O lună cu Huawei P20 Pro; Cum ajută AI-ul experiența de utilizare și cum ajustează performanțele telefonului

4.447 ori
<b>O lună cu Huawei P20 Pro; Cum ajută AI-ul experiența de utilizare și cum ajustează performanțele telefonului</b>Pe data de 27 martie în Paris cei de la Huawei dezvăluiau cu mare fast smartphone-ul Huawei P20 Pro, primul terminal de pe piață echipat cu o cameră triplă în spate și cu numeroase aplicații ce țin de AI (Inteligență Artificială) la bord

Primul meu aparat foto a fost un Smena (rusesc), de care am fost foarte mândru. Ajustările le făceam manual - după ureche, deoarece aparatul nu dispunea de senzori care să mă ghideze. Practic aveam câteva iconiţe care reprezentau cerul înnorat până la soare, în 5 faze şi cam atât. De atunci şi până acum au trecut aproape 40 de ani, iar diferenţa este atât de mare, încât nici cel mai avangardist şi plin de fantezie scriitor SF nu şi-a închipuit ce va avea să urmeze.

Pe data de 27 martie Huawei a anunţat la Paris noile telefoane din seria P: P20, P20 Pro (alături de Huawei Porsche Design Mate RS). Richard Yu, CEO Huawei, a ţinut să precizeze încă de la începutul keynote-ului că s-a făcut saltul direct la numele P20 - sărind logicul P11 - deoarece tehnologia înglobată în cele două telefoane a cunoscut şi ea un salt uriaş, dorindu-se astfel să se accentueze importanţa acestora. Focusul a fost pus pe cameră şi asta nu doar prin cele 3 module înglobate pe P20 Pro (8MP telephoto 3X, 40MP RGB și 20MP monocrom), ci şi prin NPU-ul special creat pentru identificarea şi prelucrarea imaginilor captate de telefon care este integrat în procesorul HiSilicon Kirin 970.

NPU este prescurtarea lui Neural Processing Unit şi este baza AI-ului, adică a Inteligenţei Artificiale. Prin intermediul lui, telefonul poate învăţa şi distinge scenarii (nu e vorba doar de imagini), iar în baza informaţiilor obţinute, el ia decizii, îmbunătăţind experienţa de utilizare.

Prin ce se remarcă această tehnologie:

  • Management mai bun al aplicaţiilor şi resurselor
  • Autonomie crescută a bateriei telefonului
  • Aplicaţii ce pot folosi extra informaţii şi rula funcţii în context
  • O cameră inteligentă ce poate îmbunătăţi considerabil fotografia

Să le luăm pe rând, pentru că toate cele 4 elemente sunt importante şi am opinii de împărţit cu voi.

Management mai bun al aplicaţiilor şi a resurselor

Cunoaşteţi şi voi faptul că ţinând în fundal mai multe aplicaţii deschise, ele pot încetini telefonul, atât experienţa de utilizare, cât şi alte aplicaţii. Din această cauză optimizarea alocării de RAM dar şi de putere de procesare este vitală în această ecuaţie. Probabil ştiţi şi că unele aplicaţii se deschid în fundal de la sine. Unele pentru a citi notificările de pe server şi a vi le servi, ori pur şi simplu pentru a înregistra locaţia voastră, sau pentru a urmări paşii parcurşi. Ei bine, aici intervine Machine Learning şi AI-ul, iar ele vor gestiona resursele în funcţie de ce e important şi ce nu pentru voi. Astfel limităm consumul de RAM şi procesare, inclusiv banda consumată în reţeaua WiFi sau cea de date a operatorului. Practic în funcţie de obiceiurile personale ale utilizatorului - prin Machine Learning - AI-ul va putea determina şi hotărî de ce aplicaţii aveţi nevoie la un moment dat şi va ajusta funcţionarea telefonului în acest context.

Vă ataşez câteva capturi de ecran în care puteţi vedea cum gestionează Huawei P20 Pro cererile de auto-start ale aplicaţiilor instalate pe dispozitiv.

Huawei P20 Pro management aplicatii

După cum puteţi vedea, el şi lasă dar mai şi blochează deschiderea aplicaţiilor în fundal, ajustând astfel nu doar experienţa de utilizare fluidă - fără lag, dar şi economisirea de energie.

Capturile de ecran le-am făcut personal şi pot să confirm că în cele 30 zile de utilizare ca telefon personal, P20 Pro n-a avut nici măcar un moment de lag, iar aplicaţiile au rulat fix cum te aştepţi de la ele. În plus nu am băgat de seamă că notificările ar fi venit mai târziu (sau deloc), deci pot să spun că sunt mulţumit de telefon din acest punct de vedere.

Venind vorba de economisirea energiei, acesta este următorul subiect legat de AI ce doresc să vi-l prezint.

Autonomie crescută a bateriei telefonului

Secţiunea de mai devreme (Management mai bun al aplicaţiilor) e strâns legată şi de consumul de energie. Este mai mult decât logic ca atunci când nu există consumator, energia rămâne neconsumată, iar AI-ul prin gestionarea deschiderii aplicaţiilor, nu doar optimizează performanţele telefonului ci şi economiseşte energia consumată. Acest lucru, coroborat cu bateria de 4.000 mAh, au făcut ca pentru prima oară să fiu impresionat de un telefon Huawei pe partea de autonomie a bateriei. 

