Nokia, MeeGo și Nokia N9 - scurtă analiză

Autor:  | Publicat în:  Editorial 2.647 ori
<b>Nokia, MeeGo și Nokia N9 - scurtă analiză</b>După ce ieri a fost prezentat la nivel mondial Nokia N9 cu MeeGo 1.2 au și început să apară întrebări vis-a-vis de alegerea Nokia din februarie 2011 și anume de a dezvolta telefoane high-end pe Windows Phone 7. Stephen Elop a menționat atunci că...

După ce ieri a fost prezentat la nivel mondial Nokia N9 cu MeeGo 1.2 au și început să apară întrebări vis-a-vis de alegerea Nokia din februarie 2011 și anume de a dezvolta telefoane high-end pe Windows Phone 7. Stephen Elop a menționat atunci că dezvoltarea MeeGo era în impas și telefoanele ar fi apărut abia în 2012, iar costurile generate erau foarte ridicate. Ieri, alături de Alexandru Stănescu am făcut un mic tur al telefonului N9 și impresiile lăsat nu au fost rele deloc. Vorbim de un smartphone full touch care aduce o interfață plăcut, intuitivă.

Cred că ar fi interesant să facem un exercițiu de imaginație și să creionăm un telefon Nokia cu MeeGo care ar fi adus compania în hora telefoanelor inteligente.

1. Design și ecran - aici au ales deja bine. O rezoluție de 480x854 pixeli și un ecran AMOLED care se vede decent. Nu ar strica să ajungă la un acord cu Samsung și să aibă acces la SuperAMOLED Plus ca pe SGS II. în ce privește designul, N9 s-ar putea să fie pe placul unora sau să displacă profund. în unele imagini pare a fi pătrățos, dar când îl ții în mână observi că este ergonomic.

2. Hardware - Nokia N9 este primul single core al finlandezilor tactat la 1 Ghz. Deja se dezvoltase o fobie referitor la procesoarele de 600 Mhz sau 680 Mhz cum întâlnim la Nokia N8, E7, C7, C6-01. Un portfoliu complet ar fi trebuit să cuprindă și un dual core. Imaginați-vă un N9 cu Tegra 2, 1 GB RAM și 16 sau 64 GB spațiu de stocare. Ce este subliniat face deja parte din N9 și doar Samsung Galaxy S II mai are 1 GB RAM.

3. Sistem de operare și aplicații - aici este cheia. Toate telefoanele Nokia de până în prezent veneau cu un hardware slab și asta se reflecta în calitatea aplicațiilor. Vă invit să jucați Asphalt 5 pe un Nokia cu Symbian S^3 și apoi pe un Android de top. Veți vedea diferențele fără a fi nevoie de cunoștințele unui blogger din zona tech. Acum pe N9 cu MeeGo ar trebuie să vedem aplicații interesante, dar deja nu știu dacă mai au posibilitatea să țină pasul cu Android Market sau iOS. Un dezvoltator de aplicații va dezvolta în primul rând pentru ecosistemul ce are cele mai multe telefoane sau tablete. Este logic să dorească o piață de desfacere cât mai mare. Efortul său trebuie răsplătit pe măsură. Uitați-vă câte aplicații se fac special pentru iPad. Dacă nu livrau milioane de unități cu siguranță nu se ajungea aici. Este un cerc vicios pentru Nokia ce se poziționează momentan în afara lui. Elementele cercului sunt - număr de telefoane vândute, magazin de aplicații, număr de aplicații realizate.

Nu trebuie să ne ascundem după perdea, MeeGo este un exercțiu de stil dacă terminalele WP7 vor avea succes. Iar dacă colaborarea Nokia - Microsoft nu va da rezultatele scontate va fi scos de la naftalină sau se vor muta cu totul pe Android într-un efort fără precedent de a scăpa de la un eventual faliment.

Ca N9 să fie apreciat puteau face o serie de chestii care să puncteze serios. Mă gândesc la un browser rapid și stabil, în genul Internet Explorer de pe Windows Phone 7. La ce sumă de oameni lucrează la Nokia pentru Symbian acest deziderat trebuia realizat în urmă cu vreo 2 - 3 ani.

