Google a atins „supremația cuantică”; Ce înseamnă asta şi de ce este o realizare uriaşă, pe care o IBM totuși o contestă

2.811 ori
<b>Google a atins „supremația cuantică”; Ce înseamnă asta şi de ce este o realizare uriaşă, pe care o IBM totuși o contestă</b>La final de septembrie apăreau indicii că Google ar fi atins "supremaţia cuantică", ducând procesarea şi puterea de calcul la un nou nivel. Azi Google vine cu lucrarea ştiinţifică aferenta, care confirmă pragul atins. Pregătiţi-vă, căci va fi un articol..

La final de septembrie apăreau indicii că Google ar fi atins "supremaţia cuantică", ducând procesarea şi puterea de calcul la un nou nivel. Azi Google vine cu lucrarea ştiinţifică aferentă, care confirmă pragul atins. Pregătiţi-vă, căci va fi un articol din acela mai tehnic dar şi interesant.

Despre „quantum computing” am mai scris, ca alternativă la computing-ul clasic, cel binar pe bază de 1 şi 0. Quantum Computing este o modalitate ipotetică de calcul. Acolo unde memoria clasică lucrează cu biţi ca unitate fundamentală de memorie, adică un şir de simboluri de 0 şi 1, în zona cuantică avem suprapunerea cuantică a diferite "stări" clasice. Aici unitatea de bază este qubit-ul.

Pentru a îl exemplifica luăm rotirea unui electron, care are 2 interpretări: rotire în sus şi rotire în jos. Polarizarea unui foton este alt exemplu al celor două stări, polarizare verticală şi orizontală. În sistemul clasic, un bit este de o stare sau de alta (0 sau 1), în sistemul cuantic, un qubit poate fi în ambele stări simultan (10 sau 01).

Google a atins „supremația cuantică”; Ce înseamnă asta şi de ce este o realizare uriaşă, pe care o IBM totuși o contestă

Totul este la nivel probabilistic, iar algoritmii cuantici sunt predispuşi la haos. Totuşi cu computere destul de puternice, computere cuantice, poţi genera o putere de calcul imensă, cu mult peste cele de până acum. Viteza poate ajunge să fie chiar exponenţială. Ideea de Supremaţie Cuantică înseamnă că ai un computer care poate rezolva o problemă de matematică imposibilă pentru un computer clasic.

Fix cu asta se laudă Google şi ar fi atins acest prag în septembrie (deşi a fost deja contestat de IBM ca fiind imposibil). Google a publicat astăzi lucrarea sa în jurnalul ştiinţific Nature. Mulţumită computerelor cuantice se vor putea rezolva probleme pe care tehnologia actuală nici nu le poate descifra. Google explică în lucrarea sa cum un computer de 54 bit Sycamore a avut nevoie de doar 200 de secunde pentru a realiza un calcul pe care cel mai rapid supercomputer de pe Terra l-ar face în 10.000 de ani.

Printre aplicaţiile tehnologiei se număra crearea de baterii superioare, descoperirea de leacuri pentru boli incurabile şi scăderea emisiilor chimice din activităţile fermierilor. Va ajuta masiv şi machine learning-ul. Problema e ca un computer cuantic ca Sycamore nu are utilizare practică încă, este doar un concept. IBM este compania care a creat acel supercomputer întrecut de Google şi contestă realizările Marelui G.

IBM a publicat o postare în care afirmă că de fapt acel task de calcul se face în 2.5 zile şi nu 10.000 de ani cum afirmă Google. Aparent, gigantul motoarelor de căutare nu a luat în calcul spaţiul de stocare imens. Între timp New York Times compară realizarea Google cu zborul primului avion al fraţilor Wright în 1903.

Suntem totuşi la ani distanţă de utilizarea în mainstream a unui computer cuantic. Oamenii de ştiinţă afirmă că suntem chiar la decenii distanţă de a avea computere cuantice la îndemână şi gata de utilizare. Următorul pas este cel de corectare a erorilor, iar cu toții știm că de multe ori debuggingul poate dura mai mult decât realizarea proiectului în sine.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×