Samsung Galaxy Note 9 Review (Exynos 9810 și Snapdragon 845) (Multimedia, Cameră, Benchmark-uri)

Autor:  | Publicat în:  Samsung 6.910 ori
<b>Samsung Galaxy Note 9 Review (Exynos 9810 și Snapdragon 845)</b>Samsung Galaxy Note 9 e aici, în varianta dublă de data asta. E una dintre puţinele dăţi când avem ambele versiuni ale unui telefon flagship Samsung, atât cea Exynos, cât şi cea Snapdragon 845 (o găsiţi la Quickmobile). Samsung Galaxy Note 9 este un..

Multimedia Samsung Galaxy Note 9 (Exynos 9810)

Se aude mai bine în viaţa reală, decât arată cifrele testelor

Samsung Galaxy S9 a inaugurat difuzoarele stereo pe telefoanele Samsung, după multe insistente din partea publicului. Galaxy Note 9 aderă evident la acest trend şi vine cu difuzoare duale stereo, tunate de austriecii de la AKG şi cu aportul unui sunet 3D marca Dolby Atmos.

Ştiu că la S9 îmi plăcuse spaţialitatea sunetului de jur împrejurul telefonului şi experienţa este replicata şi pe noul Note. Google Play Music este la posturi, tunat cu un egalizator cu opţiune Dolby Atmos, dar şi reglaje pe genuri muzicale Pop/Rock/Normal/Custom etc. Avem şi 9 canale custom în care să ne reglăm audiţia, plus două butoane virtuale rotative, similare cu cele pe care le aveau combinele muzicale pe vremuri.

Video review Samsung Galaxy Note 9, secțiunea multimedia:

Cu ele plusam la bas, treble, voce sau instrumente. Şi lista nu se termină aici egalizatorul oferind şi UHQ Upscaler, Tube Amp Pro, Concert Hall, Adapt Sound. Samsung şi Sony rămân regii opţiunilor de personalizare acustică pe mobil. Experienţa acustică în sine a adus vibraţii ale părţii de jos a telefonului, dar şi înalte solide, un bas OK şi nici urmă de distorsionare. Nu veţi acoperi difuzorul de jos sau sus în landscape şi volumul mi s-a părut bun, dar nu de record mondial.

Parcă difuzorul de convorbiri nu prea are bas, dar măcar avem stereofonie bună. La testul cu decibelmetrul am pus întâi la treabă sample-ul nostru acustic clasic, la care am ajuns la 84.4 dBA jos şi 80.4 dBA sus. Cu valoarea cea mare depăşim Xiaomi Mi 6 şi pe Nokia 8, dar suntem sub Huawei P20 Pro şi Xperia XA1 şi iPhone 8. Nu sunt prea impresionat de aceste prime scoruri.

Test - Putere volum frontal (sus)

 • 1.Samsung Galaxy A3 (2017)89
 • 2.Motorola Moto G5 Plus88,6
 • +
 • 35.Samsung Galaxy Note 9 (Exynos 9810)80,4
 • 36.OnePlus 7 Pro80,2
 • 37.Apple iPhone XS Max79,7
 • 38.Motorola Moto X479,6
 • 39.HTC U1179,5
 • 40.Huawei P20 Pro79,5
 • 41.Allview E3 Jump79
 • 42.Motorola Moto G678,6
 • 43.Sony Xperia X Performance78,1

Test - Putere volum frontal (jos)

 • 1.BlackBerry Passport95,2 (dBA)
 • 2.LeEco Le Max 295 (dBA)
 • +
 • 132.Samsung Galaxy Note 9 (Exynos 9810)84,4 (dBA)
 • 133.Allview X4 Soul Infinity N84,3 (dBA)
 • 134.Oppo Find 7a84,2 (dBA)
 • 135.Apple iPhone 6s Plus84,2 (dBA)
 • 136.iHunt Freedom84,2 (dBA)
 • 137.Apple iPhone 8 Plus84,2 (dBA)
 • 138.Motorola One84,2 (dBA)
 • 139.Sony Xperia Z384,1 (dBA)
 • 140.Huawei Mate 10 Lite84,1 (dBA)