Ovi mail trebuia lăsat în istoria companiei și să ofere suport nativ pentru un serviciu în genul Gmail - extrem de apreciat la nivel global. Era un produs al concurenței, dar în primul rând faci un telefon util.

Interfața touch de pe N9 cu acel swype de care s-a vorbit apreciativ trebuia portată de acum 1 - 2 ani și ar fi fost o revoluție în domeniu. Ceva similar se regăsește la BlackBerry PlayBook.

4. Camera foto și video - s-a dovedit că un senzor foto bun nu este suficient. N9 stă bine la acest capitol cu un senzor cu lentile Carl Zeiss de 8 Megapixeli, autofocus, led flash și filmeză HD - 720p cu 30 fps. Față de Galaxy S II și HTC Sensation stă mai slab doar la filmare și anume că nu poate duce full HD la 1920x1080 pixeli.

5. Autonomie - un MeeGo phone care să reziste 2 - 3 zile în condiții de utilizare moderată ar fi făcut de râs pe cele cu Android care în marea majoritate nu trec de 12 ore. Sunt curios cum se descurcă N9 cu a sa baterie de 1.450 mAh.

6. Preț - la liber sub 2.000 de lei și în colaborare cu operatorii GSM în jurul a 100 de euro cu abonament de 15 sau 20 euro, ideal pentru .ro.

Mai pe scurt, Nokia ca să puncteze în cota telefoanelor inteligente avea nevoie de un model care să fie similar cu N9, dar:

  • lansat în 2009 sau 2010;
  • aplicații numeroase în market, browser rapid și stabil;
  • autonomie de minim 2 zile;
  • preț decent.

Din păcate, eu văd N9 și mă repet ca pe un exercițiu de stil. O fata morgana care va ieși la iveală cu putere dacă parteneriatul cu Microsoft nu va aduce rezultatele dorite de cei ce finanțează Nokia. Pe de altă parte, N9 mi-a plăcut și aș dori să-l văd rapid pe piață. O gamă de telefoane high-end cu MeeGo ce ar rula aplicațiile din Ovi Store și prețuri promoționale ar majora cota de piață a finlandezilor ce la nivel global în zona smartphone este de 28%.

Nokia nu abordează puternic și piețele dezvoltate precum cea americană. Acolo se pot realiza volume de vânzări dacă telefonul prezentat este inovator. N9 place și ar avea potențial.

Pe de altă parte este greu să te impui în fața Android - aplicații numeroase, gamă de telefoane ce acoperă fiecare segment de la ieftin la top, servicii cloud bine puse la punct pentru mail, calendar, etc sau iOS - aplicații și mai multe, interfață touchscreen, ecran superb, browsing rapid. Un alt exemplu ar fi Windows Phone 7 care încă așteaptă să vândă. în SUA deja a devenit un stress pentru companiile de telefonie și pentru Microsoft ce avea așteptări ridicate. Nu au mai raportat un număr de telefoane vândute world wide și nici nu au mai lansat alte modele pe lângă duzina prezentată în octombrie 2010.

Loc pentru sistem de operare imature nu mai există. O suită de servicii adiacente trebuie să completeze partea hardware și sistemul de operare.

Va fi interesant în perioada următoare să vedem mișcările Nokia. Au ales să facă telefoane pe Symbian S^3, S40, MeeGo și Windows Phone 7. Nicio altă companie nu mai mizează pe atâtea platforme. Fac o listă mai jos cu o.s.-urile abordate de concurență în zona de top:

  • LG - Android, Windows Phone 7 și pe viitor MeeGo;
  • Samsung - Android, Windows Phone 7 și Bada;
  • HTC - Android, Windows Phone 7;
  • Sony Ericsson - Android;
  • Apple - iOS.

Nokia ar trebui să mai facă și un Android phone și gama ar fi completă, dar nu știu dacă înțelegerea cu Microsoft presupune și libertate de mișcare spre Google.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×