Dă o viaţă nouă device-ului tău cu Android; ROM-urile custom

4.274 ori
<b>Dă o viaţă nouă device-ului tău cu Android; ROM-urile custom</b>Sistemul de operare Android &icirc;n comparaţie cu alte sisteme de operare, mobile &icirc;n special, are avantajul de a fi un sistem de operare open-source. Pe &icirc;nţelesul tuturor, este ca o carte deschisă &icirc;ntr-un loc public pe care o poţi...

Sistemul de operare Android în comparaţie cu alte sisteme de operare, mobile în special, are avantajul de a fi un sistem de operare open-source. Pe înţelesul tuturor, este ca o carte deschisă într-un loc public pe care o poţi citi sau copia dar poţi adăuga şi modificările tale cu privire la conţinutul ei cu condiţia ca modificările tale să fie publice pentru a putea ajuta si alţi “cititori”. Faptul că este un sistem de operare deschis are avantaje şi dezavantaje. Un avantaj ar fi că dacă ai cunoştinţele necesare poţi să-ţi modifici Android-ul la un nivel foarte adânc şi să-l faci să ruleze pe orice platformă hardware. Dezavantajul ar fi acela că fiind atât de multe platforme hardware producătorii au tendinţa de a uita partea de optimizare specifică pentru fiecare platformă în parte şi cresc specificaţiile până la un nivel aproape absurd.

Acum că am făcut o mică introducere, trecem la noţiunea de ROM, noţiune ce şi-a schimbat puţin înţelesul în ultimii ani. Read Only Memory înseamnă memorie care poate fi doar citită, conţinutul ei fiind protejat de utilizatorii obişnuiţi pentru a nu distruge software-ul de pe ea care este necesar rulării în parametri normali a device-ului. Memoriile ROM sunt integrate în multe aparate electronice sau dispozitive care au nevoie de un software pentru a face partea hardware să funcţioneze fără probleme.

În lumea Android termenul de ROM se referă la pachetul / arhiva de date care se poate copia pe o memorie ROM. Denumirea de ROM s-a păstrat totuşi ca un sinonim al memoriei interne care poate fi scrisă cu uşurinţă deci “read-only” s-a redus doar la fişiere şi partiţii protejate, memoria internă fiind împărţită software între sistemul de operare şi spaţiul de stocare al utilizatorului.

Noţiunea de “root” provine de la sistemele de operare bazate pe Linux şi este un drept prin care utilizatorul poate accesa, modifica sau şterge fişierele protejate. Dacă pe Linux accesarea lor se putea face printr-o comandă în terminal urmată de un username şi parolă de fiecare dată, pe Android este un procedeu puţin mai complex şi specific pentru fiecare device în parte. 99% dintre producătorii de smartphone-uri sau tablete nu oferă acces root pentru utilizator, procedeul de root fiind adresat dezvoltatorilor în special şi poate afecta garanţia de cele mai multe ori.

Custom ROM-urile au apărut din nevoia utilizatorilor de a încerca o altă versiune de Android mai nouă, de a scăpa de interfaţa şi aplicaţiile producătorului sau pur şi simplu pentru a corecta ceea ce producătorul nu a reuşit să ofere. Sunt device-uri care au rămas la Android 4.4 de la producător din motive de marketing iar dezvoltatorii oferă pentru ele ultima versiune de Android 6.0. Un ROM Custom este de cele mai multe ori un ROM cu o interfaţă mai curată, cu posibilităţi de customizare mai diverse şi de obicei nu au lag spre deosebire de cele ale producătorilor unde sunt înghesuite zeci de aplicaţii care ocupă resurse inutil şi nu pot fi dezinstalate. Pe lângă acestea, unele ROM-uri vin cu îmbunătăţiri ale performanţei, posibilităţi de overclock dar şi îmbunăţăţiri ale autonomiei.

Comunitatea de developeri XDA Developers a avut si ea o contribuţie foarte mare la această nebunie care s-a creat în jurul ROM-urilor custom. Dezvoltatorii XDA au contribuit cu metode de root, tutoriale şi multe custom rom-uri pentru device-uri în parte. Sute de dezvoltatori portează şi actualizează rom-uri pentru device-uri zilnic şi trebuie să le apreciem munca făcută de ei în contextul în care producători precum Samsung sau echipe întregi de dezvoltatori plătiţi şi de multe ori update-urile întârzie să apară sau poate device-urile “mai vechi” nu prezintă interes o dată ce au plecat din fabrică.