Test - Putere volum multimedia

 • 1.ASUS ROG Phone107,5
 • 2.Nokia 8.1107,2
 • +
 • 112.Samsung Galaxy Note 9 (Exynos 9810)93,5
 • 113.Huawei Mate 20 Pro93,2
 • 114.ZTE Nubia N193,1
 • 115.Motorola Moto G6 Plus93
 • 116.Samsung Galaxy S10+92,8
 • 117.Motorola Moto X492,6
 • 118.Sony Xperia XZ292,5
 • 119.Samsung Galaxy S892,3
 • 120.ZTE Nubia Z11 Mini91,9

Nici de scorul din jocul Riptide nu sunt dat pe spate: 93.5 dBA, în condiţiile în care multe telefoane sar deja de 100 dBA. Ca să vă faceţi o idee Note 9 este pe locul 60+ la Mobilissimo.ro cu acest scor. Stă mai bine decât Xperia XZ2 şi Galaxy S8, dar este sub iPhone 8 şi Galaxy Note 8 chiar (cu 6 dBA). Căştile oferă cam aceeaşi experienţă că la S9, cu un surround solid, izolare bună a zgomotului, confort sporit la nivel de buds, dar volumul putea fi mai generos.

Basul nu e rău totuşi şi apreciez şi firul împletit ultra-rezistent.

Cameră Samsung Galaxy Note 9 (Exynos 9810)

Cea mai bună filmare a momentului, la selfie e de lucru

Samsung Galaxy Note 8 a fost o premieră pentru Samsung anul trecut: primul telefon flagship cu cameră duală în spate şi un zoom deosebit. În 2018 Samsung continuă pe aceeaşi idee, adoptând ce era mai bun la Note 8, dar şi ce e mai bun de la Galaxy S9/ S9+. Rezultatul este camera duala de pe Note 9, care combina doi senzori de 12 megapixeli, fiecare cu stabilizare optică.

Pe de o parte avem camera principală cu diafragmă variabilă (de la F/1.5 la F/2.4) şi apoi avem camera secundară cu deschidere F/1.7. Primim şi zoom optic 2X şi filmarea Super Slow Motion la 960 FPS. Primim şi bliţ LED, iar pentru selfie avem "bătrâna" camera de 8 megapixeli, care ştie şi Bokeh acum. Evident şi camera principală ştie Bokeh/Portrait. Faţă de S9 şi Note 8, acum avem parte şi de funcţii AI, cu 20 de Scene/Moduri recunoscute.

O altă noutate este seria de emoji-uri Disney, plus detectarea automată a defectelor cadrelor capturate. Interfaţa camerei e fix cum am lăsat-o pe Galaxy S9+, cu opţiunile principale de captură fiind sub formă de scroll vertical în stânga ecranului. Captura foto e foarte rapidă, focalizarea e genial de rapidă, de la Galaxy S7 încoace de fapt şi fără rival.

Video-review Samsung Galaxy Note 9, secținea foro și video

Avem şi Live Focus (adică Bokeh sau efect de adâncime pe românește), cu un slider pentru nivelul de estompare. Primim şi captură Panoramă, un mod Pro, care oferă reglaj de expunere, balans de alb, focalizare, shutter, ISO, focalizare şi metering. Hyperlapse şi Tracking Autofocus sunt de asemenea aici. Avem şi Wide Selfie, pentru selfie-uri care să prindă mai multe persoane în cadru.

Fotografii făcute ziua în București

Trecem şi la galeria foto, cu nişte culori foarte naturale, mai naturale decât la Galaxy S9+. Uitaţi-vă la nuanţa cerului pe S9+ şi la nuanţa cerului pe Note 9. Un albastru mult mai apropiat de ceea ce percepem cu ochiul pe Note 9. Culorile arată mai bine decât la Huawei P20 Pro, mai ales vegetaţia în bătaia soarelui, ştiţi problemele cu verdele Huawei-ului.

