebuie să se oprească înainte să devină absurdă. Device-urile cu iOS functionează fluent mulți ani fără a utiliza procesoare cu 8 core-uri și 4 GB de memorie RAM. Și device-urile cu Android lansate acum 2 ani ar funcționa fără lag și astăzi dacă n-ar fi lansate “pe bandă” mărind doar specificațiile din motive de marketing în loc sa optimizăm legătura dintre hardware și software.

Pe final de articol mi-aș dori ca în Decembrie 2016 să-mi aduc aminte de acest articol cu gândul că măcar câteva lucruri scrise de mine aici vor fi prezente pe device-urile de atunci. Acest articol este o viziune a mea asupra device-urilor ce urmează a fi lansate, o viziune optimistă din partea unui utilizator normal și nevoile lui atunci când vine vorba de smartphone-uri și tablete. Nevoi care ar trebui să ghideze producătorii spre lansarea device-urilor mai aproape de perfecțiune și nu spre adaptarea utilizatorului la “tendințe” setate de producători și cifre.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×