Selfie-ul unei maimuţe ar putea fi vital în stabilirea copyright-ului la nivel de AI pe viitor

1.161 ori
<b>Selfie-ul unei maimuţe ar putea fi vital în stabilirea copyright-ului la nivel de AI pe viitor</b>Cine s-ar fi gândit că selfie-ul unei maimuțe va fi vital în stabilirea copyright-ului la nivel de AI pe viitor? Ei bine la asta am putea ajunge în următorii ani, asta dacă procesul deschis de către celebra organizație PETA va avea câștig de cauză în

Orice ştire care începe cu selfie-ul unei maimuţe trebuie neapărat citită, nu-i aşa? Aflaţi că o fotografie de acest tip făcută de o maimuţă din Indonezia se află acum în centrul unui proces pe bază de copyright, care ar putea decide modul în care privim dreptul de autor în cazul creaţiilor non umane.

Celebra organizaţie PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) a intentat un proces în numele respectivei primate. Naruto, pentru că aşa o cheamă pe maimuţa care a făcut fotografia folosind aparatul foto al lui David Slater, un fotograf care se afla în zonă. PETA afirmă că Naruto trebuie să primească credit pentru operă, deci la el trebuie să ajungă profitul generat de captură.

Sau în cel mai rău caz la fondurile destinate protecţiei speciei. Totul se întâmplă din 2014 încoace. Avocaţii PETA au invocat faptul că acest caz e vital pentru stabilirea drepturilor de autor ale entităţilor non umane, care pe viitor vor include şi inteligenţe artificiale. Deja avem AI-uri care au scris poezii, compus cântece şi pictat şi nu avem idee cui îi aparţine dreptul de autor.

Biroul de Copyright din SUA scrie clar că operele produse de către o maşină sau un proces mecanic fără influenţa umană nu primesc copyright. Totuşi e şi o mică notă secundară care afirmă că această declaraţie din Compendiu nu are valoare de lege. Curtea de apeluri a decis că Naruto nu poate fi posesorul acelui selfie, deci nu poate profita de pe urma sa.

Acum cazul a fost redeschis, iar cineva a fost chiar arestat atunci când a încercat să viziteze omul de ştiinţă care îl reprezenta pe Naruto, cei de la PETA depunand plângere că era influenţat cazul. Se deschide totuşi perspectiva unor alte cazuri în care AI-urile nu vor putea beneficia de drepturi de autor decât după multe dispute legale.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×