Fotografii făcute ziua în Szeged (Ungaria)

Galaxy Note 9 stă excelent la dynamic range, putând discerne binişor între situaţiile în care domina norii sau soarele puternic, sau o mixtura între cele două. Ca şi Note 8 are un zoom excelent, fără grain chiar şi dincolo de 5X. E comparabil cu Huawei P20 Pro, dar nu ajunge chiar pe culmile sale de zoom. La selfie iarăşi am aceeaşi opinie că la S9, Note 8 şi anume că se putea mai bine.

Capturile arată doar bine, dar sunt prea albe, iar blurr-ul din fundal e puţin dereglat parcă. Suntem sub iPhone X, dar recunosc că îmi place textura feței, porii, părul şi ochii când scăpăm de Beauty. Naturaleţea e în grafic, dar mă aşteptam la mai bine. Zic că Samsung a făcut totuşi un mic salt faţă de Note 8 şi selfie-urile sale. Capturile landscape sunt arătoase şi detaliate pe Note 9, iar claritatea e MEREU perfectă.

Prim plan realizat cu camera lui Samsung Galaxy Note 9

Prim planurile sunt foarte apropiate şi perfecte, cu focalizare imediat reglată pe nevoia utilizatorului. Se descurcă cu soarele în faţă, Bokeh arată OK (dar sub Huawei P20 Pro), iar HDR-ul este solid. O să vi se pară că avem nişte culori cam reci, venind de la un iPhone sau un S9. Nu văd defecte evidente, dar saltul faţă de Note 8 e cu maxim 10-15%. Pe Instagram şi Facebook diferenţele o să tindă spre zero.

Îl bate pe Xperia XZ2 și XZ3, iar cu iPhone X şi HTC U12+ e la egalitate la culori şi claritate. Mai puţin ars decât Huawei P20 pro, dar cu zoom şi Bokeh sub el.

În condiţii low light avem fotografii foarte clare şi foarte bine iluminate. Zoomul rămâne iarăşi de calitate, fără grain apărut rapid. Bliţul e destul de cald şi în acelaşi timp rece cât să nu declanşeze nuanţe albastre ciudate sau să înece cu alb imaginea. Nuanţele, strălucirea surselor de lumină, galbenul clădirilor, totul e în grafic. Cu toate acestea nu este "next level", ci nivelul curent al excelenţei.

Ştiţi voi, cel de la S9 şi iPhone X. Huawei P20 Pro şi Pixel 2 XL sunt ceva mai next level aş spune. La Note 9 dacă te uiţi la colţurile şi ungherele fotografiilor vei găsi şi ceva grain totuşi noaptea. La acest nivel trebuie să ai ochiul format să îţi dai seama că P20 Pro şi Pixel 2 XL sunt peste Note 9, iar Note 9 e peste Galaxy S9. Modul său de a prinde lumina e ceva deosebit totuşi.

Să vedem cum stăm cu filmarea. Captura video clasică este în format MP4, Full HD, la 14 Mbps şi 30 FPS. Stabilizarea optică este excelentă, nu avem flicker şi am urcat şi coborât pante fără refocalizare sau probleme. La filmarea selfie fața a arătat excelent, microfonul a fost perfect, iar captura e de top 3 pe anul 2018. Ceva supraexpunere în fundal tot am găsit totuşi.

Filmare 4K impresionează prin dynamic range perfect, iar claritatea şi culorile sunt bune de lung metraj şi videoclip de artist local. Şi aici culorile arată mai bine decât la filmarea cu Huawei P20 Pro, care a cam ars verdele şi a "aprins" prea mult albastrul pe acel vaporaş. Samsung Galaxy Note 9 nu are nici un defect la filmarea cu camera principală, luând torţă de învingător de la Sony Xperia, după câţiva ani de supremaţie a japonezilor.

Zoom perfect, Super Slow Motion convingător cu acea pictură de apă care se sparge, dar nu strică să fie o captură Full HD totuşi. Top 3 2018, la mare bătaie cu HTC U12+, peste Xperia XZ2 şi XZ3, testat de noi între timp. E peste Huawei P20 Pro la culori, peste iPhone X la stabilizare şi are un zoom foarte bun faţă de orice rival. Toate plus un microfon excelent. Problema e ca şi Note 8 filma tare, tare bine...

