Ce Înseamnă Android Wear pentru utilizatorul de rând și pentru viitorul ceasurilor smart (Editorial)

1.834 ori
<b>Ce Înseamnă Android Wear pentru utilizatorul de rând și pentru viitorul ceasurilor smart (Editorial)</b>Bătălia pentru încheieturile noastre a început, iar Apple pare a fi pierdut startul, dacă ne uităm la Samsung și ale sale modele Gear sau la proaspăt anunțatul Android Wear. Săptămâna trecută&nbsp;Google a anunțat oficial platforma...

Bătălia pentru încheieturile noastre a început, iar Apple pare a fi pierdut startul, dacă ne uităm la Samsung și ale sale modele Gear sau la proaspăt anunțatul Android Wear. Săptămâna trecută Google a anunțat oficial platforma smartwatch Android Wear și Motorola și LG s-au anunțat deja drept producătorii primelor ceasuri bazate pe această platformă.

Motorola are un model numit Moto 360 gata de lansare peste câteva luni, iar LG are un G Watch care ar putea debuta chiar mai devreme. Google promite o experiență centrată în jurul lui Google Now și al comenzilor vocale, dar și al notificărilor primite de pe telefon sau tableta. Ceasurile smart cu Android Wear vor putea afișa informații din social media, mesagerie, shopping și știri, dar și răspunde la orice întrebări puteți avea, după modelul Google Now și Siri.

Ce Înseamnă Android Wear pentru utilizatorul de rând și pentru viitorul ceasurilor smart (Editorial)

în plus, platforma va aduce și un sistem complex de interpretare a datelor de la senzori și funcții legate de fitness și sănătate. Printre partenerii anunțați public de Google pentru această inițiativă se număra Samsung, Motorola, dar și Fossil, care face niște ceasuri cu brățări metalice excelente. Varietatea acestor parteneri va da naștere și unor produse variate, astfel că nu va mai trebui să mergem mereu pe prototipul clasic de ceas pentru geeks: dreptunghiular, plictisitor și gros.

Vom vedea ceasuri rotunde a la Moto 360, dreptunghiulare precum imaginile asociate lui G Watch, cu carcase metalice, din policarbonat și curele interschimbabile. între timp Apple a cooptat un șef de la Yves Saint Laurent pentru a se ocupa de iWatch, semn că bătălia între ceasuri nu va fi doar una tehnologică, ci și artistică și la nivel de case de modă. Spre deosebire de Project Glass, care încă are dificultăți în a ajunge un produs comercial larg răspândit, ceasurile cu Wear vor fi mai ușor de găsit, cumpărat și propagat în media. Deja există o mică stigmă a utilizatorilor de Google Glass, dar în cazul ceasurilor utilizatorii ar putea fi catalogați pozitiv.

Ce Înseamnă Android Wear pentru utilizatorul de rând și pentru viitorul ceasurilor smart (Editorial)

De când există telefonul mobil cu adevărat omniprezent în buzunarele noastre, ceasul a devenit un obiect de lux, un obiect redundant, la care foarte mulți dintre noi au renunțat. Google și poate și Apple ar putea face din nou ceasul cool. Gigantul motoarelor de căutare a oferit deja un developer preview pentru software-ul lui Android Wear, astfel că dezvoltatorii se pot deja juca cu el și crea aplicații și servicii speciale. Interesant e că Wear folosește același sistem de notificări din Android, deci scheletul a rămas, dar formă de livrare a informației e alta.

Revenim la lista de parteneri și trebuie să aflați că ea e mai lungă decât cele câteva nume de mai sus și include atât firme ca ASUS și HTC, cât și producători de procesoare, că Mediatek și Qualcomm. Primele ceasuri cu Android Wear vor sosi la vară, sau cel târziu la toamnă, punând pe jar mai marii Apple, sunt sigur de asta. O companie care ar avea de câștigat dacă știe să își gestioneze proiectele ar putea fi Microsoft, care ar putea profita de interfața sa minimalistă din Windows Phone și să lanseze un ceas Nokia centrat în jurul asistentului Cortana.

Totuși, nu vă recomand să vă așteptați la mare lucru aici, deoarece Microsoft încă își caută direcția pe piața tabletelor și smartphone-urilor și nu cred că va fi destul de ageră pe tânăra piață a smartwatch-urilor. Marele secret din spatele lui Android Wear va fi probabil o tehnologie cloud imbatabilă, care va face experiența extrem de fluidă și rapidă. Google va vrea să conecteze telefonul, tableta, ceasul, televizorul și PC-ul la aceleași soluții cloud și să unifice și căutarea pe care o realizăm. Aici compania care a creat Android are mai multe atuuri decât Apple, având în spate un număr uriaș de produse și servicii care o vor ajuta să popularizeze Android Wear.

Android Wear poate însemna și compromis dacă intră pe fir Huawei sau companiile din China, care vor pompa un ceas pe minut la preț de 50 de euro. în schimb, Apple va oferi doar pachetul premium și un ceas de minim 200 de euro, sau chiar mai mult. Avantajul uriaș al acestor smartwatch-uri e că spre deosebire de smartphone-uri, la ele bătălia se dă la nivel software și la nivel de estetică. Specificațiile contează prea puțin...

Va reinventa oare Android Wear modul în care percepem ceasurile? Vom începe oare să ne uităm iar la încheietură? Eu cred că da...

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×