Am avut ocazia să folosesc pe timp îndelungat ca telefon personal Huawei P9, P10 şi acum P20 şi pot spune cu mâna pe inimă că saltul de la P10 la P20 este nu mare doar numeric, ci mare și prin prisma unei autonomii impresionante și a unei baterii care ține și ține și ține...

Am atins peste 24 de ore de utilizare în ultima perioadă, nu odată, asta în condiţiile în care nu am menajat telefonul, am folosit conexiunea de date mobile tot timpul, ba chiar am făcut şi tethering de pe telefon către laptop. În plus, contrar obiceiului, când am folosit Waze, nu am conectat telefonul la încărcătorul maşinii, tocmai pentru a-i forja şi mai mult bateria. Vă spun sincer, P20 Pro e absolut fenomenal la acest capitol, iar dacă nu mă credeţi pe cuvânt, va ajuta să să vă convingeţi capturile de ecran de mai jos (perioadele mai plate sunt cele de somn):

Huawei P20 Pro autonomie

Practic avem un telefon a cărui baterie tine lejer 24 de ore în condiţii de utilizare obişnuită, iar testele sintetice realizate de mine pentru recenzia telefonului ne-au arătat că poate rula continuu un clip 1080p timp de mai bine de 15 ore, deci jos cu pălăria.

Încet ajungem şi la o secţiune mai mult decât interesantă, deoarece Huawei ne permite o privire spre viitorul dezvoltării companiei în domeniul AI. E vorba de Huawei HiAI Ecosystem.

Aplicaţii ce pot folosi extra informaţii şi rula funcţii în contex

Huawei a anunţat la MWC 2018 aşa numitul „Huawei HiAI Ecosystem”, care poate nu trezeşte atât de mare interes ca partea de cameră a telefonului, dar este cu atât mai interesant pentru dezvoltatori, iar indirect şi utilizatorii de rând au foarte mult de câştigat. În ce ajută acest ecosistem? Huawei pune la dispoziţie dezvoltatorilor de aplicaţii printre altele şi engine-ul de recunoaştere al imaginilor de exemplu, astfel puteţi căuta în funcţie de imaginile captate live cu telefonul în baza de date a unui retailer, găsind şi eventual cumpărând produsul căutat.

Am văzut de asemenea şi o demonstraţie a lui Android Messenger, unde se pot aplica efecte pe imagini, toate în context, astfel făcându-se experienţa de comunicare mai interesantă.

Practic „the sky is the limit” în acest sector şi depinde doar de fantezia şi priceperea dezvoltatorilor cum aplică soluţiile Huawei în propriile idei.

Şi uite aşa am ajuns la cameră!

O cameră inteligentă ce poate îmbunătăţi considerabil fotografia

Am lăsat special la final această secţiune, pentru că şi Huawei a alocat o atenţie sporită camerei lui P20 şi P20 Pro. Eu voi vorbi despre AI şi voi încerca să exprim cât mai clar ce avantaje aduce utilizatorului.

Principalul element prin care se remarcă AI-ul camerei, este că poate distinge peste 500 de scenarii ce sunt împărţite în 19 categorii, astfel telefonul poate ajusta multitudinea de setări ale camerei în funcţie de imaginea captată.

Huawei P20 Pro AI

Vedeţi mai sus cele 19 categorii, care fiecare în parte are un alt mod de prelucrare al imaginilor, toate în context şi toate ajustate pentru un rezultat final cât mai realist şi mai plăcut privirii.

Aş remarca însă şi punctul unde apare procesarea AI:

  • În modul Night Mode, AI-ul ajută la obţinerea de imagini nemişcate, clare, chiar şi fără trepied, totodată echilibrează luminozitatea secţiunilor cu contrast ridicat (un soi de HDR), astfel fotografia finală va fi una reuşită şi plăcută privirii mai ales
  • Modul înfrumuseţare în cazul fotografiilor de tip portret este un alt atuu al AI-ului de pe telefon, iar funcţia beautify în 10 nivele e completată de cea 3D, care oferă o mulţime de efecte de iluminare, care fac dintr-un simplu selfie o fotografie de studio
  • Cum spuneam mai devreme, P20 Pro poate recunoaşte scena încadrată, iar cu ajutorul funcţiei Master AI, telefonul e capabil să aplice balanţa de culori optimă pentru fiecare fotografie realizată
  • Nu în ultimul rând, telefonul vine cu sugestii privind îmbunătăţirea aspectului instantaneu, nefiind nevoiţi astfel să folosim modul PRO pentru a obţine fotografii la standarde profesionale.

Personal am fost plăcut surprins şi m-am folosit de scena „Document”, care decupează de exemplu un afiş de pe un perete şi îl redă în format „scanat”, dar am apreciat şi modurile „Food” şi „Portrait” şi am realizat peste 1000 de fotografii în cele 30 zile cât am folosit telefonul la mod personal 24 de ore din 24 (găsiţi câteva din ele la final). Evident mai este de lucru la procesarea imaginilor şi mi-ar plăcea să văd de exemplu culori mai naturale - în special verdele care mi se pare cam exagerat în fotografiile din natură, mai ales că avem pe telefon şi un aşa numit „Color Temperature Sensor” ce beneficiază de aportul şi experienţa celor de la Leica. Este un element de ajustare totuşi, ce poate fi actualizat prin update OTA şi mă aştept ca în baza feedback-ului utilizatorilor şi al nostru, Huawei să vină cu soluţii. Cert e că anul 2018 va fi memorabil şi datorită camerei lui Huawei P20 Pro şi al AI-ului ce devine din ce în ce mai util.

Selecție fotografii Huawei P20 Pro

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×