În condiţii low light zoomul e doar OK, apare ceva grain, dar nu foarte grav. Avem și lence flare şi reflexii, dar sursele de lumină rămân cu srăluciri rezonabile. Stabilizarea e la posturi, microfonul e de calitate, dar am remarcat mici tremurături la acea filmare din mers la fântâna din Timişoara. Luminile arată perfect, dar senzaţia mea este că suntem puţin sub iPhone XS de exemplu.

HTC U12+ prinde mai multă lumină, dar filmează prea gălbui. Stabilizarea nocturnă e mai bună decât la Galaxy S9+, asta e sigur. Faţă de Note 8 diferenţele sunt insesizabile aş spune. Concluzia e că dacă ai Note 8 poţi să rămâi la el, dar culmea e că am găsit câteva plusuri faţă de Galaxy S9+. Ziua se bate doar cu HTC U12+ și iPhone XS Max, restul sunt aproape toţi depăşiţi, iar noaptea e depăşit doar de Pixel 2 XL, Huawei P20 Pro și iPhone XS MAx. La filmare e de locul întâi.

Benchmark-uri Samsung Galaxy Note 9 (Exynos 9810)

Tăricel pe Android, dar încă la înălţimi de iPhone de 2017

Am avut o ocazie specială când am testat Galaxy Note 9 şi anume de a ne juca atât cu versiunea Exynos 9810 a telefonului, cât şi cu cea cu procesor Snapdragon 845, pe care o găsiţi la vânzare aici. Trebuie spus din start că modelul cu Exynos 9810 este cel dual SIM, cu 6 GB RAM şi 128 GB stocare, în vreme ce modelul cu Snapdragon 845 este cel cu 8 GB RAM şi 512 GB stocare.

Evident nici unul nu ştie ce înseamnă lag şi ambele rulează jocuri perfect, fie că e vorba de Fortnite, Free Fire, PUBG Mobile sau Riptide GP Renegade. Nici urmă de supraîncălzire, am forjat terminalele la greu cu update-uri, jocuri, aplicaţii, sute de poze şi nici o urmă de clintire sau frame pierdut în UI. Dar voi sunteţi aici pentru benchmark-uri, aşa că hai să ne scufundăm în cifre.

