Aşa cum se specula de ceva vreme, Facebook a anunţat astăzi propria sa criptomonedă. Se numeşte Libra şi va permite realizarea de tranzacţii cu taxe aproape zero, urmând a debuta comercial în 2020 şi este un "stablecoin". Firma lui Zuckerberg promite că Libra va începe să fie acceptată peste tot, inclusiv la marile magazine de pe tot globul.
Gigantul reţelelor de socializare va integra şi un Calibra Wallet în Whatsapp, Messenger şi aplicaţia Facebook, din care să vă administraţi fondurile. Totul este la nivel de anunţ oficial şi faza de teste, iar lansarea publică are loc în prima jumătate din 2020. FB nu va avea control total asupra Libra, ci doar un vot într-un consorţiu format din membri fondatori. Acest consorţiu îi mai include pe cei de la Visa, Uber, Mastercard, plus alte câteva companii, care au investit 10 milioane de dolari fiecare. Asociaţia va promova tehnologia open source Libra blockchain, dar şi limbajul propriu de programare Move, plus vor convinge şi alţi parteneri să se alăture.
S-a lansat cu această ocazie şi ramura Calibra, ţinută ca o companie separată axată pe zona cripto. FB promite că datele Facebook şi cele din Libra vor fi păstrate separat şi identitatea ta nu va fi asociată tranzacțiilor vizibile public. Sunt mulţi susţinători pentru Libra, iar lista include şi eBay, Lyft, Spotify şi PayPal. Spre deosebire de Bitcoin şi alte monede cripto, care sunt foarte volatile şi speculative, Libra va fi susţinută de bani de la Guvern şi se va orienta după dolar.
Cine cumpăra 50 de dolari în Libra, va primi 50 de dolari Libra în portofelul său. Asta înseamnă că va funcţiona mai mult ca un currency digital şi asta mai mult decât cele actuale. Faptul că Blockchain-ul său e open source, înseamnă că oricine poate realiza o aplicaţie sau serviciu care să folosească moneda. 27 de companii sunt alături de Facebook în acest proiect, iar un total de 100 va fi atins până la final de an. Marele plus al Libra e că ar putea aduce în mainstream şi mai mult conceptul de monedă digitală.
Aduce extra securitate, scalabilitate, eficiență şi este susţinută de Guvernul SUA şi de dolar. Calibra, compania nouă Facebook va folosi acelaşi sistem de verificare şi sistem anti fraudă pe care băncile şi companiile de cărţi de credit la folosesc. Numele "Libra" vine de la unitatea romană pentru măsurarea greutăţii. Invocă un sentiment de libertate financiară, pornind de la particula "lib", adică "liber".
Ca să vă faceţi o idee, o Libra este egală cu un dolar, un euro sau o liră, cel puţin la nivel teoretic. Astfel, un litru de lapte ar putea costa 1 libra la debut, dar şi 2 sau 3, deci nu e chiar 100% la paritate cu dolarul.