Înainte să încep să discut despre câteva ROM-uri, vreau să le împart în 2 categorii. Avem rom-urile bazate pe AOSP (Android Open Source Project). Sunt rom-urile bazate pe codul-sursă lansat de Google către public. Aceste rom-uri sunt foarte asemănătoare la aspect cu rom-urile de pe dispozitivele Nexus şi în care dezvoltatorii au umblat foarte puţin la partea de aspect punând în prim-plan multiplele moduri de configurare şi opţiuni. A 2-a categorie sunt rom-urile non-AOSP. Sunt ROM-uri cu interfeţe diferite faţă de “Android-ul curat”. În această categorie intră majoritatea rom-urilor customizate de producători. TouchWiz de exemplu este interfaţa celor de la Samsung aplicată peste Android şi este criticată pentru unele întârzieri apărute în timp. Un alt rom non-AOSP este MIUI. Rom-urile bazate pe stock sunt rom-urile care au la bază rom-ul original dar care a fost optimizat şi curăţat de aplcaţiile de tip bloat-ware.

CyanogenMod - Este un rom AOSP ajuns la versiunea 13, este cel mai popular ROM custom pentru Android şi cel mai longeviv. Fondatorul CyanogenMod este Steve Kondik şi totul a început în anul 2008 cu lansarea modelului T-Mobile G1, primul Nexus făcut de HTC şi devenit anul următor HTC Dream. Chiar dacă nu Kondik a descoperit metoda de root-are a lui G1, ROM-ul lui a devenit în scurt timp foarte popular în rândul utilizatorilor de G1.
În prezent ROM-ul are o comunitate foarte mare de developeri şi de utilizatori pe forumul propriu dar şi pe XDA Developers unde sunt lansate versiunile “neoficiale” ale lui CyanogenMod. Utilizez CyanogenMod încă de la primele versiuni şi mereu am apreciat multitudinea de opţiuni dar şi lipsa de aplicaţii de tip “bloatware” la instalare.

CyanogenMod

MIUI - Este rom-ul celor de la Xiaomi ajuns la versiunea a 7-a şi are o poveste frumoasă. ROM-ul a fost lansat înaintea smartphone-urilor, pe 16 Aprilie 2010 urmând ca în August anul următor Xiaomi să-şi lanseze primul smartphone, Xiaomi Mi1. MIUI reprezintă în opinia mea armonia perfectă dintre puterea de customizare a Android-ului şi simplitatea iOS-ului de la Apple. Nu oferă o experienţă Android pură cum oferă un rom AOSP dar este un rom foarte optimizat şi cu multe posibilităţi de customizare. Sunt foarte multe teme disponibile, ele putând fi configurate într-un mod foarte divers. Rom-ul este lansat oficial şi pe alte dispozitive care nu sunt produse de Xiaomi *(lista completă aici) şi neoficial pe XDA pentru zeci sau sute de dispozitive.

Dă o viaţă nouă device-ului tău cu Android; ROM-urile custom

SlimRoms, Paranoid Android, OmniRom, AOKP, PAC-man - Toate sunt ROM-uri AOSP cu diferite opţiuni de customizare şi funcţii diverse. Sunt disponibile pentru majoritatea device-urilor populare. Comunitatea este ceva mai mică decât în cazul lui CyanogenMod dar fiecare rom are ceva special.

Rom-urile custom sunt în opinia mea cel mai bun lucru care s-a intâmplat Android-ului de când acesta a luat naştere. Chiar dacă Android-ul în sine este cel mai customizabil sistem de operare, posibilitatea de a-ţi schimba total interfaţa sau de a avansa la o versiune mai nouă de Android acolo unde producătorul nu a oferit sunt avantaje clare. Desigur, uneori ROM-urile custom pot avea bug-uri şi pot fi instabile dar uneori pot fi mai bune decât rom-ul stock oferit de producător. Depinde de cât s-au implicat developerii pentru modelul vostru. Ţine-ţi minte că procedeul de root-are şi instalare a unui ROM custom sunt lucruri care pot duce la pierderea garanţiei în unele situaţii. Majoritatea device-urilor pot fi restaurate la configuraţia din fabrică dar unii producători au introdus un sistem de siguranţă care arată dacă device-ul a fost trecut prin aceste procedee sau nu. Samsung are KNOX care din câte am înţeles ar fi o siguranţă fizică ce se “arde” ireversibil în momentul acestor procedee.

Lumea custom rom-urilor este frumoasă atât timp cât ştii ce faci, ai un back-up la toate datele salvat bine şi citeşti tutorialul foarte bine de 3-4 ori apoi urmezi paşii cu atenţie. Nu are ce să se întâmple dacă citeşti cu atenţie. Pentru dispozitivele trecute de prima tinereţe rom-urile custom sunt un suflu de aer proaspăt care le readuce la viaţă aşa că dacă n-aţi încercat până acum un custom rom puteţi să învăţaţi pe ele cum stă treaba cu rom-urile custom.

Material Video Promovat:

Samsung Galaxy Active 2 LTE Unboxing și Setup, plus activare Orange Number Share

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×