Samsung Galaxy Note 9 (Exynos 9810)OnePlus 6ASUS ZenFone 5z (ZS620KL)Xiaomi Pocophone F1Samsung Galaxy Note 9 (Snapdragon 845)3DMark Sling Shot407963246345×61983DMark Sling Shot - Graphics492182608294×82003DMark Sling Shot - Physics255234743481×33423DMark Sling Shot Extreme ES 3.1336744714519×46363DMark Sling Shot Extreme ES 3.1 - Graphics368649955195×51823DMark Sling Shot Extreme ES 3.1 - Physics258332713104×33873DMark Sling Shot Extreme Vulkan290234543567×36923DMark Sling Shot Extreme Vulkan - Graphics307937584038×40533DMark Sling Shot Extreme Vulkan - Physics241726922534×2814AnTuTu v7241246286700269185263581284464AnTuTu v7 - CPU8269891525910409136388982AnTuTu v7 - GPU96785126777107750106856126636AnTuTu v7 - MEM7822104241108983478518AnTuTu v7 - UX5394157974593065701560329Basemark OS II30544201429938384046Basemark OS II - Graphics65067899783079417941Basemark OS II - Memory19933800422435743133Basemark OS II - System60558100783559077851Basemark OS II - Web11081281131812941372Basemark Web196,59320,16323,88275,97297,62GFX Bench 4.0 - ALU 2179317951796×1795GFX Bench 4.0 - Car Chase ES 3.1149619101964×1883GFX Bench 4.0 - Driver Overhead 2694,117671249×1782GFX Bench 4.0 - Manhattan ES 3.0354533803627×3653GFX Bench 4.0 - Manhattan ES 3.1265630553641×3344GFX Bench 4.0 - Manhattan ES 3.1.1160020652144×2158GFX Bench 4.0 - Render Quality327225102510×2510GFX Bench 4.0 - T-Rex334533503338×3349GFX Bench 4.0 - Tessellation ES 3.1177817921791×1796GFX Bench 4.0 - Texturing74091484715058×15004GeekBench 4 - Compute920513744138291438513953GeekBench 4 - Multi-Core90608891856990818822GeekBench 4 - Single-Core37032462246724672441JetStream57,6289,4686,0769,9589,4Linpack - Multi-Thread2444,44 (MFLOPS)1738,83 (MFLOPS)1794,33 (MFLOPS)2555,56 (MFLOPS)2375,59 (MFLOPS)Linpack - Single Thread1132,88 (MFLOPS)1309,9 (MFLOPS)1232,84 (MFLOPS)986,28 (MFLOPS)1289,74 (MFLOPS)NenaMark 259,6 (FPS)60 (FPS)60 (FPS)59,9 (FPS)60,1 (FPS)PCMark Work 2.053698378765777837398PCMark Work 2.0 - Data manipulation48876243468958265317PCMark Work 2.0 - Photo editing629416885177361703013108PCMark Work 2.0 - Video editing52655858563756916034PCMark Work 2.0 - Web browsing58127252693066817292PCMark Work 2.0 - Writing47429216810175687228RealPi Benchmark2,94 (s)2,72 (s)2,67 (s)3,22 (s)2,72 (s)SunSpider713,1 (ms)380,1 (ms)418,9 (ms)449,3 (ms)425,7 (ms)Vellamo - Browser666389938055×8639Vellamo - Metal44353923387046054377Vellamo - Multicore52205074476353114482TOTALURI21214614

Vom vorbi aici despre versiunea Exynos. Aflaţi că în AnTuTu 6 am depăşit Galaxy Note 8 cu vreo 3000 de puncte, dar am fost şi peste HTC U11, rămânând totuşi sub Nokia 8 şi Samsung Galaxy S9+. În acelaşi timp în AnTuTu 7 am fost peste Huawei P20 Pro şi Nokia 8 Sirocco, dar şi sub Samsung Galaxy S9+ şi OnePlus 6. Trebuie spus şi că varianta Snapdragon 845 a lui Galaxy Note 9, cea cu 8 GB RAM a scos cu 40.000 de puncte mai mult decât cea Exynos. În special la secţiunea GPU e un ecart măricel, de vreo 30.000 de puncte.

Galaxy Note9 Exynos 9810 versus Note9 Snapdragon 845

Exynos are 6GB RAM, iar Snapdragon-ul 8GB

Samsung Galaxy Note 9 (Exynos 9810)Samsung Galaxy Note 9 (Snapdragon 845)3DMark Sling Shot407961983DMark Sling Shot - Graphics492182003DMark Sling Shot - Physics255233423DMark Sling Shot Extreme ES 3.1336746363DMark Sling Shot Extreme ES 3.1 - Graphics368651823DMark Sling Shot Extreme ES 3.1 - Physics258333873DMark Sling Shot Extreme Vulkan290236923DMark Sling Shot Extreme Vulkan - Graphics307940533DMark Sling Shot Extreme Vulkan - Physics24172814AnTuTu v7241246284464AnTuTu v7 - CPU8269888982AnTuTu v7 - GPU96785126636AnTuTu v7 - MEM78228518AnTuTu v7 - UX5394160329Basemark OS II30544046Basemark OS II - Graphics65067941Basemark OS II - Memory19933133Basemark OS II - System60557851Basemark OS II - Web11081372Basemark Web196,59297,62GFX Bench 4.0 - ALU 217931795GFX Bench 4.0 - Car Chase ES 3.114961883GFX Bench 4.0 - Driver Overhead 2694,11782GFX Bench 4.0 - Manhattan ES 3.035453653GFX Bench 4.0 - Manhattan ES 3.126563344GFX Bench 4.0 - Manhattan ES 3.1.116002158GFX Bench 4.0 - Render Quality32722510GFX Bench 4.0 - T-Rex33453349GFX Bench 4.0 - Tessellation ES 3.117781796GFX Bench 4.0 - Texturing740915004GeekBench 4 - Compute920513953GeekBench 4 - Multi-Core90608822GeekBench 4 - Single-Core37032441JetStream57,6289,4Linpack - Multi-Thread2444,44 (MFLOPS)2375,59 (MFLOPS)Linpack - Single Thread1132,88 (MFLOPS)1289,74 (MFLOPS)NenaMark 259,6 (FPS)60,1 (FPS)PCMark Work 2.053697398PCMark Work 2.0 - Data manipulation48875317PCMark Work 2.0 - Photo editing629413108PCMark Work 2.0 - Video editing52656034PCMark Work 2.0 - Web browsing58127292PCMark Work 2.0 - Writing47427228RealPi Benchmark2,94 (s)2,72 (s)SunSpider713,1 (ms)425,7 (ms)Vellamo - Browser66638639Vellamo - Metal44354377Vellamo - Multicore52204482TOTALURI642

