Praguri psihologice În lumea gadgeturilor: unde se vor opri diagonalele și grosimile terminalelor (Editorial)

Autor:  | Publicat în:  Editorial 2.022 ori
<b>Praguri psihologice În lumea gadgeturilor: unde se vor opri diagonalele și grosimile terminalelor (Editorial)</b>Dacă în urmă cu 8 ani aș fi zis că telefoanele se îndreaptă către miniaturizare și toți doreau handseturi cu clapeta cât mai discrete și mici, de îndată ce a apărut iPhone-ul și toți rivalii săi, touchscreen-ul a devenit un spațiu de...

Dacă în urmă cu 8 ani aș fi zis că telefoanele se îndreaptă către miniaturizare și toți doreau handseturi cu clapeta cât mai discrete și mici, de îndată ce a apărut iPhone-ul și toți rivalii săi, touchscreen-ul a devenit un spațiu de lucru niciodată destul de mare. Au început să apară smartphone-uri cu ecrane de 4 inch, criticate la început, apoi publicul s-a obișnuit și au urmat cele de 4.3 inch și apoi treptat s-a ajuns la mărimi impresionante, de la 4.5 inch la 4.8 și 5 inch. Unde se va opri această goană după inchi și rezoluții ridicate? Haideți să aflăm!

Apariția phabletului Galaxy Note a adus un segment total nou de device-uri, care aparent au voie să aibă ecranul atât de mare și să treacă drept telefoane. Ridicolul de a avea lângă ureche un asemenea uriaș este alungat de avantajul unui stylus pe care îl putem folosi pe ecranul de mari dimensiuni al terminalului. și totuși, unde ne vom opri? Toshiba are o tabletă de 13.3 inch, Samsung pregătește o super tableta cu Retina Display de 11 inch și am văzut și "tablete" cu ecran de 20 de inch, dar unele mai degrabă folosite în magazine și pentru demo-uri decât pentru publicul de rând.

După părerea mea goana după diagonale mari la telefoane se va opri la 6 inch, fiind lăsat acel inch liber până la cei 7 care definesc cea mai mică (și comodă tableta). Deja Galaxy Note II va aduce o diagonală de 5.5 inch și contează foarte mult și cum integrezi un astfel de ecran în terminal. Uitați-vă la Galaxy Nexus și cât de discret integrează el ecranul de 4.65 inch, față de HTC One X, de exemplu, care are display de 4.7 inch, deci teoretic insesizabil mai mare și totuși al doilea e un telefon masiv, iar primul terminal e discret. Uitați-vă și cum integrează Nokia Lumia 900 un ecran de 4.3 inch într-un ambalaj mai mare chiar decât al lui Galaxy Nexus.

în afară de războiul ecranelor există și o bătălie pe partea grosimii terminalelor de nouă generație. în acest moment suntem undeva pe la 6.5 mm în grosime și presupun că bătălia dintre Fujitsu, ZTE și Huawei se va opri pe la 6 mm. Aceștia sunt jucătorii principali, care mai "răzuiesc" câte un 0.1 mm din grosimea unui smartphone și bat recorduri după recorduri. Undeva sub 6 mm își va gasi locul primul terminal ultrasubtire cu ecran și baterie flexibilă, iar aici și-a rezervat loc Samsung, care a investit mult în cercetarea și dezvoltarea acestor tehnologii.

în ce privește rezoluția, urmează acum ecranele Full HD, evident primele fiind cele de 5+ inch, în vreme ce pe tablete mi se pare suficient pragul Retina la care a ajuns iPad 3. Sincer să fiu, ochiul uman nu cred că poate cere ceva mai mult decât rezoluția lui iPad 3 și asta pe o diagonală de 9.7 inch. în privința smartphone-urilor ne vom opri la Full HD, suficient pentru vizualizarea excelentă a sistemului de operare, a interfatelor fistichii și a filmelor MKV. între timp 3D-ul nu a funcționat așa bine cum sperau producătorii, primele telefoane și tablete cu ecrane și camera 3D fiind eșecuri.

Poate că odată cu dezvoltarea tehnologiei tridimensionale se va găsi o soluție viabilă și pentru terminalele mobile, una care să nu implice ochelari, dureri de cap sau probleme cu bateria. Apoi vine bătălia megapixelilor. Cu cât mai mulți cu atât mai bine?! Nu e chiar așa, deoarece ați văzut și voi ca la unele capitole iPhone 4S nu e deloc departe de ce poate Nokia 808 PureView și nici HTC One X nu sta mai rău. Nu totul constă în megapixeli, ci în tehnologia senzorului, mărimea sa, puterea de procesare a imaginii, softul adaptat la noul hardware, capacitatea de zoom digital sau optic, posibilitate de trecere a luminii prin lentila și multe alte aspecte la care fotografii se pricep mai bine decât mine.

Idealul ar fi să fie lăsați cei de la Nikon și Canon să își încerce mâna cu un supercameraphone concept/prototip și de aici să fie preluată muncă și senzorul să fie integrat pe telefoane viitoare. și Sony și Nokia ar fi capabile să creeze o soluție viabilă, iar PureView are deja un viitor pe modelele Windows Phone. De la Sony pretențiile sunt mari, dar nu pot să spun că am văzut vreun senzor foto al lor pe un telefon care să mă dea gata. Totul pare fara limite în ziua de azi, atât la diagonale, cât și la rezoluții, grosimi și număr de megapixeli. Dacă mă întrebați pe mine smartphone-ul viitorului este flexibil și are 5 mm în grosime, o cameră perfectă de 16 megapixeli, ecran Full HD de 5 inch, Android 5.0 Liquorish, tehnologie LTE+ și baterie de 3200 mAh. E interesant că toți se întrec să facă telefoanele mai subțiri, dar nu multe nume mari se agita să ne ofere baterii mai bune...

⚡ Poți obține extra 20 euro pentru accesorii, cumpărând telefonul OnePlus 6T folosind acest link.
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×