Google Fuchsia OS rulează pe Pixelbook şi a evoluat faţă de versiunea de acum un an; Iată un demo (Video)

1.031 ori
<b>Google Fuchsia OS rulează pe Pixelbook şi a evoluat faţă de versiunea de acum un an; Iată un demo (Video)</b>A trecut mult timp de la ultimele vești primite despre sistemul de operare Google Fuchsia OS, dar astăzi avem în sfârșit ceva noi detalii despre software-ul de față. În mod interesant OS-ul rulează pe Google Pixelbook și după cum putem vedea

A trecut ceva vreme de când nu am mai auzit nimic despre proiectele Google cu privire la noi OS-uri ce aveau să ia locul lui Android şi Chrome OS. E vorba despre Andromeda OS şi Fuchsia OS, acesta din urmă fiind menționat doar de câteva ori anul trecut. Acum vedem chiar un video demo amplu, de 8 minute realizat de Ars Technica pe un Google Pixelbook şi îl analizăm mai jos.

Fuchsia OS

Teoretic Fuchsia OS este un proiect secret de la Google, dar practic îl vedeam scăpat anul trecut în luna mai, la pachet cu capturi de ecran de pe tablete şi telefoane care îl rulau. Pe atunci erau multe placeholdere şi funcţii nefinalizate, dar multitasking-ul său a intrigat multă lume. Fuchsia are un pachet grafic pe bază de Vulkan API, deci nu poate rula pe prea multe terminale, care nu suportă noul API grafic.

Fuchsia OS

Totuşi cei de la Google au adăugat suportul recent pe Pixelbook, iar Ars Technica a făcut rapid rost de un build. Noua versiune este rulată direct pe hardware şi nu doar sub formă de aplicaţie instalată pe Android ca ultima oară. Dezvoltarea OS-ului a început în 2016, deci are ceva timp în spate. Totul e pe bază de kernel complet nou şi OS care nu e bazat pe Linux.

Fuchsia OS

Touchscreenul, trackpad-ul şi tastatura funcţionează perfect, ca şi porturile USB. Se poate conecta şi un mouse fără probleme. Nu funcţionează WiFi-ul totuşi, dintr-un motiv sau altul. Fuchsia compilează date în mod debug ca default. Lockscreen-ul afişează ora în zona centrală şi are un buton plus în zona dreapta jos, care afişează opţiunile WiFi, pagina de login şi Guest Login.

În mod interesant logo-ul Fuchsia din stânga sus permite trecerea între modul laptop şi cel telefon, semn că platforma ar putea ajunge pe multiple formaturi de device-uri. Homescreen-ul e prezentat în imagini în acest articol şi se bazează pe acel uşer shell "Armadillo". Are bară de căutare Google jos şi un afişaj simplu, cu oră, dată şi locaţie, amintind de un meniu de Chromecast să zicem.

LINK SPRE CLIPUL VIDEO

Browser-ul nu e finalizat, dar Google.com se încarcă OK. Funcția Recent Apps e pusă la treabă prin adunarea de thumbnail-uri în zona inferioară a ecranului şi puteţi face scroll pentru a vedea aplicaţiile folosite recent. Mai e mult de muncă, dar proiectul se anunţă interesant şi foarte important minimalist și deloc complicat. Asta atrage mai ales dacă va lua cu adevărat locul lui Android într-o bună zi, aşa cum se zvoneşte.

Acel uşor aspect 3D al meniurilor şi ferestrelor mă duce uneori cu gândul la Fluent Design de la Microsoft...

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×