În GeekBench 4 Multi Core Note 9 Exynos îl bate pe Galaxy S9+, OnePlus 6 şi HTC U12+, dar şi pe Note 9 cu Snapdragon 845, cu câteva sute de puncte. În acelaşi timp cumva rămânem sub Xiaomi Pocophone F1, iPhone 8 şi iPhone X. Nu uităm de GPU-ul de pe Note 9 Exynos, cu Slingshot care arată valori peste Galaxy S9+ şi Nokia 8, dar sub HTC U12+ şi Xperia XZ2. Observaţi că deşi avem rezultate foarte bune, mai există totuşi şi alte modele care se ţin bine în anul curent şi la luni bune de la lansare.

Hartă termică Note9 (stânga Exynos, dreapta Snapdragon)

Pentru a realiza harta termică, am folosit camera termică FLIR de pe telefonul CAT S61 (albastru rece, galben cald):

Hartă termică Note9 (stânga Exynos 9810, dreapta Snapdragon 845, sus partea frontală, jos spatele)

Ca să nu vorbim de iPhone-urile de acum un an... Nu am avut feste la temperatură, ajungând la 40.5 grade Celsus în GFXBench şi 34.3 grade în Riptide GP Renegade, deci nu pot semnala vreo supraîncălzire serioasă (avem şi un heatpipe mare la interior).

Test Temperatură în Benchmarks

 • 1.Xiaomi Redmi Note 4X28 (°C)
 • 2.Motorola Moto Z2 Play28,8 (°C)
 • +
 • 163.Samsung Galaxy Note 9 (Exynos 9810)40,5 (°C)
 • 164.HTC U12+40,5 (°C)
 • 165.Sony Xperia XZ240,6 (°C)
 • 166.Apple iPhone XR40,7 (°C)
 • 167.Sony Xperia XZ Premium40,7 (°C)
 • 168.Huawei Honor View 2041,2 (°C)
 • 169.Sony Xperia 141,7 (°C)
 • 170.Apple iPhone XS Max41,8 (°C)
 • 171.iHunt One Love41,8 (°C)

Test Temperatură în jocuri

 • 1.OnePlus 6T30,8 (°C)
 • 2.Samsung Galaxy S731,1 (°C)
 • +
 • 44.Samsung Galaxy Note 9 (Exynos 9810)34,3 (°C)
 • 45.Motorola Moto G6 Play34,3 (°C)
 • 46.Meizu Pro 6 Plus34,3 (°C)
 • 47.Motorola Moto G5S Plus34,3 (°C)
 • 48.Sony Xperia XZ134,3 (°C)
 • 49.Motorola Moto Z2 Play34,3 (°C)
 • 50.Samsung Galaxy Note 834,3 (°C)
 • 51.Motorola Moto Z Play34,3 (°C)
 • 52.OnePlus 7 Pro34,4 (°C)
 • 1234
Samsung Galaxy Note 9 (Exynos 9810)9,2210
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×